Ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης η συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας , οι οποίοι θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα που θα γίνουν στο άνοιγμα της χώρας.

Στο τραπέζι των ειδικών βρίσκονται το άνοιγμα των φροντιστηρίων της χώρας, από την ερχόμενη εβδομάδα.

Το αίτημα της κυβέρνησης είναι να γίνει αυτό το βήμα από τη Δευτέρα.

Όσον αφορά στο άνοιγμα των παιδικών σταθμών, αυτό αναμένεται να εξεταστεί από τις 15 Μαΐου και ύστερα, ωστόσο αναμένεται η αρχική συζήτηση να γίνει σήμερα.

Τι θα γίνει με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Οι ειδικοί ενδεχομένως να συζητήσουν και για τα γυμναστήρια, ωστόσο ούτε αυτά αναμένεται να ανοίξουν πριν τις 15 Μαΐου.

Για το θέμα των παιδικών σταθμών η κατάσταση ξεκαθάρισε. Για το επόμενο δεκαήμερο δεν πρόκειται να ανοίξουν. Οπως τονίστηκε, παραμένουν κλειστοί επειδή εκτός των επιδημιολογικών δεδομένων, σύμφωνα με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, τα μέτρα πρόληψης (χρήση μάσκας και διενέργεια self test) που εφαρμόζονται στις άλλες δομές που ανοίγουν (Δημοτικά-Γυμνάσια-Λύκεια) δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε ηλικίες 0-4 ετών.

Η επιτροπή θα εκτιμήσει τις επιπτώσεις από το άνοιγμα των σχολείων και θα επανεξετάσει την πιθανότητα ανοίγματος των βρεφονηπιακών σε περίπου 10 ημέρες.

Την απόφαση αυτή είχε προαναγγείλει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη από το πρωί στον Σκάι.

Η κα. Πελώνη τόνισε πως μέχρι τις 15 Μαΐου δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές ως προς τα υφιστάμενα μέτρα, καθώς το άνοιγμα προς την κανονικότητα θα γίνει σταδιακά και με ασφάλεια.

Όσον αφορά τους παιδικούς σταθμούς, αλλά και τα γυμναστήρια η κα. Πελώνη ανέφερε πως πρέπει πρώτα να υπάρξει εικόνα από το επιδημιολογικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων που άνοιξαν τώρα, προκειμένου να ανοίξουν κι άλλες δραστηριότητες.

«Αυτή η στιγμή δεν μπορούν να ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί», ανέφερε η κ. Πελώνη.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα των παιδικών σταθμών αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής των ειδικών, η οποία ξεκινά στις 14:00.

Μάλιστα στη τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχει και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία θα ζητήσει από την Επιτροπή να εξετάσει το θέμα και να εισηγηθεί την ημερομηνία επαναλειτουργίας τους.

Κατάργηση click inside επιθυμεί η κυβέρνηση

Σχετικά με την κατάργηση των SMS, το σενάριο αυτό είναι δύσκολο να γίνει εφικτό πριν τις 15 Μαΐου, όπου θα απελευθερωθούν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Από την πλευρά του πάντως ο Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε σήμερα ποιες θα είναι οι εισηγήσεις του υπουργείου για τα επόμενα βήματα.

Για τα καταστήματα στο λιανεμπόριο ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «θα εισηγηθούμε να καταργηθεί το SMS για το click inside, αλλά να παραμείνει ο χρονικός περιορισμός των τριών ωρών για τώρα».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «αυτό μπορεί να αλλάξει σε 15 ημέρες, όσο προχωράει ο εμβολιασμός».

Για τα γυμναστήρια ανέφερε πως υπάρχει συζήτηση με τους επαγγελματίες του κλάδου, καθώς, όπως είπε, πολλοί λένε ότι «πάμε να τους ανοίξουμε την ώρα που δεν έχουν πελάτες λόγω καλοκαιριού».

Όσον αφορά στο βραδινό ωράριο μέχρι τις 11 στα καταστήματα εστίασης, ο υπουργός τόνισε πως δεν θα αλλάξει.

«Μετά τις 15 Μαΐου θα διευρυνθεί το ωράριο για τα καταστήματα της εστίασης» και μέχρι τότε ισχύει το SMS για μετακίνηση στην εστίαση, είπε.

«Η διεύρυνση του ωραρίου αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι»

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης ξεκαθάρισε σχετικά με τα επόμενα βήματα στην άρση των περιοριστικών μέτρων ότι «η διεύρυνση του ωραρίου αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι». «Θα κάνουμε τις προτάσεις μας και θα αναμένουμε τις αποφάσεις των επιδημιολόγων», είπε.