Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι ανακοινώσεις της Παρασκευής από τον Άκη Σκέρτσο, σύμφωνα με τις οποίες κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα δωρεάν rapid test κορονοϊού την εβδομάδα. Πρόκειται για το νέο «όπλο» που εντάσσει η χώρα μας στη φαρέτρα της και το οποίο θα αποτελέσει βασικό όπλο στην προσπάθειά της να «δαμάσει» την πανδημία.

Βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί, κάθε πολίτης που επιθυμεί, θα μπορεί να παραλαμβάνει με τον ΑΜΚΑ του, από το φαρμακείο της γειτονιάς του, ένα δωρεάν test κάθε εβδομάδα.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής η εν λόγω απόφαση έχει δημιουργήσει πολλά αναπάντητα -προς το παρόν- ερωτήματα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, αλλά και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής να αντιδρούν έντονα.

Συγκεκριμένα, οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι «αιφνιδιάστηκαν» από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, αφού δεν είχε υπάρξει συνεννόηση πριν. Οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση προχώρησε μονομερώς, ενώ νωρίτερα είχαν ξεκινήσει οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών για τη συμμετοχή των φαρμακοποιών στη διαδικασία, όπως έγινε με τα ραντεβού για τον εμβολιασμό και τα εμβόλια κατά της γρίπης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, περισσότερες από 24 ώρες μετά τις αποφάσεις, αντί να συζητάμε πως θα εφαρμοστεί το εν λόγω μέτρο, οι -ήδη ψυχολογικά εξουθενωμένοι- πολίτες να βρίσκονται μπροστά σε ακόμα έναν αχρείαστο καβγά, που μοναδικό αποτέλεσμα θα έχει να τους εντείνει τους φόβους περί μη σωστού κυβερνητικού σχεδιασμού.

Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι όσοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι εφόσον δεν θα καταγράφονται κάπου τα στοιχεία, είναι αδύνατον ακόμα και έτσι να υπάρξει σωστή αντιμετώπιση της πανδημίας.

Βέβαια και οι ειδικοί εκφράζουν ερωτήματα, σχετικά με την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου. Για παράδειγμα, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος αναρωτήθηκε κατά πόσο τα εν λόγω μέτρα είναι αξιόπιστα.

Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι υπάρχει και ο φόβος των ψευδώς αρνητικών τεστ, όπου τότε θα υπάρχει η χαλαρότητα σε κάποιον που πάσχει από κοροναϊό και θα νομίζει ότι δεν πάσχει. «Γνωρίζουμε επίσης ότι αυτά τα τεστ δεν είναι πολύ έγκυρα στους ασυμπτωματικούς, πιθανώς και στους προσυμπτωματικούς» είπε παράλληλα και πρόσθεσε πως επίσης αυτά δεν είναι ιδιαιτέρως έγκυρα όταν το ιικό φορτίο δεν είναι πολύ αυξημένο, όπως επίσης τίθεται θέμα εγκυρότητας για όσους έχουν συμπτώματα και έχουν περάσει 5-7 ημέρες».

«Αιφνιδιαστήκαμε από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης»

«Είχαμε ετοιμάσει μία ολοκληρωμένη πρόταση και ξαφνικά χθες το απόγευμα αιφνιδιαστήκαμε από μια γενική και αόριστη συνέντευξη Τύπου, όπου αναφέρθηκαν μερικές πληροφορίες που δεν είχαν καμία σχέση με αυτά που λέγαμε» είπε από την πλευρά του μιλώντας στο MEGA ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννης Δαγρές.

«Δεν έχουμε καταλήξει σαν κλάδος στο ελάχιστο ποσό» σημείωσε ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ σχετικά με το κόστος πραγματοποίησης του rapid test από τον φαρμακοποιό, συμπληρώνοντας τα τέσσερα σημεία που θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ φαρμακοποιών – κυβέρνησης για να προχωρήσει η διαδικασία.

«Πρώτον, χρειάζεται ένα πρωτόκολλο η διαδικασία, δεύτερον είναι η αξιοπιστία των προϊόντων, το τρίτο είναι ένα αξιόπιστο σύστημα συλλογής και καταγραφής στοιχείων και τέταρτον είναι η αποζημίωση των φαρμακοποιών που θα επωμιστούν με έναν όγκο γύρω στις 5 με 10 εκατομμύρια επιπλέον επισκέψεις το μήνα» πρόσθεσε ο κ. Δαγρές.

Η ανακοίνωση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ προσφάτως εξέτασε τη δυνατότητα διάθεσης και  διενέργειας των rapid test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 μέσα από τα φαρμακεία μας κατά τα πρότυπα άλλων χωρών που έχουν ήδη εφαρμόσει τη διαδικασία όπως Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Τσεχία, Αυστρία και τελευταία και η Κύπρος και αποφάσισε να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στον Υπουργό Υγείας.

Οι χθεσινές δηλώσεις της κυβέρνησης αφορούν τη δωρεάν διάθεση, μέσω των φαρμακείων, rapid test που θα γίνονται από τους ίδιους τους πολίτες.

Η επιλογή από την κυβέρνηση, βάσει της τρέχουσας συγκυρίας, της δυνατότητας μαζικής διάθεσης test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 για τον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων, θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ αφού προηγηθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να εξετασθούν και να επιλυθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τον τρόπο και τη διαδικασία διάθεσής τους».

ΦΣΑ: Επικοινωνιακού Τύπου εξαγγελίες

Από την πλευρά του, με μία πιο σκληρή ανακοίνωση, ο  Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής κάνει λόγο για «εξαιρετικής προχειρότητας μέτρα» για τα οποία δεν προηγήθηκε καμία συνεννόηση με εκπροσώπους των φαρμακοποιών.

Όπως αναφέρεται, δημιουργούνται πολλά ερωτήματα σχετικά με την διαδικασία προμήθειας και χορήγησης των τεστ μέσω των φαρμακείων αλλά και για την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων τους στο κράτος, και τονίζεται ότι οι φαρμακοποιοί της Αττική είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες».

«Εξαιρετικής προχειρότητας είναι τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά συνεννόηση με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών.

Δημιουργούνται πάρα πολλά ερωτήματα σε σχέση με όλες αυτές τις εξαγγελίες, όπως το πως θα γίνει η διαδικασία προμήθειας και χορήγησης μέσω των φαρμακείων των rapid τεστ. Από που θα τα προμηθεύονται τα φαρμακεία; μέσω φαρμακαποθηκών; μέσω του ΙΦΕΤ; Θα συνταγογραφούνται από γιατρούς; Θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ; Θα δίνονται με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας; Θα χορηγούνται με επίκληση ΑΜΚΑ;

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας και με την κατάσταση των νοσοκομείων να βρίσκεται στο κόκκινο, θα περίμενε κανείς ότι τέτοια μέτρα όπως η ίδια διενέργεια δωρεάν μαζικών τεστ, που ως μέτρο καταρχάς είναι σωστό, θα έπρεπε να γίνεται με μια στοιχειώδη πρόβλεψη και οργάνωση και όχι να εξαγγέλλονται ως πυροτεχνήματα.

Υπάρχουν όμως και επί πλέον κρίσιμα ερωτήματα: Τα αποτελέσματα των τεστ που θα γίνονται στο σπίτι πως θα ελέγχονται; Πως θα κοινοποιούνται στην πολιτεία ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την εικόνα της πανδημίας; Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη δυστυχώς.

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής Είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί σε τέτοιου είδους επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες» αναφέρουν.

Ποια πρόταση είχε συζητήσει ο ΠΦΣ

«Είχε συζητηθεί στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και υπήρχε μία απόφαση, η οποία έλεγε ότι μπορούμε να τα πάρουμε τα τεστ, αλλά να τα κάνουμε στο φαρμακείο με ειδικούς όρους και ειδικές προϋποθέσεις. Όμως το να βγαίνει η κυβέρνηση ξαφνικά χθες και να λέει δωρεάν τα τεστ από τα φαρμακεία, δεν καταλαβαίνω πως μπορεί να γίνει αυτό. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες στη διακίνηση του φαρμάκου και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που ή δεν τα έχουν λάβει υπ’ όψιν τους ή τα αγνοούν ή δεν ενδιαφέρονται», τόνισε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος.

Ο ίδιος έθεσε ερωτήματα όπως το «ποιος θα τα διαθέσει στα φαρμακεία, πώς θα δοθούν, με ποιες προϋποθέσεις και κριτήρια, αν τα φαρμακεία θα τα παίρνουν δωρεάν ή θα τα αγοράζουν».

Τι απαντά o Μάριος Θεμιστοκλέους

Απαντώντας, μέσω του MEGA, ο Γενικός Γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, υπογράμμισε πως περαιτέρω εξειδικεύσεις για το θέμα θα δοθούν από τον υπουργό υγείας τις επόμενες ημέρες.

Για τη συνεισφορά των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, είπε πως «στη μάχη κατά της πανδημίας δεν περισσεύει κανείς» και πως ήδη ο ιδιωτικός τομέα συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό.

Για τους εμβολιασμούς των υγειονομικών, διευκρίνισε πως δεν είναι υποχρεωτικός και πως το 77% των γιατρών και το 51% του νοσηλευτικού προσωπικού έχει ήδη εμβολιαστεί.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε προσπάθεια για να αυξηθεί το ποσοστό αυτό», τόνισε.

Είπε ακόμα, πως στις 26/3 θα ανοίξει ο εμβολιασμός για την ηλικιακή ομάδα των 70-74 και στις αρχές Απριλίου η ηλικιακή ομάδα των 65-69.

«Θα ολοκληρωθούν και οι εμβολιασμοί στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και μετά ο γενικός πληθυσμός», κατέληξε.

Αναλυτικά χρήσιμες ερωτήσεις-απαντήσεις σχετικά με τα self-test που προωθεί πρώτη μαζικά και δωρεάν η Ελλάδα:

1. Είναι δύσκολο να κάνω το τεστ μόνος μου;

Όχι. Μιλάμε για τεστ που πραγματοποιούνται κατ’οίκον χωρίς την υποστήριξη επαγγελματία υγείας. Θα υπάρξουν βίντεο και φυλλάδια με οδηγίες για τη διενέργεια τεστ από τον κάθε πολίτη ατομικά.

2. Είναι αξιόπιστο το τεστ;

Ναι, τα οικιακά ατομικά τεστ έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας που προσεγγίζει το 95-99%.

3. Τι κάνω αν βρεθώ θετικός;

Ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ που προβλέπει δήλωση του θετικού κρούσματος (σε ειδική πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί) και επανέλεγχο σε δομή υγείας. Η θετική διάγνωση του οικιακού τεστ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βεβαίωση για άδεια από την εργασία χωρίς επανέλεγχο.

4. Μπορώ να κάνω παραπάνω τεστ;

Κάθε πολίτης/κάτοχος ΑΜΚΑ δικαιούται τέσσερα τεστ το μήνα που μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του.

5. Μπορώ να το κάνω στο φαρμακείο;

Τα συγκεκριμένα τεστ είναι εύκολα στη χρήση και προορίζονται για κατ’οίκον χρήση. Εφόσον ωστόσο υπάρχουν πολίτες που επιθυμούν να έχουν βοήθεια ή καθοδήγηση αυτό μπορεί να γίνεται από τον/την φαρμακοποιό με μια μικρή οικονομική επιβάρυνση για την υπηρεσία που παρέχει.

6. Αν είμαι θετικός, πού το δηλώνω;

Απαντήθηκε παραπάνω.

7. Πληρώνω για το τεστ;

Όχι, τα τεστ είναι δωρεάν. Παράλληλα με τη δωρεάν διάθεση θα ανοίξει και η δυνατότητα προμήθειας ατομικών τεστ μέσω των φαρμακείων στις τιμές που θα προκύψουν στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς.

8. Θα διατίθεται μόνο από φαρμακεία; Θα πληρώνω τον φαρμακοποιό;

Απαντήθηκε παραπάνω.

9. Πόσα τεστ δικαιούται μια οικογένεια;

Τέσσερα τεστ ανά άτομο. Οι γονείς ανηλίκων τέκνων θα μπορούν να προμηθεύονται οι ίδιοι τα τεστ των παιδιών τους. Τα οικιακά τεστ μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς υποστήριξη επαγγελματία υγείας από τις ηλικίες 14 και άνω.

10. Είναι διαφορετικά τα self test από τα rapid test;

Ναι είναι πιο εύκολα στη χρήση. Συγκεκριμένα είναι τεστ ρινικά και σιέλου και όχι ρινοφαρυγγικά ή στοματοφαρυγγικά.

11. Τι ωφελεί να κάνω το τεστ αν δεν το δηλώσω κάπου;

Είναι πρακτικά αδύνατον να ελεγχθεί κεντρικά η τακτική διενέργεια τεστ σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Ωστόσο τα θετικά τεστ θα δηλώνονται με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για να υπάρχει καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση.

12. Μπορώ να παραλάβω τεστ και για άλλα μέλη της οικογένειάς μου;

Ναι για τα συνδεδεμένα ανήλικα μέλη από τους κηδεμόνες τους.