Σάλο έχει προκαλέσει στη Γαλλία, το άρθρο 20 αποστράτων στρατηγών αλλά και 60 εν ενεργεία αξιωματικών, που ζητούν την επιβολή στρατιωτικού νόμου για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της βίας από ισλαμιστές στη χώρα.

Την παραδειγματική τιμωρία τους, ζητεί το υπουργείο Αμύνης της χώρας, ενώ η ακροδεξιά υποψήφια πρόεδρος της Δημοκρατίας Μαρίν Λε Πεν τάχθηκε ανοικτά υπέρ τους.

Σε κοινό τους άρθρο σε γαλλικό περιοδικό, που συντάραξε τη Γαλλία και το πολιτικό της σύστημα, οι 20 στρατιωτικοί με βαθμό στρατηγού καλούν τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να υπερασπιστεί τον γαλλικό πατριωτισμό έναντι της έξαρσης βίας από Μουσουλμάνους, αλλά και αυτό που αποκάλεσαν «διάβρωση της κοινωνίας από τον Ισλαμισμό».

Αν δεν μπορεί ο κ. Μακρόν, αναφέρει το άρθρο, τότε θα πρέπει να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος στη Γαλλία.

Επίσης προειδοποιούν πως οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν δράση πριν η Γαλλία πέσει στα χέρια των μουσουλμάνων.

«Η Γαλλία βρίσκεται σε κίνδυνο»

Ο «εγκέφαλος» αυτής της πρωτοβουλίας, σύμφωνα με το γαλλικό Τύπο, είναι ο Ζαν Πιερ Φαμπρ-Μπερναντάκ, αξιωματικός εν αποστρατεία. Ο Ζαν Πιερ ήταν μέλος του κινήματος «Κίτρινα Γιλέκα» και συμμετείχε στις βίαιες διαδηλώσεις τους.

Την επιστολή υπογράφει επίσης ο Γάλλος στρατηγός Κριστιάν Πικεμάλ, πρώην διοικητής της «Λεγεώνας των Ξένων».

«Η Γαλλία βρίσκεται σε κίνδυνο. Αντιμετωπίζει αρκετές απειλές. Ακόμη και σε αποστρατεία παραμένουμε στρατιώτες του Έθνους και κανείς υπό τις παρούσες περιστάσεις δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος στην προδιαγραφόμενη μοίρα της αγαπημένης μας πατρίδας», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Χωρίς να χάσει την ευκαιρία, η κ. Λε Πεν έσπευσε να δηλώσει στο ίδιο περιοδικό, το Valeurs Actuelles, ότι καλεί τους στρατιωτικούς που τάσσονται υπέρ της επιβολής στρατιωτικού νόμου να σταθούν στο πλευρό της «για να συμμετάσχετε στη μάχη που ανοίγεται. Προσυπογράφω την ανάλυσή σας και συμμερίζομαι τη θλίψη σας».

«Να τιμωρηθούν παραδειγματικά»

Άμεση ήταν και η αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης, με την γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί, να καταδικάζει την πρόταση, τονίζοντας ότι προβλέπονται ποινές για τους στρατιωτικούς που δρουν εκτός των καθηκόντων τους.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», η υπουργός Παρλί ζήτησε ήδη την παραδειγματική τιμωρία όσων εν ενεργεία στρατιωτικών έχουν προσυπογράψει το κείμενο υπέρ της επιβολής στρατιωτικού νόμου.

«Πρόκειται για απαράδεκτες πράξεις», σημείωσε προσθέτοντας πως οι Γάλλοι στρατιωτικοί παραβίασαν το νόμο που επιβάλλει αυστηρή ουδετερότητα στα πολιτικά ζητήματα της χώρας.

«Θα υπάρξουν ποινές αναμφίβολα. Ήδη κάλεσα τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες», συμπλήρωσε.