Την εικόνα σταθεροποίησης, πρώτη φορά σήμερα μετά από επτά εβδομάδες, που παρουσιάζει το επιδημιολογικό φορτίο, επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στη σημερινή ενημέρωση για τον κοροναϊό.

Η κυρία Παπαευαγγέλου στάθηκε ιδιαίτερα στον δείκτη θετικότητας, ο οποίος μετά από αρκετό διάστημα σταθεροποιήθηκε την τελευταία εβδομάδα στο 6%, κάτι που, όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό.

«Στο επιδημιολογικό φορτίο βλέπουμε την τελευταία εβδομάδα μία σταθεροποίηση. Ο μέσος όρος είναι 2.500 κρούσματα ανά ημέρα. Έχουμε 23.500 ενεργά κρούσματα. Βλέπουμε μία σταθεροποίηση σε ορισμένες περιπτώσεις και σε άλλες όχι», ανέφερε και προσέθεσε ότι παρά το γεγονός πως ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 6% την προηγούμενη εβδομάδα,  «μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο δείκτης θετικότητας στα νοσοκομεία και σε τυχαία δειγματοληψία».

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη, με μέσο όρο 474 εισαγωγές, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι πάνω από 5.000», ανέφερε, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Συναγερμός για την Κεντρική Μακεδονία

Τις επόμενες εβδομάδες, προειδοποίησε η κυρία Παπαευαγγέλου, αναμένουμε πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς έχει επιβαρυνθεί το φορτίο στη Μακεδονία. Έχουμε κάλυψη ΜΕΘ στο 77%.

Το επιδημιολογικό φορτίο στην Κεντρική Μακεδονία είναι υψηλό με 3.000 ενεργά κρούσματα, επεσήμανε τονίζοντας πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πιεστούν τα νοσοκομεία στη συμπρωτεύουσα.

Σταθερά κάτω από το 5% ο δείκτης θνησιμότητας

Η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στις ανθρώπινες απώλειες, λέγοντας ότι «παρά τον αυξημένο αριθμό θανάτων, ο δείκτης θνησιμότητας είναι σταθερά κάτω από 5%, ενώ μειωμένη είναι και η πιθανότητα της βαριάς νόσησης, πιθανόν λόγω της καλύτερης παροχής υπηρεσιών».

Προσεκτικό το άνοιγμα δραστηριοτήτων

Στην Επιτροπή επεξεργαζόμαστε το άνοιγμα της επόμενης ημέρας, δήλωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, ενώ διευκρίνισε ότι η Επιτροπή περιμένει τη μείωση των κρουσμάτων και των νέων ασθενών, προκειμένου να αποφασίσει το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, τονίζοντας πως «η βασική στρατηγική είναι όχι μόνο να εξασφαλιστεί το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, αλλά και η αποφυγή ενός ακόμα κλεισίματος».

Και προσέθεσε ότι συζητείται η χρήση διπλής ή ενισχυσμένης μάσκας σε χώρους υψηλού κινδύνου, ενώ έκανε αναφορά και στα ατομικά τεστ, υποστηρίζοντας ότι με τη διενέργεια ατομικού τεστ από τους πολίτες, «θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τους ασυμπτωματικούς και την ιχνηλάτιση των επαφών τους έγκαιρα».

«Τηρώντας τα μέτρα προστασίας, θα περιμένουμε να μειωθούν τα κρούσματα τις αμέσως επόμενες ημέρες», κατέληξε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από