Με ορίζοντα την 15η Μαΐου, οπότε και ξεκινά η τουριστική περίοδος στην χώρα, ολοένα και περισσότερα είναι τα βήματα που αναμένεται να γίνουν σχετικά με την άρση μέτρων του lockdown και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Το άνοιγμα κλάδων του πολιτισμού, είναι ένα από αυτά και πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρχή θα γίνει από τα μουσεία, τα οποία εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό υποστήριξης του τουρισμού.

Οι πιθανές ημερομηνίες

Η κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει τρεις φάσεις:

  • Στις 14 Μαΐου, ταυτόχρονα με το άνοιγμα του τουρισμού να επαναλειτουργήσουν και τα Μουσεία,
  • Στις 21 Μαΐου, να ανοίξουν τα θερινά σινεμά.  Ωστόσο δεν πρόκειται ν’ ανοίξουν οι κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες και οι πολυκινηματογράφοι.
  • Στις 28 Μαϊου πιθανόν να επανελειτουργήσουν τα ανοιχτά θέατρα και οι συναυλιακοί χώροι.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω αποτελούν προτάσεις, και σε κάθε περίπτωση το «πράσινο» φως θα πρέπει να δώσουν οι λοιμωξιολόγοι. Η επιτροπή θα συνεδριάσει αύριο Παρασκευή, με την συμμετοχή της Λίνας Μενδώνη.

Σε περίπτωση που η επιτροπή συμφωνήσει με το χρονοδιάγραμμα, της κυβέρνησης, οι χώροι πολιτισμού θα επαναλειτουργήσουν με αυστηρά μέτρα προστασίας, μεταξύ των οποίων η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο περιορισμένος αριθμός ατόμων αλλά και οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των παρευρισκομένων.

Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα

Το άνοιγμα κλάδων του πολιτισμού εντάσσεται στον σχεδιασμό για επιστροφή στην κανονικότητα, μετά από 6 μήνες καραντίνας και περιορισμών.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, ξεκίνησε με περιορισμούς η επαναλειτουργία της εστίασης.

Σειρά παίρνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων: Γυμνάσια, δημοτικά και νηπιαγωγεία θα ανοίξουν ξανά στις 10 Μαΐου για να υποδεχθούν τους μαθητές, με ειδικά μέτρα προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά του κοροναϊού. Την ίδια μέρα ανοίγουν και τα φροντιστήρια ενώ στις 8 Μαΐου, θα ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη,  αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη που δόθηκε μέχρι τις 15 Μαΐου σημειώνοντας ότι «υπάρχει σχέδιο για όλες τις δραστηριότητες, σταδιακά και σε φάσεις. Θα πρέπει, ωστόσο να δούμε τη δραστηριότητα από τα ανοίγματα που είχαμε, τις μετακινήσεις και το άνοιγμα της εστίασης και να προχωρήσουμε».

Μάλιστα όπως ανέφερε «χρονοδιαγράμματα για τις υπόλοιπες δραστηριότητες υπάρχουν και θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα. Πάντα αξιολογώντας τα επιδημιολογικά στοιχεία και πάντα υπό την αίρεση κάποιας έξαρσης, την οποία προφανώς όλοι απευχόμαστε».

Το χρονοδιάγραμμα

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δήλωσε τις ημερομηνίες ανοίγματος των δραστηριοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα επανεκκινούν οι εξής δραστηριότητες:

Από 8 Μαΐου, το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. μειώνεται σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Κατά την ίδια ημερομηνία, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.

Από 10 Μαΐου, θα επαναλειτουργήσουν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Από τις 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν, επίσης, τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων «δεύτερης ευκαιρίας».

Τέλος και στο SMS;

Ανάσα θα πάρουν οι πολίτες στις 8 Μαΐου, καθώς ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες.

Επίσης, η 15η Μαΐου αποτελεί ημερομηνία ορόσημο, καθώς ανοίγει ο τουρισμός και οι μετακινήσεις εκτός νομού απελευθερώνονται.

Bούληση της κυβέρνησης είναι να σταματήσει η χρήση του SMS από τις 15 Μαΐου, όπως κατέστησε σαφές, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

«Με την κατάργηση της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και το άνοιγμα του τουρισμού θα σταματήσει και η χρήση του SMS» δήλωσε.

Επισήμανε ωστόσο, πως σε κάθε περίπτωση περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις επί του ζητήματος ωστόσο εκτιμά πως αυτό θα γίνει έτσι ακριβώς όπως έχει ήδη αναγγελθεί.

Ωράριο κυκλοφορίας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να απελευθερωθεί εντελώς το ωράριο κυκλοφορίας το βράδυ άφησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος επίσης συνέδεσε, την κατάργηση του SMS με την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων.

Ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε πως δεν θα γίνει η πλήρης κατάργηση της νυχτερινής απαγόρευσης στο άμεσο μέλλον, καθώς πρώτα θα επεκταθεί το ωράριο μετά τις 23:00, ωστόσο αν όλα πάνε καλά, δεν αποκλείεται να καταργηθεί και εντελώς το μέτρο.

«Πηγαίνουμε βήμα- βήμα.Το ωράριο θα διευρυνθεί σταδιακά. Σε πρώτη φάση  η επέκταση θα είναι μετά τις 23:00 και μετά ,αν όλα πάνε καλά, μπορεί να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση». Το θέμα μαζί με τα SMS θα αξιολογηθούν τις επόμενες μέρες.