Ξεκίνησε προχθές το πρώτο μεγάλο «crash test» για τον τουρισμό, καθώς επιτρέπεται πλέον η είσοδος στην Ελλάδα επισκεπτών από την ΕΕ και άλλες πέντε χώρες. Ειδικότερα, πολίτες από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις χώρες της Συνθήκης Σένγκεν, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα μέσω των αεροδρομίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Χανίων, Ρόδου, Κω, Μυκόνου, Σαντορίνης, Κέρκυρας και από δύο οδικές συνοριακές διαβάσεις. Οι επισκέπτες από τις παραπάνω χώρες δεν τίθενται πλέον σε καραντίνα, αρκεί να αποδεικνύουν ότι έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου για τον COVID-19 ή ότι διαθέτουν αρνητικό τεστ PCR που πραγματοποιήθηκε 72 ώρες πριν από την άφιξή τους.

Το άνοιγμα αυτό για τον τουρισμό έχει πιλοτικό χαρακτήρα και στόχο να διορθώσει τυχόν κενά και λάθη, εν όψει της επίσημης έναρξης της τουριστικής σεζόν στις 14 Μαΐου. Κυρίως, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διαπιστωθεί πώς θα λειτουργήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα αεροδρόμια και γενικότερα η ταξιδιωτική αλυσίδα. Φορείς του κλάδου του τουρισμού επισημαίνουν ότι μόνο θετικά λειτουργεί το γεγονός πως «μπορεί κάποιος να έλθει Ελλάδα, χωρίς να μπει σε διαδικασία καραντίνας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και μια πιλοτική προσπάθεια πριν από το επίσημο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου τη 14η Μαΐου». Μάλιστα, διατυπώνουν την ευχή η χώρα να είναι «πράσινη» στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Η έλευση των τουριστών, προσθέτουν, θα έχει νόημα αν συνοδευθεί και από την άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι κινήσεις των λεωφορείων που μετακινούν τους ξένους επισκέπτες. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν, για άλλη μια χρονιά η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα θα περάσει από τις «συμπληγάδες» της εξέλιξης της πανδημίας, των εμβολιασμών στις κύριες αγορές-«δεξαμενές» για την προσέλκυση τουριστών στην Ελλάδα, αλλά και τις πολιτικές που εφαρμόζει κάθε χώρα για τα ταξίδια.

Αυτό που εξακολουθεί να ισχύει τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι το γεγονός ότι οι κρατήσεις για την Ελλάδα θα είναι όχι «last minute» αλλά «last… second» (τελευταίας στιγμής).

Οι Ολλανδοί της Ρόδου

Στη χώρα τους επέστρεψαν χθες το απόγευμα οι 189 Ολλανδοί που βρέθηκαν για διακοπές μιας εβδομάδας στη Ρόδο. Το ολλανδικό «πείραμα της Ρόδου» ολοκληρώθηκε με επιτυχία και οι συμμετέχοντες σε αυτό επέστρεψαν στη  βάση τους. Οι τουρίστες παρέμειναν για περίπου μία εβδομάδα στο νησί, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που κόστισε 399 ευρώ ανά άτομο. Πλην της προσωρινής αναστάτωσης που προκλήθηκε από τη λανθασμένη εκτίμηση ότι τέσσερις εξ αυτών βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, όλα κύλησαν ομαλά.

Οι συμμετέχοντες στο «πείραμα», μάλιστα, δήλωσαν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την παραμονή τους στο Νησί των Ιπποτών. Χαρακτηριστικό της ικανοποίησής τους ήταν το πανό που κρέμασαν προτού αποχωρήσουν οι Ολλανδοί στο ξενοδοχείο που τους φιλοξένησε και το οποίο έγραφε «Thank you Rhodes».