Την οριστικοποίηση και τις λεπτομέρειες του προγραμματιζόμενου για τις 19 Μαΐου ανοίγματος στην Αυστρία στους τομείς της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας στη Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, έπειτα από τις διαβουλεύσεις που είχε από το πρωί, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τους κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Πρασίνων.

Κυβέρνηση και ομόσπονδα κρατίδια συμφώνησαν να αποσύρουν σε μεγάλο βαθμό τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί λόγω της Covid-19 από τη μεθεπόμενη Τετάρτη 19 Μαΐου, οπότε και ανοίγουν ξανά ο τουρισμός, η εστίαση, οι πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες, ωστόσο με περιορισμούς, ενώ από τις 17 Μαΐου επιστρέφουν στα μαθήματά τους με φυσική παρουσία οι μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων.

Η προϋπόθεση για την είσοδο στην εστίαση είναι ότι κάποιος θα έχει υποβληθεί σε τεστ, ή θα έχει αναρρώσει από τη νόσο ή θα έχει εμβολιαστεί. Στην εστίαση, αλλά όχι στο λιανικό εμπόριο, θα υπάρχει απαίτηση καταγραφής στοιχείων για παραμονή εκεί άνω των 15 λεπτών της ώρας.

Σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις, δέκα ενήλικες και παιδιά επιτρέπεται να συναντηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας σε εσωτερικούς χώρους, αλλά μόνο τέσσερις τη νύχτα.

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο, θα υπάρξουν περαιτέρω βήματα ανοίγματος το αργότερο έως την 1η Ιουλίου, τα οποία θα μπορούσαν στη συνέχεια να ισχύουν και για γάμους, μεγάλες γιορτές και εκδηλώσεις σε κλαμπ.

Το ότι μπορεί να ακολουθηθεί αυτή η πορεία οφείλεται στο  γεγονός ότι η Αυστρία πέρασε το τρίτο κύμα της πανδημίας καλύτερα από τους γείτονές της, δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα στη Βιέννη.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος προέτρεψε σε προσοχή καθώς, όπως σημείωσε, όσο καλύτερα ακολουθηθούν όλοι οι περιορισμοί που θα εξακολουθήσουν να ισχύουν, τόσο πιο γρήγορα θα είναι δυνατόν να γίνουν πιο γρήγορα βήματα ανοίγματος.

Από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πρασίνων, Βέρνερ Κόγκλερ, επεσήμανε ότι «σε εννέα ημέρες – στις 19 Μαΐου – η ζωή στην Αυστρία θα είναι πιο πολύχρωμη και πάλι – με ασφάλεια».

Σε δηλώσεις του πριν από το μεσημέρι, ο καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε τονίσει πως το γεγονός ότι οι νέες μολύνσεις το τελευταίο εικοσιτετράωρο βρίσκονται κάτω από 1.000 και ότι η επίπτωση επτά ημερών (σ.σ. μολύνσεις εντός επτά ημερών ανά 100.000 κατοίκους) είναι ήδη κάτω του 100, δείχνει «ότι τα πρώτα βήματα θα έρθουν την κατάλληλη στιγμή σε εννέα ημέρες».

«Αναμένουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και ότι έχουμε καλές προϋποθέσεις για την επανέναρξη την επόμενη εβδομάδα, όταν περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν ήδη εμβολιαστεί ταυτόχρονα με το άνοιγμα», ανέφερε ο ίδιος.