Ως κυρίαρχη πρόκληση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το Μαξίμου την επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες, σε μία περίοδο «μετάβασης» σε συνθήκες περισσότερου ελέγχου και ηρεμίας, έπειτα από ένα σερί αρρυθμιών οι οποίες ανέδειξαν δυσλειτουργίες στην πολιτική και επικοινωνιακή αντιμετώπιση ζητημάτων. Το πρωθυπουργικό γραφείο ανησυχεί για την επίδραση ακόμα και μικρών αστοχιών, εξού και με στόχο να μεταδίδονται τα σωστά μηνύματα προς την κοινή γνώμη, επιμένει στις προσπάθειες να χαράσσεται ενιαία και κυρίως σταθερή γραμμή.

Φαίνεται προς το παρόν πως αυτή η επιχείρηση έχει οδηγήσει σε ένα πολυπρόσωπο επιχειρησιακό σχήμα, με αναβαθμισμένο ρόλο στελεχών – είτε βγαίνουν μπροστά είτε μένουν στο παρασκήνιο. Με δεδομένο ότι τα δύσκολα έπονται, με τη διπλή πίεση να αντιμετωπίζονται άμεσα οι πολλαπλές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και παράλληλα να τηρούνται οι δεσμεύσεις μεσοπρόθεσμου ορίζοντα, το πρωθυπουργικό γραφείο «ξορκίζει» καθυστερήσεις και φάουλ και περιμένει από τα κυβερνητικά στελέχη να μη μένουν πίσω αλλά στα δύσκολα να στηρίζουν με προσοχή τις κεντρικές θέσεις. Αντίστοιχη κινητικότητα στην πρώτη γραμμή θέλει το Μαξίμου από τη γαλάζια ομάδα συνολικά, όσο και αν κατά διαστήματα ψιθυρίζονται γκρίνιες – που προς το παρόν δεν λαμβάνουν μορφή δημόσιας αμφισβήτησης – είτε για πρόσωπα κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη είτε για την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης σε επιμέρους θέματα.

Το δίδυμο Γεραπετρίτη και Λιβάνιου

Κομβικό ρόλο στη μετάδοση των κυβερνητικών μηνυμάτων έχει το δίδυμο Γιώργου Γεραπετρίτη και Θοδωρή Λιβάνιου στο Μαξίμου. Από τη μία ο υπουργός Επικρατείας «σηκώνει» σταθερά τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας, προκειμένου να εξηγεί προς τους πολίτες την κεντρική γραμμή αλλά και δίνοντας εγκαίρως με αυτόν τον τρόπο στη γαλάζια ομάδα τη… γραμμή της ημέρας. Ο υπουργός αναλαμβάνει συχνά και «δύσκολες» επαφές, αυτές που σπανίως δημοσιοποιούνται, ώστε να μεταφέρει σκέψεις και αιτήματα του πρωθυπουργικού γραφείου. Είναι, για παράδειγμα, το πρόσωπο από το Μαξίμου που έχει δώσει το «παρών» σε συνεδριάσεις της επιστημονικής επιτροπής για την υγειονομική κρίση ώστε να αποτυπώσει την κυβερνητική οπτική, χωρίς να προεξοφλείται ότι θα γίνει δεκτή (ενδεικτικό, το μπλόκο των ειδικών στην πρόθεση που είχε η κυβέρνηση να ξεμπλοκάρουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις την προηγούμενη εβδομάδα). Από την άλλη, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό προχωρά σε πιο μετρημένες εμφανίσεις, από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα στο πλευρό του Γεραπετρίτη, έχοντας πάρει πάνω του και την αρμοδιότητα των ΜΜΕ. Σημειωτέον, ο δίαυλος Γεραπετρίτη και Λιβάνιου δεν άνοιξε με τον ανασχηματισμό, αλλά ήταν ενεργός από την πρώτη στιγμή – όπως και η μεταξύ τους χημεία, όπως λένε οι γνώστες του παρασκηνίου. Κατά τις ίδιες πηγές, ο ρόλος Λιβάνιου στο επικοινωνιακό κομμάτι οδεύει σε «αναβάθμιση», εκτός δημόσιας σφαίρας και στη λογική να υπάρχει πιο σταθερός και κεντρικός συντονισμός.

Η «επιστροφή» του Σκέρτσου

Ακόμα ένας υφυπουργός από τον στενό πυρήνα του Μαξίμου, ο Ακης Σκέρτσος, επανέρχεται στο προσκήνιο. Οι δημόσιες εμφανίσεις του αρμόδιου για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου υφυπουργού πυκνώνουν τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ ο ίδιος συνηθίζει και τις – τεχνοκρατικού τύπου – αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σημαντικές εξελίξεις, χωρίς να αφήνει αναπάντητα σχόλια (ακόμα και τα πιο επιθετικά) και ερωτήσεις. Η «επιστροφή» Σκέρτσου επισφραγίστηκε στις αρχές της εβδομάδας όταν ανέλαβε την επικοινωνιακή διαχείριση των δωρεάν self test – μέτρο που άνοιξε μέτωπο με τους φαρμακοποιούς. Ηταν η πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο και την παρουσίαση τότε της «γέφυρας» προς την κανονικότητα, που ο υφυπουργός συμμετείχε στην ενημέρωση των πολιτών για την πανδημία. Και όχι μόνο αυτό, αφού έσπευσε και σε επιχείρηση «αποδόμηση επιχειρημάτων» απαντώντας στα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ. Στη μακροσκελή τοποθέτηση-αντεπίθεση κατέληγε στη διαπίστωση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «έχει αλλεργία» σε μία  πολιτική «που ενδυναμώνει τον κάθε πολίτη ξεχωριστά και την κοινωνία συνολικά στη μάχη που δίνουμε κατά της πανδημίας».

Η Πελώνη «ήρθε για να μείνει»

Το βάρος της επικοινωνίας σηκώνει προφανώς καθημερινά η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία προς το παρόν δεν έχει ορκιστεί υφυπουργός, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχουν άλλες σκέψεις. Μάλλον το αντίθετο. «Hρθε για να μείνει…» όπως λένε σιβυλλικά ενημερωμένες πηγές, εκτιμώντας ουσιαστικά ότι και η ορκωμοσία, εκτός απροόπτου, είναι κοντά, με την αναζήτηση άρα να αφορά το πρόσωπο που θα την αναπληρώνει. Σε κάθε περίπτωση, από το Μαξίμου δεν επιθυμούν βιαστικές κινήσεις σε ό,τι αφορά την κυβερνητική «βιτρίνα» και επιλέγουν χαμηλούς τόνους όλο το αυτό το διάστημα, μετά την παραίτηση του βουλευτή Επικρατείας καθηγητή Χρήστου Ταραντίλη από τη θέση του πορτ παρόλ. Η Αριστοτελία Πελώνη βρέθηκε στα βαθιά εν μέσω μιας εξαιρετικά φορτισμένης ατμόσφαιρας στο πολιτικό σκηνικό, ενώ μήνες πριν είχε εμπλακεί στο στοίχημα της εμβολιαστικής επιχείρησης, συμμετέχοντας κάθε απόγευμα στην κλειστή σύσκεψη με τους συναρμόδιους στον… πύργο ελέγχου της «Ελευθερίας». Πλέον είναι εμφανές ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος ακολουθεί ένα μοντέλο στοχευμένης, αλλά και τακτικής, δημόσιας παρουσίας, πέραν του διπλού μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών κάθε εβδομάδα, με αυστηρή γραμμή σε ό,τι αφορά το μέτωπο κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι εξ απορρήτων και οι γενικοί γραμματείς

Αντίστοιχα πυκνή είναι το τελευταίο διάστημα η παρουσία δύο γενικών γραμματέων, του Θανάση Κοντογεώργη (συντονισμού στην Προεδρία της κυβέρνησης) και του Μάριου Θεμιστοκλέους (Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας) για την προώθηση των σωστών κυβερνητικών μηνυμάτων σε ό,τι αφορά την πανδημία και τους εμβολιασμούς, αλλά όχι μόνο αφού η ατζέντα τους είναι πιο διευρυμένη. Είναι πάντως τα στελέχη που όλο και συχνότερα ξεδιπλώνουν προς τους πολίτες τη στρατηγική του Μαξίμου για την επιχείρηση εξόδου από τον υγειονομικό εφιάλτη, αποφεύγοντας στις μέρες της κρίσης τοποθετήσεις για θέματα πέραν του χαρτοφυλακίου τους. Σημαντικό ρόλο στη χάραξη γραμμής, εκτός βεβαίως από το δημοσιογραφικό επιτελείο και τον λογογράφο του Πρωθυπουργού Γιάννη Βλαστάρη, παίζουν πάντα οι εξ απορρήτων του Πρωθυπουργού,  ανάμεσά τους ο γραμματέας του γραφείου του Γρηγόρης Δημητριάδης.