«Χρειάζεται να σκεφτούμε ορθολογικά. Υπάρχουν μεγάλες δόσεις ορθολογισμού στην τελευταία ανακοίνωση των μέτρων. Επανήλθε ο ορθολογισμός». Με αυτά τα λόγια ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, σχολίασε το μικρό άνοιγμα που ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε σωστή την επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας, το άνοιγμα των πάρκων και την επέκταση στους αρχαιολογικούς χώρους.

Όπως περιέγραψε, το «άνοιγμα» γίνεται με μικρά βήματα, πράγμα το οποίο είναι ορθό καθώς αυτή τη στιγμή πιέζεται εξαιρετικά το σύστημα υγείας, πράγμα που εάν συνεχιστεί ίσως μας οδηγήσει στο να μην αντέξει.

«Τώρα, από τη στιγμή που ανοίγουν κομμωτήρια θα μπορούσε να πει κανείς, γιατί δεν πάμε και λίγο παραπέρα… Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε και click away σε τοπικό επίπεδο. Σε επίπεδο δήμου χωρίς μετακίνηση. Μετά, θα μπορούσε η κυβέρνηση να σκεφτεί την επέκταση της δραστηριότητας».

«Εάν ανοίξουν τα καταστήματα σε επίπεδο δήμου, χωρίς την μετακίνηση, για την μια πρώτη εβδομάδα και συνεχίζουμε να μετράμε ευλαβικά το τι συμβαίνει σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας θα μπορούσε μετά η κυβέρνηση να σκεφτεί την επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας» είπε συγκεκριμένα επισημαίνοντας εκτός των άλλων πως σε περιθώριο δύο εβδομάδων αλλάζουν επιπρόσθετα τα καιρικά φαινόμενα.

Όσον αφορά το «άνοιγμα» σε σχολεία και εστίαση ο κ. Μόσιαλος σημείωσε πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί με την προυπόθεση πως αντέχει το σύστημα υγείας.

«Είναι αξιόπιστα τα τεστ;»

Αναφερόμενος στα τεστ κοροναϊού που θα μπορούν πλέον να προμηθεύονται δωρεάν οι πολίτες από τα φαρμακεία και να τα κάνουν μόνοι τους μία φορά την εβδομάδα, ο Ηλίας Μόσιαλος είπε:

«Είναι κάτι χρήσιμο. Υπάρχουν όμως άλλα δύο ερωτήματα. Είναι αυτά τα τεστ αξιόπιστα; Είναι έγκυρα; Αν μας δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, θα υπάρχει χαλαρότητα. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι πολύ αποτελεσματικά (τα τεστ) από τους ασυμπτωματικούς και τους προσυμπτωματικους που το φορτίο δεν είναι αυξημένο».

Σε ερώτηση για το πότε βλέπει ένα φως στο «τούνελ», ο Ηλίας Μόσιαλος απάντησε:

«Πιθανώς να είναι καλύτερα από την προηγούμενη χρονιά (το Πάσχα). Αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, που είναι πολύ οργανωμένοι στη χώρα μας, θα μπορούμε να περιμένουμε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν εμβολιαστεί όσοι είναι πιο πιθανόν να νοσηλευτούν (αν κολλήσουν)… Θα μπορούμε να έχουμε ένα χαλαρότερο καλοκαίρι».