Όλο και περισσότερα στοιχεία για τη δολοφονία του αστυνομικού συντάκτη Γιώργου Καραϊβάζ προσπαθούν να συλλέξουν οι αστυνομικές αρχές και να συνθέσουν το παζλ της υπόθεσης.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όλα δείχνουν πως πρόκειται για εκτέλεση συμβολαίου θανάτου, χωρίς πάντως να έχουν αποκλειστεί άλλα σενάρια.

Μάλιστα, οι αρχές εξετάζουν τη σοβαρή πιθανότητα οι δύο εκτελεστές να ειδοποιήθηκαν από συνεργούς τους για την ώρα εμφάνισης του δημοσιογράφου στη γειτονιά του. Σύμφωνα ρεπορτάζ του Star, φέρονται να παραμόνευαν κινούμενοι επί ώρα με το μηχανάκι στην ευρύτερη περιοχή για να μην κινήσουν υποψίες, περιμένοντας το σινιάλο που ίσως έγινε από ένα ζευγάρι πρόσωπα άγνωστα στη γειτονιά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτόπτες μάρτυρες είδαν τους δράστες να στέκονται για αρκετά λεπτά απέναντι από το παρκάκι, όπου στάθμευσε το αυτοκίνητό του ο άτυχος δημοσιογράφος. Ήταν στην οδό Σακελλαρίου ένα κατηφορικό δρομάκι και συνομιλούσαν.

Κάποια στιγμή, μάλιστα, η γυναίκα που, σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, φορούσε σκούφο στο κεφάλι και σκούρο σακάκι, πραγματοποίησε τηλεφωνική κλήση και αμέσως μετά άρχισαν να κατηφορίζουν το μονόδρομο με τα πόδια.

Ελάχιστα λεπτά αργότερα, από το ίδιο στενό, ανέβηκε ανάποδα το σκούτερ με τους δύο δολοφόνους. Ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε ήδη εμφανιστεί στη γειτονιά και έψαχνε να παρκάρει. Οι αστυνομικοί ψάχνουν να δουν εάν υπήρξε συνομιλία μεταξύ δύο κινητών τηλεφώνων από την ίδια Κυψέλη Κινητής Τηλεφωνίας, εκείνη τη στιγμή της Παρασκευής, 14:10 το μεσημέρι.

Εάν, δηλαδή, η άγνωστη γυναίκα επικοινώνησε και ειδοποίησε τους εκτελεστές οι οποίοι κινούνταν με το μηχανάκι περίπου 300 μέτρα μακριά, ποια είναι αυτά τα τηλέφωνα και κυρίως σε ποιους ανήκουν.

Η έρευνα στις φυλακές

Αναφορικά με το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από τη δολοφονία, η Δίωξη Εγκλημάτων κατά Ζωής ψάχνει μέχρι και στις φυλακές.

Οι αξιωματικοί φέρονται να ψάχνουν τις επικοινωνίες κρατουμένων που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα, ενώ αναζητούν και πληροφορίες για συζητήσεις πριν και μετά τη δολοφονία.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Open, η εντολή είναι η αρχή να γίνει από τα άτομα που κρατούνται μέσα στις φυλακές και έχουν σχέση με το οργανωμένο έγκλημα είτε έχουν καταδικαστεί για περιπτώσεις ανθρωποκτονιών είτε έχουν καταδικαστεί για οργανωμένο έγκλημα που έχει να κάνει με εκβιάσεις στη νύχτα.

Πάντως, τα «συμβόλαια θανάτου» έχουν μικρό βαθμό εξιχνίασης της τάξεως του 2-4 % γιατί οι αστυνομικοί έχουν υπόνοιες, στοιχεία από την ανάλυση των κλήσεων και από περαιτέρω στοιχεία, όμως δεν μπορούν να βρουν αποδεικτικά επειδή οι εκτελεστές και οι ηθικοί αυτουργοί γνωρίζουν πώς να καλύπτουν τα ίχνη τους, να δημιουργούν άλλοθι και, ενώ οι αστυνομικοί έχουν συγκεκριμένες υπόνοιες για συγκεκριμένα πρόσωπα με βάση την αλληλουχία των επιθέσεων, δεν μπορούν να αποδείξουν το οτιδήποτε.

Το σκούτερ «φάντασμα»

Την ίδια στιγμή, η αστυνομία εκτιμά ο δολοφόνος μπήκε σε άλλο όχημα διαφυγής και ο οδηγός της μηχανής πήγε να την εξαφανίσει. Σημειώνεται πως έως και 5 μέρες πριν τη δολοφονία είχε δηλωθεί διψήφιος αριθμός κλοπών σκούτερ και συγκεκριμένα αυτού του τύπου.

Επίσης, ερευνώνται οι ενοικιάσεις τέτοιων μηχανών ενώ δεν έχει εντοπιστεί ακόμα από τα βίντεο ο αριθμός κυκλοφορίας.

Σημειώνεται πως το κινητό του δημοσιογράφου έχει δεχτεί σφαίρα και οι αρχές προσπαθούν να ανακτήσουν υλικό από διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας.

Στο «μικροσκόπιο» τα ρεπορτάζ του δημοσιογράφου

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως οι αξιωματικοί της Αστυνομίας έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους τα ρεπορτάζ και τις αναρτήσεις στην ιστοσελίδα που διατηρούσε, σε μια προσπάθεια να φθάσουν στην άκρη του νήματος και στους δολοφόνους του, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί το κίνητρό τους.

Ο Γιώργος Καραϊβάζ, ο οποίος έχει ερευνήσει αρκετές πολύκροτες υποθέσεις, τα τελευταία χρόνια είχε κάνει μια σειρά αποκαλύψεων για δολοφονίες που σχετίζονταν με το κύκλωμα της νύχτας.