Κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κοροναϊού, στον απόηχο της προσωρινής διακοπής χορήγησης του στις ΗΠΑ μετά την επιβεβαίωση θρομβοεμβολικών περιστατικών και της αναβολής της χρήσης του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ΕΜΑ θα κάνει μία εκτίμηση του ρίσκου χρήσης του εμβολίου και τις πιθανές παρενέργειες του μονοδοσικού αυτού εμβολίου.

Υπενθυμίζεται πως τόσο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) όσο και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνέστησαν την αναστολή του εμβολίου της Johnson & Johnson «για προληπτικούς λόγους».

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Johnson & Johnson εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο ανακοίνωσε ότι είχε αποφασίσει να αναβάλει τη χρήση του εμβολίου κοροναϊού στην Ευρώπη. Η εταιρεία ειδικότερα, δήλωσε ότι μελετούσε έξι περιπτώσεις θρομβώσεων σε γυναίκες 18 – 48 ετών μετά τον εμβολιασμό με J&J.

Τι θα κάνει η Ελλάδα

Την Τετάρτη έφτασαν στη χώρα μας 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υπήρξε καθησυχαστική για το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά τη χτεσινή ενημέρωση για τους εμβολιασμούς.

Όπως είπε, το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και πρακτικό αφού γίνεται σε μια δόση.

Η κ. Θεοδωρίδου ζήτησε «υπομονή λίγων ωρών ή ημερών» ώστε να έχουμε τη «γνωμοδότηση των αρμοδίων φορέων της Αμερικής και της Ευρώπης, τον ΕΜΑ, με την ελπίδα ότι θα έχουμε άλλο ένα όπλο στα χέρια μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Ο κ. Θεμιστοκλέους απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι οι 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson που παραλάβαμε μέχρι να βγει απόφαση του EMA, του FDA και της ελληνικής επιτροπής εμβολιασμών, δεν θα χρησιμοποιηθούν.

Όμως όπως τόνισε αυτό θα έχει μικρή επίδραση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, «γιατί πρόκειται για μικρή ποσότητα εμβολίων της συγκεκριμένης εταιρείας, όπως μικρές είναι και ποσότητες των παραδόσεων που αναμενόταν από την Johnson & Johnson έως τα μέσα Μαΐου στη χώρα μας».