Μόνο περηφάνια γι’ αυτόν τον Ολυμπιακό. Για τον Θρύλο της Ευρώπης, που… τρομοκράτησε το Λονδίνο και κέρδισε για τρίτη συνεχόμενη φορά στο Εμιρέιτς. Η ομαδάρα του Πέδρο Μαρτίνς με γκολάρα του Ελ Αραμπί επικράτησε με 1-0 της Αρσεναλ, στον επαναληπτικό της φάσης των «16» του Europa League και ολοκλήρωσε τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις με το κεφάλι ψηλά.

Οι Ερυθρόλευκοι δεν κατάφεραν να ανατρέψουν το 3-1, με το οποίο είχαν ηττηθεί στο πρώτο ματς που έγινε στο «Γ. Καραϊσκάκης», αλλά με τη σπουδαία νίκη που πέτυχαν απέναντι στην Αρσεναλ απέδειξαν για μια ακόμα φορά ότι ανήκουν στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Μια ακόμα μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά για τον Ολυμπιακό, ο οποίος κράτησε ψηλά τη σημαία του ελληνικού ποδοσφαίρου και γέμισε με περηφάνια τους οπαδούς του με την μεγάλη εμφάνισή που έκανε στο Εμιρέιτς και τη σπουδαία νίκη που πέτυχε απέναντι στην ομάδα του Μικέλ Αρτέτα.

Οι Πειραιώτες, που αγωνίστηκαν στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού με παίκτη λιγότερο λόγω της αποβολής του Μπα στο 82’, αποχαιρέτησαν με ψηλά το κεφάλι τη φετινή διοργάνωση και πλέον επικεντρώνονται στο πρωτάθλημα και το Κύπελλο, με στόχο να κάνουν το νταμπλ.

Ετσι παρατάχθηκαν οι δύο ομάδες

Ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε την έκπληξη και παρέταξε τον Ολυμπιακό με τρία στόπερ, όπως είχε κάνει στο ματς του Champions League με τη Σίτι. Συγκεκριμένα, μπροστά από την εστία ήταν ο Σα, με τους Παπασταθόπουλο, Μπα και Χολέμπας στην άμυνα. Οι Ανδρούτσος και Ρέαμπτσιουκ ήταν τα μπακ-χαφ σε δεξιά και αριστερή πλευρά αντίστοιχα, με τους Εμβιλά και Καμαρά στα χαφ. Οι Φορτούνης και Μασούρας πλαισίωναν τον Ελ Αραμπί στην κορυφή της επίθεσης. Από την άλλη, ο τεχνικός της Αρσεναλ, Μικέλ Αρτέτα, παρέταξε την ομάδα του με την εξής 11άδα: Λένο, Μπεγερίν, Νταβίντ Λουίζ, Γκάμπριελ, Τίρνι, Ελνένι, Τζάκα, Πέπε, Θεμπάγιος, Σμιθ Ρόου και Ομπαμεγιάνγκ.

Μεγάλη ευκαιρία με τον Ελ Αραμπί

Τα πρώτα λεπτά στο Εμιρέιτς κύλησαν χωρίς κάποια μεγάλη φάση. Μετά το 10άλεπτο η Αρσεναλ προσπάθησε να απειλήσει από τα πλάγια και με στημένες φάσεις, χωρίς, όμως, να καταφέρει να δημιουργήσει τη μεγάλη ευκαιρία στα καρέ του Ζοσέ Σα. Η πρώτη καλή στιγμή στο παιχνίδι έγινε στο 18’ και ήταν για την ομάδα του Μικέλ Αρτέτα. Ο Πέπε βγήκε ταχύτατα στην πλάτη της άμυνας του Ολυμπιακού, ο Σα έκανε την έξοδο, πρόλαβε τον Ιβοριανό, αλλά η μπάλα στρώθηκε στον άσο της βρετανικής ομάδας, αυτός σούταρε από πλάγια θέση, όμως ο Σωκράτης έβαλε την κόντρα και έστειλε την μπάλα δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι της εστίας των Πειραιωτών.

Δύο λεπτά αργότερα ο Ολυμπιακός έχασε τεράστια ευκαιρία με τον Ελ Αραμπί. Ο Σα έκανε τη βαθιά μπαλιά, ο Ελ Αραμπί κινήθηκε πολύ έξυπνα, μπήκε σφήνα ανάμεσα στους αμυντικούς της Αρσεναλ, πήρε την μπάλα, βγήκε τετ α τετ με τον Λένο, σούταρε δυνατά, αλλά ο πορτιέρο των Κανονιέρηδων απέκρουσε και κράτησε το μηδέν. Στο 24’ οι γηπεδούχοι απείλησαν με τον Ομπαμεγιάνγκ, αλλά το σουτ που έκανε ο επιθετικός της βρετανικής ομάδας μέσα από την περιοχή έφυγε ψηλά άουτ. Ο έμπειρος στράικερ βγήκε φάτσα με τον Ζοσέ Σα, αλλά το σουτ που έκανε δεν ήταν καλό.

Κυρίαρχος ο Ολυμπιακός

Μετά το 25άλεπτο οι Πειραιώτες κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο του Εμιρέιτς. Οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς πήραν τα ηνία και άρχισαν να γυρίζουν την μπάλα γύρω από την μεγάλη περιοχή του Λένο. Οι γηπεδούχοι περίμεναν στο δικό τους μισό, με το πρώτο μισάωρο του παιχνιδιού να ολοκληρώνεται με την κατοχή της μπάλας να είναι στο 54-46%  υπέρ του Ολυμπιακού. Παράλληλα, οι Ερυθρόλευκοι είχαν 154 εύστοχες πάσες και οι Βρετανοί 141. Η ίδια εικόνα συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, με τους ποδοσφαιριστές του Πορτογάλου τεχνικού να ψάχνουν τους διαδρόμους προς την εστία των γηπεδούχων. Είτε από τα πλάγια, είτε με στημένες φάσεις, χωρίς όμως να καταφέρουν να απειλήσουν τον Λένο. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με την κατοχή της μπάλας να είναι 61-39% υπέρ του Ολυμπιακού. Οι Πειραιώτες είχαν κυριαρχήσει στο Εμιρέιτς, με την Αρσεναλ να έχει τον ρόλο του κομπάρσου. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι οι πρωταθλητές Ελλάδας είχαν 319 εύστοχες πάσες και οι γηπεδούχοι μόλις 207!

Γκολάρα ο Ελ Αραμπί και 0-1!

Ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά στο δεύτερο μέρος και στο 48’ απείλησε με τον Κώστα Φορτούνη. Ο Ελ Αραμπί κέρδισε τη μάχη με τον Νταβίντ Λουίζ, η μπάλα στρώθηκε στον διεθνή μεσοεπιθετικό, αυτός σούταρε από το ύψος της μεγάλης περιοχής, αλλά δεν βρήκε στόχο. Ένα λεπτό αργότερα οι Ερυθρόλευκοι απείλησαν ξανά, αυτή τη φορά με τον Χολέμπας.

Ο Φορτούνης εκτέλεσε το κόρνερ που είχαν κερδίσει οι Πειραιώτες, ο έμπειρος μπακ πήρε την κεφαλιά, η μπάλα πήγε στο δεύτερο δοκάρι, όμως, ο Γιαν Εμβιλά δεν κατάφερε να κάνει την προβολή. Σε μια φάση στην οποία ο Λένο ήταν ουσιαστικά εξουδετερωμένος. Ο,τι δεν κατάφεραν οι Φορτούνης, Χολέμπας και.. Εμβιλά, το έκανε στο 51’ ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί.

Ο Μασούρας έκανε την κάθετη πάσα στον Μαροκινό επιθετικό, αυτός ελίχθηκε μέσα στην περιοχή της Αρσεναλ, σούταρε, η μπάλα κόντραρε, άλλαξε πορεία και κατέληξε στα δίχτυα του Λένο, με τον Ολυμπιακό να μετατρέπει σε γκολ την υπεροχή του και να ανοίγει το σκορ στο Εμιρέιτς.

Αλλαγές από τους δύο προπονητές

Μετά το γκολ του Ελ Αραμπί ο Μικέλ Αρτέτα προχώρησε σε δύο αλλαγές, με τον Ισπανό τεχνικό να βάζει τους Παρτέι και Οντεγκααρντ αντί των Ελνένι και Σεμπάγιος. Στο 60’ οι γηπεδούχοι απείλησαν με τον Πεπέ. Ο Ιβοριανός σούταρε μέσα από την περιοχή του Ολυμπιακού, αλλά η μπάλα κόντραρε στον Σμιθ Ρόου και έφυγε πάνω από τα δοκάρια της εστίας του Σα. Στο 62’ ο Μαρτίνς προχώρησε στις πρώτες του αλλαγές, με τον Πορτογάλο να κάνει πιο επιθετική την ομάδα του, βάζοντας τους Ραντζέλοβιτς και Μπρούμα στις θέσεις των Ανδρούτσου και Μασούρα.

Στο 65’ ο Ολυμπιακός κέρδισε φάουλ σε καλό σημείο, αλλά η εκτέλεση του Φορτούνη σταμάτησε πάνω στο τείχος. Στο 76’ η Αρσεναλ απείλησε με τον Οντεγκααρντ, αλλά το σουτ του έφυγε άουτ.

Αποβλήθηκε ο Μπα

Οι Ερυθρόλευκοι είχαν την κατοχή της μπάλας και προσπαθούσαν να βρουν τα κενά στην άμυνα της Αρσεναλ, η οποία με τη σειρά της ήθελε να χτυπήσει στην κόντρα. Στο 82’ όμως οι Πειραιώτες έμειναν με δέκα παίκτες, όταν αποβλήθηκε ο Μπα με δύο κίτρινες κάρτες μέσα σε δευτερόλεπτα.

Ο Αφρικανός δέχθηκε την πρώτη κίτρινη για μαρκάρισμα και δευτερόλεπτα αργότερα αντίκρισε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα, επειδή πέταξε την μπάλα, αφήνοντας τον Ολυμπιακό με δέκα παίκτες. Στο 84’ ο Μαρτίνς προχώρησε σε δύο ακόμα αλλαγές, με τους Μπουχαλάκη και Λαλά αντί των Φορτούνη και Ρέαμπτσιουκ.

Τρία λεπτά αργότερα η Αρσεναλ έφτασε κοντά στην ισοφάριση, αλλά ο Ζοσέ Σα αντέδρασε σωστά και απέκρουσε το τακουνάκι του Ομπαμεγιάνγκ. Ο χρόνος κυλούσε, με τους γηπεδούχους να κάνουν καθυστερήσεις και τον Τίρνι να δέχεται κίτρινη κάρτα από τον διαιτητή της αναμέτρησης.

Μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή δεν άλλαξε τίποτα στο Εμιρέιτς, με τον Ολυμπιακό να παίρνει τη νίκη με 1-0 και να αποχαιρετά με το κεφάλι ψηλά τη φετινή διοργάνωση.