Κατάσταση ασφυξίας επικρατεί στα νοσοκομεία της Αττικής. Ενδεικτικό είναι το γεγονός στο οποίο αναφέρεται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ στο νοσοκομείο «Αττικό» όπου ασθενείς μεταφέρονται από κλινική σε κλινική προκειμένου να βρουν οξυγόνο.

«Αυτό δεν το λες σχεδιασμό»

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο στο «Αττικό» δεν επαρκεί το οξυγόνο εξαιτίας του ότι οι μολυσμένοι από covid ασθενείς που νοσηλεύονται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο ξεπερνούν τους 250. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μετακινούνται οι ασθενείς από κλινική σε κλινική προκειμένου να βρεθεί οξυγόνο για να τους χορηγηθεί. «Αυτό δεν το λες σχεδιασμό» τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Στο μεταξύ οι εικόνες με τα ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων καλά κρατούν. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το «Αγία Όλγα» που εφημερεύει τώρα έχει κατειλημμένες όλες τις κλίνες κοροναϊού και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 18 ράντζα για να ανταπεξέλθει στην εφημερία.

Όπως επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας στην Αττική 394 ασθενείς με κοροναϊό ήταν διασωληνωμένοι.

Οι κλίνες ΜΕΘ για κοροναϊό που λειτουργούν στην Αττική είναι 371, που σημαίνει ότι ακόμη και όλες οι κλίνες να ήταν κατειλημμένες με διασωληνωμένους «περισσεύουν» 23 ασθενείς σε λίστα αναμονής.

«Στην πραγματικότητα είναι πολλαπλάσιοι σε λίστα αναμονής οι διασωληνωμένοι» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ συμπληρώνοτνας ότι «πάντα υπάρχουν μερικές κλίνες κενές και αρκετοί ασθενείς στις ΜΕΘ είναι αποσωληνωμένοι. Πάντα έχουν αποσωληνωμένους τα νοσοκομεία Σωτηρία, Ευαγγελισμός, Αττικό, ΚΑΤ κ.α.».

Ο θάνατός σου η ζωή μου

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του κ. Γιαννάκου, το μεγαλύτερο πρόβλημα με διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ (σε ότι αφορά τον αριθμό τους και τις ημέρες αναμονής για την εισαγωγή τους σε ΜΕΘ) το έχουν τα νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ κοροναϊού. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο της Νίκαιας όπου έχει 11 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

Σε ότι αφορά τα νοσοκομεία που διαθέτουν δικές τους ΜΕΘ όταν αδειάζει κάποιο κρεβάτι ΜΕΘ δεν το δίνουν στο ΕΚΑΒ και εξυπηρετούν κυρίως δικούς τους νοσηλευόμενους διασωληνωμένους ασθενείς που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.

Χθες μάλιστα είχαμε και τον πρώτο διασωληνωμένο ασθενής εκτός ΜΕΘ στο ΚΑΤ παρά το γεγονός ότι το εν λόγω νοσοκομείο διαθέτει 51 κλίνες ΜΕΘ. Η εισαγωγή του στη ΜΕΘ οφείλεται στο θάνατο ενός ασθενή από τους νοσηλευόμενους σε κρεβάτι ΜΕΘ.

«Ο θάνατος σου η ζωή μου» σχολιάζει ο κ. Γιαννάκος.

Μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ κενές σε δύο νοσοκομεία

Σταθερά υψηλός καταγράφεται ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ και στο νοσοκομείο «Γεννηματάς». Σήμερα βρίσκονται 5 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ενώ παραμένουν επίσης και πολλές οι ημέρες αναμονής στη λίστα για την εξεύρεση κλίνης σε ΜΕΘ.

Η επιλογή ασθενών γίνεται με ηλικιακά κριτήρια επιμένει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και επαναλαμβάνει ότι υπάρχουν αρκετοί θάνατοι διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, υπενθυμίζοντας ότι στην αρχή της εβδομάδας πέθανε 37χρονος διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ στο «Γεννηματάς».

Συνολικά δεκάδες ασθενείς διασωληνωμένοι παραμένουν και σήμερα εκτός ΜΕΘ. Ενδεικτικά ο κ. Γιαννάκος αναφέρει 11 στο ΓΚ της Νίκαιας, 4 στο «Τζάνειο», 4 στο «Θριάσιο», 4 στο «Ελπίς», 2 στο Παμμακάριστος, 5 στο Γεννηματάς και πολλοί άλλοι σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία.

Κενές κλίνες ΜΕΘ αυτή τη στιγμή καταγράφονται μόνο 5 στο «Αττικό» και 3 στον Ερυθρό Σταυρό». Σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία οι ΜΕΘ είναι γεμάτες.