Ο ΠΟΥ ενέκρινε το εμβόλιο Sinopharm, το πρώτο εμβόλιο που δεν παράχθηκε σε δυτική φαρμακοβιομηχανία. Έχουν ήδη χορηγηθεί 65 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου σκευάσματος, σε μία σειρά από χώρες εκτός από τις Αφρικής, της Ασίας, της Νότιας Αμερικής.

Χρησιμοποιείται ακόμα και στην Ευρώπη, σε χώρες εκτός ΕΕ αλλά και στην Ουγγαρία που είναι μέλος.

Οι πληροφορίες που έχουμε για το εμβόλιο είναι λίγες ωστόσο σύμφωνα με δημοσιεύματα η αποτελεσματικότητα του φτάνει στο 79%.

Διατηρείται σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου και ήδη έχουν χορηγηθεί 65 εκατομμύρια δόσεις του σκευάσματος.

Βρετανία: Όχι εμβολιασμούς με AstraZeneca στους κάτω των 40

Τη μη χρήση του εμβολίου της ΑΖ στις ηλικίες κάτω των 40 ετών συνέστησε η βρετανική ρυθμιστική αρχή αναφέροντας ότι σε αυτές τις ηλικίες θα πρέπει να προσφέρεται κάποιο άλλο εμβόλιο. Η σύσταση γίνεται λόγω των θρομβολιτικών επεισοδίων που έχουν καταγραφεί. Ενώ στον γενικό πληθυσμό η συχνότητα είναι 1 προς 100.000, στους κάτω των 40 τα επεισόδια είναι ένα ανά 60.000.

Παράλληλα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι ερευνά περιστατικά του συνδρόμου Γκίγιεν Μπαρέ μετά από εμβολιασμό με ΑΖ. Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο νευρικό και προκαλεί μερική παράλυση, που συνήθως διαρκεί από μερικές ώρες έως λίγες εβδομάδες.