Οι εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων κλιμακώθηκαν δραματικά τη Δευτέρα, καθώς ένοπλες ομάδες από τη Γάζα εκτόξευσαν ρουκέτες κατά του Ισραήλ, με το τελευταίο να απαντά με επιθέσεις από αέρος, στον απόηχο των άγριων επεισοδίων στο Τέμενος του Αλ Ακσά που άφησαν πίσω τους εκατοντάδες τραυματίες.

Η βραδινή ισραηλινή επίθεση άφησε πίσω της τουλάχιστον 20 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 9 παιδιά, σύμφωνα με το Associated Press και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλούνται τις υπηρεσίες Υγείας της Γάζας, που διοικείται από την Χαμάς.

Με βάση τον νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Γάζας, οι τραυματίες ανέρχονται στους 65.

Επίθεση σε σήραγγα της Χαμάς

Ο αριθμός των θυμάτων ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, καθώς αργά το βράδυ της Δευτέρας αεροσκάφη των ισραηλινών δυνάμεων ανατίναξαν σήραγγα στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα JerusalemPost, αρκετά μέλη της Χαμάς σκοτώθηκαν από την έκρηξη της σήραγγας.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος εκτόξευσε απειλές μετά την επίθεση με ρουκέτες από την πλευρά της Χαμάς.

Υπό τον ήχο αντιαεροπορικών σειρήνων και εκρήξεων, εκκενώθηκαν το Τείχος των Δακρύων και η Κνεσέτ, ενώ ματαιώθηκε η πορεία εθνικιστών για την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ» που σηματοδοτεί την κατάληψη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στον πόλεμο του 1967 και συνιστά πρόκληση για τους Παλαιστινίους.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, «οι τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα διέσχισαν την κόκκινη γραμμή».

Ο ίδιος έκανε λόγο για «αγώνα που εξαπλώνεται σε διάφορα μέτωπα: στην Ιερουσαλήμ, τη Γάζα και αλλού στη χώρα», διαμηνύοντας ότι το Ισραήλ θα ανταποκριθεί με μεγάλη δύναμη. «Δεν θα ανεχτούμε ζημιά στην επικράτειά μας, την πρωτεύουσά μας, τους πολίτες και τους στρατιώτες μας. Όποιος μάς επιτεθεί θα πληρώσει βαρύ τίμημα» προειδοποίησε.

Το Τελ Αβίβ ανοίγει καταφύγια σε όλη την πόλη

Την ίδια στιγμή, ο Δήμος του Τελ Αβίβ έστειλε επείγον μήνυμα σε όλους τους κατοίκους, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ότι όλα τα καταφύγια στην πόλη θα ανοίξουν ξανά.

Οι πόλεις Givatayim, Ramat Gan και Bnei Brak έχουν προβεί σε παρόμοιες ανακοινώσεις.

Όπως αναφέρεται, κανείς δεν πρέπει να βρίσκεται μέσα στα καταφύγια, εκτός εάν υπάρχει εντολή εισόδου.

Εάν ηχήσουν σειρήνες, όλοι οι κάτοικοι πρέπει να εισέλθουν στο καταφύγιο που βρίσκεται πιο κοντά σε αυτούς.

Έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας

Οι παραπάνω εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα αίτημα της Τυνησίας για συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αργά τη Δευτέρα.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία και προέτρεψε το Ισραήλ να σεβαστεί το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση.

Άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για τα περιστατικά βίας.

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν αμέσως και προέτρεψε όλες τις πλευρές να λάβουν μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

«Ανησυχώ βαθύτατα για τις επιθέσεις με ρουκέτες» τόνισε ο Μπλίνκεν σε σύντομες δηλώσεις του ενόψει της συνάντησής του με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφαντί, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δια του εκπροσώπου της αμερικανικής διπλωματίας καταδίκασαν «με τον πιο έντονο τρόπο τις ρίψεις ρουκετών από τη Χαμάς» εναντίον του Ισραήλ, καταγγέλλοντας την «απαράδεκτη κλιμάκωση» και απηύθυναν έκκληση σε όλες τις πλευρές για ψυχραιμία και αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Από την πλευρά του ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της έντασης και καταδίκασαν την έξωση των αραβικών οικογενειών από τη γειτονιά της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Κάλεσαν όλα τα μέρη που συμμετέχουν στη σύγκρουση να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς και να μην επιτρέψουν ενέργειες που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω κλιμάκωση κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε πως οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι έχουν «καθήκον να αποφύγουν περαιτέρω απώλειες μεταξύ των πολιτών».

«Τίποτα δεν δικαιολογεί την εκτόξευση πυραύλων στον άμαχο ισραηλινό λαό» πρόσθεσε ο Χάικο Μάας στο Twitter, σύμφωνα με τον οποίο τα πυρά αυτά δεν οδηγούν «σίγουρα στην επίλυση της σύγκρουσης αλλά μάλλον σε περαιτέρω παράλογη κλιμάκωση».

«Όλες οι πλευρές έχουν καθήκον να αποφύγουν νέα θύματα μεταξύ των πολιτών» καταλήγει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.