Συγκλονίζουν όσο περνά η ώρα τα πλάνα που έρχονται από τη Λωρίδα της Γάζας μετά τον βομβαρδισμό από ισραηλινές δυνάμεις πολυώροφου κτιρίου που στέγαζε τα κεντρικά γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ Al Jazeera και του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP).

Με το πρόσχημα ότι το εν λόγω κτίριο το χρησιμοποιούσε η Χαμάς για στρατιωτικούς σκοπούς, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν τον βομβαρδισμό του πολυώροφου κτιρίου. Όσοι ζούσαν και εργάζονταν εντός αυτού έζησε σκηνές τρόμου και αγωνίας μέχρι να βγουν από το κτίριο, καθώς πριν τον βομβαρδισμό υπήρξε προειδοποίησε από το κράτος του Ισραήλ.

Όπως δήλωσε ο Τζαβάντ Μεχντί, ιδιοκτήτης του πύργου Jala, ένας ισραηλινός αξιωματικός τον προειδοποίησε, πριν από το αεροπορικό πλήγμα, ότι είχε στη διάθεσή του μία ώρα για να εκκενώσει το κτίριο. Ζήτησε επιπλέον 10 λεπτά προκειμένου οι δημοσιογράφοι να μπορέσουν να μεταφέρουν εκτός του κτιρίου τον εξοπλισμό τους, ωστόσο το αίτημά του απορρίφθηκε.

Τα περί προειδοποίησης -χωρίς φυσικά αυτό να δικαιολογεί σε καμιά περίπτωση την πράξη τους- επιβεβαιώνουν και οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας. «Πριν το κάνουμε (σ.σ. τον βομβαρδισμό) λαμβάνουμε μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι άμαχοι δεν θα πληγούν. Καλέσαμε τους ενοίκους του κτιρίου και τους ειδοποιήσαμε να φύγουν. Στείλαμε μηνύματα sms…. Παρείχαμε επαρκή χρόνο για την εκκένωση του κτιρίου» επισημαίνει ο IDF στην αγγλική έκδοση του λογαριασμού στο Twitter.

Διαβάστε επίσης: «Μέσα σε δύο δευτερόλεπτα εξαφανίστηκαν όλα» – Δημοσιογράφοι περιγράφουν τον βομβαρδισμό ΜΜΕ στη Γάζα

Ώρες αγωνίας

Το Associated Press δημοσίευσε, αργά το βράδυ του Σαββάτου, οπτικοακουστικό υλικό που δείχνει δημοσιογράφους και εικονολήπτες του αμερικανικού πρακτορείου να μαζεύουν τον εξοπλισμό τους προτού εγκαταλείψουν το κτίριο, το οποίο στη συνέχεια ισοπεδώθηκε.

Όπως διακρίνεται, όλοι κάνουν βεβιασμένες κινήσεις παίρνοντας μαζί τους μερικά από τα πολύτιμα υπάρχοντά τους, ίσως σημαντικά έγγραφα, εξοπλισμό ή χρήματα.