Χαιρετισμοί όπλων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο σηματοδότησαν το θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου, ένα έθιμο που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα.

Τα όπλα ήχησαν το μεσημέρι του Σαββάτου, ένας πυροβολισμός ανά λεπτό, στο Λονδίνο, το Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ, καθώς και στο Γιβραλτάρ, αλλά και από τα πλοία του Βασιλικού Ναυτικού. Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείο Άμυνας, «μια στιγμή για να τιμήσουμε  τη στρατιωτική του θητεία, την ενεργό θητεία του στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τιμητικές στιγμές  που ακολούθησαν πολλές δεκαετίες μετά».

Αργότερα, το Παλάτι αναμένεται να ανακοινώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις επόμενες ημέρες και την κηδεία του δούκα του Εδιμβούργου.

Η βασιλική εταιρεία College of Arms έκανε γνωστό πως δεν θα τελεστεί κρατική κηδεία, ούτε θα οργανωθεί λαϊκό προσκύνημα, λόγω των περιορισμών κατά του κοροναϊού.

«Η σορός του θα μεταφερθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ενώ η ταφή αναμένεται να γίνει στους Κήπους του Frogmore, όπου είναι επίσης θαμμένοι η βασίλισσα Βικτωρία και ο σύζυγός, της πρίγκιπας Αλβέρτος.

Αν και το Παλάτι έχει ζητήσει από τους πολίτες να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις, καθώς διατίθεται στον ιστότοπο της βασιλικής οικογένειας εικονικό βιβλίο συλλυπητηρίων, χιλιάδες μπουκέτα με λουλούδια έχουν ήδη γεμίσει το κάστρο του Ουίνσδορ και το Παλάτι του Μπάκινγχαμ, αφού οι Βρετανοί θέλουν να δείξουν το πένθος τους και τη συμπαράστασή τους στη βασίλισσα.

Το βράδυ της Παρασκευής, το BBC πρόβαλε ένα αφιέρωμα, όπου τα παιδιά του πρίγκιπα Φιλίππου μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για τη ζωή του πατέρα τους, με τον πρίγκιπα της Ουαλίας να αποκαλεί την κληρονομιά του «εκπληκτικό επίτευγμα».

Ο πρίγκιπας Κάρολος είπε: «Η ενέργειά του ήταν εκπληκτική στη στήριξη της μητέρας μου και το έκανε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και με έναν εξαιρετικό τρόπο».

Η πριγκίπισσα Άννα είπε ότι ο δούκας «αντιμετώπιζε όλους ξεχωριστά και τους έδειχνε το σεβασμό του».

Ο πρίγκιπας Κάρολος μετέβη στο Κάστρο του Ουίνσδορ, για να επισκεφτεί τη μητέρα του την Παρασκευή το απόγευμα.

Επίσης, οι πολιτικοί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο απέδωσαν φόρο τιμής στο δούκα, ενώ τα κόμματα ανέστειλαν την εκστρατεία τους για τις δημοτικές εκλογές στις 6 Μαΐου.

Το Κοινοβούλιο θα τιμήσει τον δούκα τη Δευτέρα, με τη Βουλή των Κοινοτήτων να συνεδριάζει στις 14:30 ώρα Αγγλίας.