Σε «γενική απεργία αξιοπρέπειας» προχωράνε οι παλαιστινιακές οργανώσεις στο Ισραήλ, καλλώντας όλους τους Παλαιστίνιους να πάρουν μέρος στις δράσεις που πραγματοποιούνται σήμερα σε πολλές περιοχές της ιστορικής Παλαιστίνης.

Οι Παλαιστίνιοι του Ισραήλ, που είναι περίπου 1,6 εκατομμύρια και αποτελούν το 20% της χώρας. Στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι περίπου τρία εκατομμύρια, μερικά από τα οποία ταξιδεύουν καθημερινά στο Ισραήλ για να εργαστούν στις κατασκευές.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται σε πόλεις και κωμοπόλεις σε ολόκληρη την ιστορική Παλαιστίνη, ενάντια στις ισραηλινές επιδρομές στο τέμενος al-Aqsa, στις επιχειρήσεις στη συνοικία Σεΐχ Τζαράχ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στη βία από ακροδεξιούς στο Ισραήλ και στον τιμωρητικό βομβαρδισμό στη Γάζα που σκότωσε 212, συμπεριλαμβανομένων 61 παιδιών.

Είναι η πρώτη φορά μετά τη δεύτερη Ιντιφάντα που τα παλαιστινιακά κόμματα, μαζί με όλους τους Παλαιστίνιους των κατεχόμενων περιοχών του 1948, εξέδωσαν κοινή δήλωση και ενιαία έκκληση για απεργία.

Η απεργία έχει μεγάλη επιτυχία ενώ οργανώνονται συγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία.

Στη Χάιφα, πόλη του βόρειου Ισραήλ, γνωστή για τον μεικτό πληθυσμό των Εβραίων και Παλαιστινίων πολιτών, η παλαιστινιακή σημαία έχει υψωθεί σε πολλά κτίρια και οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας αλληλεγγύη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν στις  παλαιστινιακές διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ, τόσο εντός της Παλιάς Πόλης όσο και γύρω από την Πύλη της Δαμασκού.

Στη Δυτική Όχθη συνολικά τραυματίστηκαν 97 Παλαιστίνιοι, από ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο. Πέντε άτομα τραυματίστηκαν από κανονικές σφαίρες, άλλα πέντε από πλαστικές σφαίερες, ενώ 84 υπέφεραν από την εισπνοή των χημικών που χρησιμοποίησαν  οι ισραηλινές δυνάμεις.

Τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν επίσης στην Πύλη της Δαμασκού στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, όπου η ισραηλινή αστυνομία χρησιμοποίησε λαστιχένιες σφαίρες, χειροβομβίδες αναισθητοποίησης και νερό για να διασκορπίσει τους διαδηλωτές, σύμφωνα με τον Ιμπραήμ Χασίνι του Αλ Τζαζίρα.

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα

Μέχρι στιγμής 213 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αεροπορικές διαδρομές του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων και 61 παιδιά. Περίπου  1.500 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί.

Σήμερα Τρίτη το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων επιβεβαίωσε ότι 11 από τα 61 παιδιά που σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα την τελευταία εβδομάδα συμμετείχαν στο ψυχοκοινωνικό του πρόγραμμα με στόχο να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους.

Το αιματοκύλισμα συνεχίζεται, στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς μέχρι στιγμής να διαφαίνεται κάποια χαραμάδα αποκλιμάκωσης.

Νωρίτερα σήμερα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες, από την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο εργάτες άλλης εθνότητας.

«Ένα μέρος όπου ζουν ξένοι εργάτες επλήγη από ρουκέτα», ανέφερε η ισραηλινή αστυνομία σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Υπάρχουν δύο νεκροί, ένας τραυματίας σε σοβαρή κατάσταση, ένας που φέρει μέτρια τραύματα και τρεις των οποίων τα τραύματα είναι ελαφρά».

Το κτίριο που επλήγη βρίσκεται στην περιοχή Εσκόλ, κοντά στη Γάζα.

Συνολικά 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, ενώ τουλάχιστον 300 τραυματίστηκαν.

Σήμερα το πρωί οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πλησίασε τα σύνορα του Ισραήλ με την Ιορδανία, χωρίς πάντως να διευκρινίσουν από πού προερχόταν το αεροσκάφος.

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή, ώρα μηδέν: Ένας Παλαιστίνιος μιλά αποκλειστικά στο in.gr για τις συγκρούσεις και τα λόγια του συγκλονίζουν

Συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές χωρίς άμεσο αντίκρυσμα

Επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, για την εύφλεκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

«Ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν σχετικά με το πώς η ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλουν από κοινού στον τερματισμό της βίας στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη και στη μείωση των εντάσεων» αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ στην ανάρτησή του και συμπληρώνει:

«Κοιτάζοντας μακριά, χρειαζόμαστε επίσης μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες για να σπάσουμε τη δυναμική των συγκρούσεων και να αναβιώσουμε την προοπτική ενός ειρηνικού μέλλοντος για όλους».

Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο μπαράζ διπλωματικών επαφών με την ελπίδα να δοθεί τέλος στη σύγκρουση που έχει κοστίσει εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές.

Μάλιστα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει ξανά εκτάκτως – για τέταρτη φορά – κεκλεισμένων των θυρών σήμερα, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αρνούνται να ταχθούν υπέρ κοινής ανακοίνωσης που θα καλεί να «τερματιστεί η βία».