Στις 12 αύριο το μεσημέρι της Τρίτης θα επανέλθει στην προανακριτική για να συνεχίσει την κατάθεσή του ο Χρήστος Καλογρίτσας καθώς η σημερινή του κατάθεση διεκόπη νωρίτερα από το προγραμματισμένο λόγω αδιαθεσίας που αισθάνθηκε και ζήτησε το φάρμακό του.

«Πολυαγαπημένος του φίλος»

Κατά τη σημερινή του κατάθεση ο Χρήστος Καλογρίτσας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις στενές φιλικές σχέσεις που είχε με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τον «πολυαγαπημένο του φίλο» -όπως τον χαρακτήρισε– Νίκο Παππά, ενώ επανέλαβε ότι ο τότε υπουργός του πρότεινε να τεθεί «μπροστινός» για την δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην κυβερνητική πλειοψηφία, ο κ. Καλογρίτσας είπε ότι το καλοκαίρι του 2016 τον φώναξε ο κ. Παππάς ζητώντας του, όπως φέρεται να είπε, να δώσει το «όνομά» του για τη δημιουργία καναλιού.

Επίσης, φέρεται να είπε ότι του αναφέρθηκαν τα ονόματα «κάποιων ξένων» που τα είχε «ακουστά». «Εγώ αυτό που έβαζα ήταν το όνομα μου. Να είμαι μπροστινός. Έκανα την υποχώρηση και το δέχθηκα» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Για τις σχετικές επαφές είπε ότι έγιναν σε διάφορα σημεία. Ειδικότερα με «απεσταλμένους της άλλης πλευράς» έγιναν στο Πόρτο Χέλι, με τον κ. Παππά να του έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες, φέρεται να είπε ο κ. Καλογρίτσας.

Οι Άραβες ήταν απατεώνες

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να πρόσθεσε ότι, στον «Άραβα» τον έστειλε ο κ. Παππάς με συγκεκριμένες εντολές, ενώ σε ερώτηση εάν αυτές ήταν γραπτές, φέρεται να είπε ότι αντάλλασσε μαζί του γραπτά μηνύματα (sms).

Για τη μετέπειτα πορεία της υπόθεσης, ο μάρτυρας φέρεται να είπε ότι «οι φίλοι μας μας σκότωσαν και μας άφησαν ζωντανούς να υποφέρουμε. Εγώ δεν είπα ούτε μια λέξη προς οποιονδήποτε. Υπέφερα όμως δεν μίλησα. Αυτή ήταν η πορεία μου».

Επίσης ότι, «το 2020 διαπιστώθηκε πως οι Άραβες όχι μόνο δεν σταμάτησαν αλλά έφεραν μια απόφαση ενός διαιτητικού δικαστηρίου. Οι ‘Αραβες υφάρπαξαν μια απόφαση και θέλησαν να την περάσουν με απάτη σε ελληνικό δικαστήριο. Στους προξενητάδες είχα διαμηνύσει – αν και οι σχέσεις είχαν παγώσει- να σταματήσουν τους ‘Αραβες. Δεν εισακούστηκα. Θέλησαν μετά να με διασύρουν. Οι Άραβες ήταν απατεώνες. Ας με μηνύσουν για αυτό».

Κρατά φανάρι

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, στην αναφορά του μάρτυρα ότι ακόμα θεωρεί τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκη σύντροφο, ο δεύτερος φέρεται να σχολίασε ότι με αυτά που λέει σήμερα ο κ. Καλογρίτσας, «κρατά φανάρι» στη ΝΔ και τον κ. Πλεύρη.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να είπε ότι δεν καταθέτει τα sms που είχε επικαλεστεί νωρίτερα και ότι απλά ήθελε να δείξει κάτι στην κα Τζάκρη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Καλογρίτσας δέχθηκε έντονη κριτική από τη βουλευτή Θ. Τζάκρη, ότι παριστάνει τον εργολάβο των δήθεν αριστερών πεποιθήσεων, και ότι η μόνη του έννοια είναι να κρατήσει τα 3 εκ. εμπλέκοντας έτσι ολόκληρη παράταξη.

Ευφάνταστα

Η κα Τζάκρη φέρεται να ρώτησε τον κ. Καλογρίτσα, τι ζητά από την κυβέρνηση για να καταθέσει «όλα αυτά τα ευφάνταστα που σκαρφίστηκε με καθυστέρηση 4 ετών».

Τέλος, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη δημοσιευθείσα σήμερα εγγυητική επιστολή της Τράπεζας Αττικής, για λογαριασμό της «Ιωάννης-Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη ΑΕ».

Η εγγυητική επιστολή της τράπεζας εστάλη την 1η Ιουλίου 2016 στην ΓΓΕΕ για το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Ι.Β. Καλογρίτσας» και ήταν ύψους 8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική προκήρυξη του τότε υπουργού Επικρατείας, στο πλαίσιο υποβολής αίτησής της για τη συμμετοχή της στη διαδικασία διεξαγωγής της δημοπρασίας για την χορήγηση 4 αδειών.

Στην ίδια επιστολή σημειωνόταν ότι «η ύπαρξη των μετρητών και η γνησιότητα της παρούσας ελέγχεται διατραπεζικώς με κάθε νόμιμο τρόπο».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η εγγυητική επιστολή δείχνει ότι η εταιρεία Βλαδίμηρος Καλογρίτσας είχε στα ταμεία της 8 εκατ. ευρώ ήδη από την 1η Ιουλίου 2016, δύο μήνες, δηλαδή, πριν από τον διαγωνισμό για τις άδειες και «συνεπώς, καταρρέει με πάταγο το αφήγημα Καλογρίτσα-ΝΔ ότι ήταν «μπροστινός» και ότι δεν είχε χρήματα».