Νέο στόχο ενάντια στην πανδημία θέτει η Βρετανία μετά την επιτυχία των εμβολιασμών. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ξεκινάνε έρευνες για την ανάπτυξη αντιικών φαρμάκων για τη θεραπεία του κοροναϊού. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να υπάχουν δύο τουλάχιστον αποτελεσματικά σκευάσματα που θα μπορούν να χορηγούνται στο σπίτι.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η διάθεση των εμβολίων και οι τακτικές εξετάσεις είναι τα κλειδιά για να επανέλθει η κανονικότητα μέχρι το καλοκαίρι, όμως η κυβέρνησή του στηρίζει επίσης την έρευνα για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, «η νέα Αντιιική Ειδική Ομάδα (Antivirals Taskforce) θα επιδιώξει να αναπτύξει καινοτόμες θεραπείες που θα μπορείτε να παίρνετε στο σπίτι για να σταματήσουμε την Covid-19», τόνισε ο Τζόνσον. Τα φάρμακα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν «άλλη μια άμυνα ζωτικής σημασίας απέναντι σε τυχόν μελλοντική αύξηση των μολύνσεων και να σώσουν περισσότερες ζωές», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι νέες θεραπείες θα μπορούν να λαμβάνονται στο σπίτι, αφού κάποιος βρεθεί θετικός στο τεστ ή εκτεθεί στον κορονοϊό, ώστε να μειωθεί η μεταδοτικότητα και να επιταχυνθεί η ανάρρωση. Βρετανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι το στεροειδές φάρμακο δεξαμεθαζόνη και η τοσιλιζουμάμπη, που χρησιμοποιείται κυρίως για την αρθρίτιδα, μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19.

Ο Πάτρικ Βάλανς, ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, είπε ότι τα αντιιικά σε μορφή χαπιού θα μπορούσαν να προστατεύσουν ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο και θα αποτελούσαν μια γραμμή άμυνας απέναντι στις παραλλαγές του νέου κορονοϊού.