Συνεχίζει να φλέγεται η Μέση Ανατολή, με τα θύματα να αυξάνονται και το διεθνή παράγοντα να προσφεύγει σε επικλήσεις για αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να φαίνεται αυτήν τη στιγμή εφικτό.

Το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τη Γάζα από αέρος με τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων να αυξάνεται διαρκώς. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές υπάρχουν 56 νεκροί, ανάμεσά τους 14 παιδιά και πάνω από 300 τραυματίες.

Το νοσοκομείο της Γάζας έχει ξεπεράσει τα όριά του, καθώς τελειώνουν τα ούτως ή άλλως λιγοστά φάρμακα και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Όπως ανακοίνωσε η Χαμάς που ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας, ο διοικητής της πόλης είναι νεκρός από τους βομβαρδισμούς.

Ακόμα ένα 14 όροφο κτίριο κατέρρευσε σήμερα από τους βομβαρδισμούς. Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά πολυόροφο κτίριο που καταστρέφεται από τους βομβαρδισμούς. Εκεί στεγαζόταν παλαιστινιακά ΜΜΕ, όπως ο τηλεοπτικός σταθμός, Al-Aqsa.

Η  Youmna Al Sayed δημοσιογράφος στη Γάζα ανέφερε στο AlJazzera:  «Η στόχευση σε ένα τέτοιο κτίριο που υπάρχουν γραφεία μέσων ενημέρωσης είναι ένα σαφές μήνυμα από την ισραηλινή κατοχή ότι δεν θέλει κανένα μέσο να πει την αλήθεια για το τι συμβαίνει στη λωρίδα της Γάζας: τις τρελές αεροπορικές επιδρομές που γίνονται κάθε στιγμή. Τη δολοφονία και τη στόχευση αμάχων κατοικιών και διαμερισμάτων».

Ρουκέτες στο Τελ Αβίβ

Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ότι προχώρησε σε νέα εκτόξευση 130 ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το έδαφος του Ισραήλ, σε απάντηση σε ισραηλινές επιδρομές που σκότωσαν διοικητές της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης και κατέστρεψαν ένα ακόμη κτίριο στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς εκτόξευσε πυραύλους ενάντια σε τρεις πόλεις του Ισραήλ «σε απάντηση στην επιδρομή στο κτίριο Αλ Σορούκ και στο θάνατο μιας ομάδας ηγετών», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Σειρήνες της αεράμυνας, που προειδοποιούν για εισερχόμενες ρουκέτες, ήχησαν στο Τελ Αβίβ, σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν κηρύξει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ από χθες το βράδυ οι σειρήνες ηχούν διαρκώς.

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αναφέρουν 7 νεκρούς, ανάμεσά τους 2 παιδιά, και 100 τραυματίες.

Το Ισραήλ αναφέρει πως έχει δεχτεί τουλάχιστον 1.000 ρουκέτες.

Ο διεθνής παράγοντας

Καταιγισμός ανακοινώσεων από χώρες διεθνώς για αποκλιμάκωση, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να μοιάζει ρεαλιστικό αυτήν τη στιγμή. Ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του μιλάει για εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη.

ΟΗΕ: Προειδοποιεί για γενικευμένη σύρραξη

«Σταματήστε αμέσως τα πυρά. Αυτή η κλιμάκωση οδεύει προς έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας. Οι επικεφαλής όλων των πλευρών πρέπει να δεσμευτούν για την αποκλιμάκωση. Ένας πόλεμος στη Γάζα θα ήταν καταστροφικός και αυτοί που θα πλήρωναν το τίμημα είναι οι απλοί άνθρωποι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο νορβηγός διπλωμάτης.

Διπλωματικές πηγές είπαν προχθές στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο ΟΗΕ, με τη βοήθεια του Κατάρ και της Αιγύπτου, προσπαθεί να μεσολαβήσει ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση ανάμεσα στα δύο «ενδιαφερόμενα» μέρη.

Όμως το Κάιρο ανέφερε χθες ότι έχουν αποδειχθεί άκαρπες μέχρι εδώ οι προσπάθειές του να συζητήσει με το Ισραήλ την αποκλιμάκωση.

Ερωτηθείς σχετικά με τη μεσολαβητική προσπάθεια αυτή, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Κόνρικους αποκρίθηκε χθες πως «δεν πιστεύω ότι οι ανώτεροί μου είναι ενήμεροι, ή ότι τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα»

ΗΠΑ: Επικοινωνία με Αίγυπτο και Ισραήλ

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε επικοινωνία με την κυβέρνηση της Αιγύπτου προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο «συμβιβασμού». Ωστόσο δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη για κάτι τέτοιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε σήμερα τις εκκλήσεις του για «τερματισμό της βίας» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την έκκλησή του του προς όλα τα μέρη για μείωση των εντάσεων και για τερματισμό της βίας», ανέφερε σε ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να μπορούν να ζουν με ασφάλεια και «να απολαμβάνουν ελευθερία, ασφάλεια, ευημερία και δημοκρατία».

Ρωσία: Να συγκληθεί το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε σήμερα την κατεπείγουσα σύγκληση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή με αντικείμενο την επίλυση της κλιμάκωσης βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που μαίνεται τις τελευταίες μέρες.

«Το πιο επιτακτικό έργο είναι να συγκληθεί το Κουαρτέτο διεθνών διαμεσολαβητών – Ρωσία, ΗΠΑ, ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Λαβρόφ από τη Μόσχα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Γκουτέρες από την πλευρά του τόνισε πως ο ΟΗΕ δεσμεύεται απόλυτα στην ενίσχυση των εργασιών του Κουαρτέτου.

Γαλλία: Να αποφευχθεί μια νέα «αιματηρή σύρραξη»

Η Γαλλία κάλεσε σήμερα να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί μια νέα «αιματηρή σύρραξη» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων μετά τη σειρά επιδρομών και συγκρούσεων των τελευταίων ημερών.

«Ο κύκλος της βίας που είναι σε εξέλιξη στη Γάζα, την Ιερουσαλήμ αλλά και τη Δυτική Όχθη και σε πόλεις του Ισραήλ κινδυνεύει να οδηγήσει σε μια μεγάλη κλιμάκωση. Σε λιγότερο από 15 χρόνια, η Λωρίδα της Γάζας έχει γνωρίσει τρεις πολύνεκρες συρράξεις. Πρέπει να γίνει καθετί δυνατό για να αποφευχθεί μια τέταρτη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στη Γερουσία.

Γερμανία: Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας καταδίκασε σήμερα «δριμύτατα» τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά ισραηλινών πόλεων, κάνοντας λόγο για «βία η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο» και επισημαίνοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Ηνωμένο Βασίλειο: Αμοιβαία υποχώρηση

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχεί βαθιά για την αυξανόμενη βία και αμάχους και θέλουμε να δούμε μια επείγουσα μείωση των εντάσεων », δήλωσε ο Τζόνσον στο Twitter.

Αραβικός Σύνδεσμος κατά Ισραήλ

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αχμετ Αμπούλ Γέιτ κατηγόρησε το Ισραήλ για την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας και προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να παρέμβει.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, δεν υπήρξε ούτε ένα περιστατικό στο οποίο να ξεκίνησε η βία στην παλαιστινιακή πλευρά. Δεν υπήρξε ούτε ένα περιστατικό στο οποίο οι Παλαιστίνιοι να ξεκίνησαν μια πρόκληση ή κλιμάκωση», δήλωσε ο Αμπούλ Γέιτ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών αραβικών χωρών.

Κατηγόρησε τις «απερίσκεπτες πολιτικές» του Ισραήλ και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να κατηγορεί τόσο τους Ισραηλινούς όσο και τους Παλαιστινίους.

«Είναι η δύναμη κατοχής που έχει τη στρατιωτική εξουσία και ντε φάκτο έλεγχο και είναι η ίδια δύναμη που ξεκινά τη βία και την πρόκληση», δήλωσε ο Αμπούλ Γέιτ.