Δεν είναι λίγοι οι άντρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στύσης που κάνει την σεξουαλική τους ζωή δύσκολη. Ορισμένοι δοκιμάζουν τα πάντα. Όπως για παράδειγμα Viagra. Τώρα όμως Βρετανοί επιστήμονες λένε πως δεν υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση για την στυτική δυσλειτουργία από το κόψιμο του καπνίσματος, σύμφωνα με το HealthView

Οι ερευνητές μελέτησαν 65 σεξουαλικά ενεργούς άντρες καπνιστές που ήθελαν να κόψουν το τσιγάρο και ήταν πρόθυμοι να έχουν στύση σε εργαστηριακές συνθήκες, προκειμένου να μπορεί να μετρηθεί από τους επιστήμονες.

Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε ειδικό πρόγραμμα αποτοξίνωσης από το τσιγάρο διάρκειας οκτώ εβδομάδων, το οποίο περιελάμβανε την εφαρμογή επιθεμάτων νικοτίνης (και όχι άλλα φάρμακα) και την παροχή συμβουλών.

Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών, πέρασαν τρεις φορές από το εργαστήριο για να μετρηθεί η στύση τους: πριν από την ημερομηνία διακοπής του καπνίσματος, στα μισά του του προγράμματος και έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Για να μετρήσουν την στύση των ανδρών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια συσκευή που ονομάζεται πληθυσμογράφος πέους (penile plethysmograph), που μετρά τις αλλαγές στην περιφέρεια και την σκληρότητα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Urology International, έδειξαν πως οι άντρες που έκοψαν πλήρως το κάπνισμα είχαν μεγαλύτερης διάρκειας, πιο “ισχυρή” στύση και έφτασαν στη μέγιστη διέγερση πέντε φορές πιο γρήγορα από ό,τι οι άνδρες που ήταν καπνιστές.

Από το 20% των συμμετεχόντων που στην αρχή της έρευνας είχε δηλώσει ότι είχε στυτική δυσλειτουργία, το 75% εκείνων που έκοψες το κάπνισμα δεν είχε κανένα τέτοιο πρόβλημα στο τέλος του προγράμματος. Αντίστοιχα, το 61% των ίδιων συμμετεχόντων που όμως τελικά δεν έκοψε το κάπνισμα, δήλωσε ότι τα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας παρέμειναν και μετά το τέλος της έρευνας.

Η παρούσα μελέτη δεν είναι η πρώτη που συνδέει το κάπνισμα με τη σεξουαλική υγεία. Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία και εμποδίζει τη σωστή ροή του αίματος, η οποία μπορεί, επίσης, να επηρεάσει τη στυτική λειτουργία.