Με επιστολή που συνέταξε την 28η Απριλίου ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex Φαμπρίς Λεζερί ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και την επίτροπο Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον για τα δύο επικίνδυνα επεισόδια που προκάλεσαν τουρκικές ακταιωροί το διήμερο 26 και 27 Απριλίου στο Ανατολικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή, τη νύχτα της 26ης και το πρωί της 27ης Απριλίου τουρκικές ακταιωροί μπήκαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς σε απόσταση αναπνοής από ένα σκάφος της Φινλανδικής και ένα σκάφος της Σουηδικής Ακτοφυλακής αντίστοιχα, τα οποία επιχειρούσαν κοντά στη Χίο υπό την ομπρέλα του Frontex.

Σύμφωνα με τον κ. Λεζερί, τα δύο περιστατικά εγείρουν ανησυχία, ενώ τα πληρώματα καλούνται να αξιολογούν διαρκώς τα δεδομένα, καθώς το τουρκικό λιμενικό ακολουθεί απρόβλεπτη τακτική.

Ολόκληρo το κείμενο της επιστολής:

«Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας σε ορισμένες από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που έλαβαν χώρα εντός της περιοχής δράσης της κοινής επιχείρησης της Frontex «Ποσειδών» στην οποία, μεταξύ άλλων, έχουν επενδύσει υλικά τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Οι ελληνικές αρχές μας ανέφεραν –κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τον αξιωματικό που συντονίζει την επιχείρηση– ότι στις 26 και 27 Απριλίου 2021, καταγράφηκαν δύο περιστατικά στη θαλάσσια συνοριακή περιοχή στα ανοιχτά της Χίου, με σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής να εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες ασφαλούς πλοήγησης, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς κοντά στα φινλαδικά και σουηδικά σκάφη που περιπολούσαν την περιοχή που λάμβανε χώρα η κοινή επιχείρηση της Frontex. Το περιστατικό κοντά στο φινλανδικό πλεούμενο έχει επίσης καταγραφεί από το πλήρωμα, ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένα πλάνα διαθέσιμα για περαιτέρω εξέταση.

Οι δράσεις της τουρκικής ακτοφυλακής δεν σέβονται κανένα πρωτόκολλο φύλαξης των ακτών και κανένα κριτήριο ναυτικής συμπεριφοράς. Αυτά τα περιστατικά εγείρουν επανειλημμένα ανησυχίες για την ασφάλεια των σκαφών και των πληρωμάτων που έχουν επιστρατεύσει τα κράτη μέλη της Ε.Ε. στην κοινή επιχείρηση «Ποσειδών». Το υλικό και έμψυχο δυναμικό της Frontex στην περιοχή πρέπει συνεχώς να αξιολογεί τις καταστάσεις, καθότι η τουρκική ακτοφυλακή ακόμη πραγματοποιεί έναν συνδυασμό δράσεων, που περιλαμβάνει προσπάθειες να ελέγξει τους μετανάστες που εντοπίζονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα και εχθρικές συμπεριφορές στο πλαίσιο αποπειρών να ωθήσει τους μετανάστες αυτούς από τα τουρκικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τα κίνητρα της τουρκικής ακτοφυλακής κατά τη διάρκεια αυτών των περιστατικών πρέπει να εξεταστούν, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωπολιτική ευαισθησία της περιοχής που λαμβάνουν χώρα οι επιχειρήσεις.

Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω για μία ακόμη φορά, πως οι προαναφερθείσες δράσεις των τουρκικών αρχών και γενικότερα οι γεωπολιτικές εντάσεις στο Αιγαίο θολώνουν την επιχειρησιακή κατάσταση στην περιοχή δράσης της κοινής επιχείρησης «Ποσειδών» και θέτουν περαιτέρω επιχειρησιακούς κινδύνους και ζητήματα φήμης για την υπηρεσία της Frontex και τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη που τη στηρίζουν. Ακολουθώντας τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα της Frontex, έχουμε ξεκινήσει μία διαδικασία καταγραφής σοβαρών περιστατικών για τις προαναφερθείσες υποθέσεις.