Μια πρωτοβουλία του Ολυμπιακού που είχε ρίξει πριν από μερικά χρόνια βγήκε από το… συρτάρι και πλέον το σχέδιο είναι έτοιμο να πάρει σάρκα και οστά. Και να ακολουθήσει η Ελλάδα το παράδειγμα αρκετών προηγμένων πρωταθλημάτων, που οι σύλλογοι έχουν β’ ομάδες οι οποίες αγωνίζονται στις μικρότερες κατηγορίες.

Σήμερα έγινε working group στα γραφεία της Λίγκας στο οποίο συμμετείχαν οι Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Ατρόμητος και Παναθηναϊκός προκειμένου να συζητήσουν την ιδέα για τη δημιουργία β’ ομάδων, που θα παίρνουν μέρος στη Superleague 2, αλλά και σε χαμηλότερες κατηγορίες.

Όταν η πρόταση θα είναι έτοιμη θα γίνουν συνομιλίες με ΕΠΟ, Superleague 2 και ΓΓΑ, ενώ ήδη συζητήθηκε το θέμα σήμερα στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ. Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής είδαν με θετικό μάτι την πρόταση, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης SL2 και Football League επιφυλάχθηκε για την απάντησή του, ζητώντας πρώτα να μιλήσει με τις ομάδες.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει έως τώρα, στη Superleague 2 της επόμενης σεζόν αναμένεται να λάβουν μέρος μάξιμουμ τέσσερις ομάδες ανάλογα με τη βαθμολογική κατάταξη, ενώ όποια άλλη από τις υπόλοιπες το επιθυμεί τότε θα κατεβάσει ομάδα από τη Football League και κάτω.

Η δημιουργία των β’ ομάδων θα είναι προαιρετική για όποια ΠΑΕ το επιθυμεί και σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεάζει τη δομή των πρωταθλημάτων των ακαδημιών. Θα οριστεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία προκειμένου να δηλωθούν οι β’ ομάδες απ’ όσους θέλουν, με τους Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ να έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον. Αναμένεται να προταθεί η επιλογή β’ ομάδων να γίνεται ανά δυάδες και προτεραιότητα να έχουν αυτές που είναι πιο ψηλά στο ranking της Κ19 στην τελευταία δεκαετία.

Η πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί από τη Σούπερ Λίγκα είναι να λαμβάνουν κανονικά μέρος οι ομάδες β’ σε playoff και playout, ενώ οι ομάδες δεν θα λαμβάνουν μέρος στο Κύπελλο Ελλάδας. Προβιβασμός στην κατηγορία που παίζει και η πρώτη ομάδα δεν θα υπάρχει, ενώ όσον αφορά τον υποβιβασμό, αν για παράδειγμα φέτος υπήρχε η Λάρισα Β’ στη Superleague 2 τότε θα υποβιβαζόταν αυτόματα στη Football League από τη στιγμή που υποβιβάστηκε η Λάρισα στη Superleague 2.

Στις β’ ομάδες θα μπορούν να αγωνίζονται οι παίκτες που έχουν επαγγελματικό συμβόλαιο με την εκάστοτε ΠΑΕ, ενώ δικαίωμα συμμετοχής δεν θα έχουν οι ερασιτέχνες των ΠΑΕ. Αντίστοιχα, στις β’ ομάδες που θα λάβουν μέρος στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα θα επιτρέπονται επαγγελματίας μόνο έως 23 ετών.

Ελεύθερες μετακινήσεις από την πρώτη στη δεύτερη ομάδα και αντίστροφα

Όσον αφορά τις μετακινήσεις των ποδοσφαιριστών από την ομάδα β’ στην πρώτη ομάδα ή το αντίστροφο, θα μπορούν να γίνονται ελεύθερα σε όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, όπως συμβαίνει τώρα και με τις ομάδες των υποδομών των ΠΑΕ. Οι ξένοι θα καθορίζονται βάσει του ΚΑΠ του εκάστοτε πρωταθλήματος που συμμετέχει η Β’ ομάδα.

Επιπλέον, κάτι πολύ σημαντικό αφορά τους δανεισμούς ποδοσφαιριστών. Αυτό που θα προταθεί είναι να μη δίνονται δανεικοί παίκτες της πρώτης ομάδας σε άλλες ομάδες που παίζουν στην ίδια κατηγορία με τη β’ ομάδα.