Μπορεί ο κορωνοϊός να στέρησε στα φετινά Grammy την απαραίτητη δόση λάμψης που πάντα συνόδευαν τη βραδιά, ωστόσο τα ίδια τα βραβεία αποζημίωσαν τους χιλιάδες τηλεθεατές που στήθηκαν στις οθόνες τους να τα παρακολουθήσουν με μεγάλα ρεκόρ και δυνατές μουσικές στιγμές. Στην 63η απονομή που πραγματοποιήθηκε ξημερώματα Δευτέρας στο Συνεδριακό Κέντρο του Λος Άντζελες με οικοδεσπότη τον Τρέβορ Νόα, πρωταγωνίστριες ήταν η Μπιγιόνσε και η Τέιλορ Σουίφτ.

Η Μπιγιόνσε κερδίζοντας το 28ο Grammy της καριέρας της για το R&B κομμάτι της «Black Parade» αφιερωμένο στην ενδυνάμωση των μαύρων, έγινε η γυναίκα με τα περισσότερα βραβεία στην ιστορία του θεσμού. «Ως καλλιτέχνιδα, πιστεύω ότι είναι δουλειά μου να συνομιλώ με την εποχή και περάσαμε τόσο δύσκολες στιγμές» είπε η τραγουδίστρια παραλαμβάνοντας το βραβείο της. «Επομένως ήθελα να φτιάξω τη διάθεση, να ενδυναμώσω και να τιμήσω όλες τις όμορφες μαύρες βασίλισσες και βασιλιάδες ώστε να συνεχίσουν να εμπνέουν εμένα και να εμπνέουν και τον κόσμο», συνέχισε. Με αυτή της τη διάκριση, η 40χρονη ερμηνεύτρια ισοφάρισε το ρεκόρ του παραγωγού Κουίνσι Τζόουνς με 28 Grammys και οδεύει πλέον προς εκείνο του συνθέτη κλασικής μουσικής Σερ Τζορτζ Σόλτι με 31.

Η Μπιγιονσέ ήταν παρούσα σε μια ακόμα ιστορική στιγμή των βραβείων όταν απένειμε το χρυσό γραμμόφωνο στην Megan Thee Stallion για το τραγούδι της «Savage» που ψηφίστηκε καλύτερο ραπ της χρονιάς. Πρόκειται για μια διάκριση, που είναι η πρώτη γυναίκα τραγουδίστρια της ραπ σκηνής που την καταφέρνει, με τη συμμετοχή βέβαια αρκετών άλλων ερμηνευτών στο συγκεκριμένο κομμάτι όπως οι Μπιγιόνσε, Σον Κάρτερ και Μπρίτανι Χάζαρντ. Η Megan κέρδισε επίσης και το Grammy της καλύτερης νέας καλλιτέχνιδας. Η Τέιλορ Σουίφτ από την πλευρά της, επικράτησε στην κατηγορία του καλύτερου άλμπουμ της χρονιάς με το «Folklore» κι έγραψε κι αυτή ιστορία. Έγινε η πρώτη τραγουδίστρια που κατάφερε να κερδίσει το συγκεκριμένο βραβείο τρεις φορές.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στον απόηχο των φυλετικών αναταραχών που συγκλόνισαν την Αμερική τους περασμένους μήνες, δεν ήταν λίγα τα μηνύματα εναντίον των διακρίσεων και υπέρ των μαύρων πολιτών που στάλθηκαν από τη σκηνή των βραβείων.

Το κίνημα Black Lives Matter αποτέλεσε έμπνευση για την R&B τραγουδίστρια H.E.R. η οποία κέρδισε το βραβείο της χρονιάς με το κομμάτι «I can’t breathe», ο τίτλος του οποίου παραπέμπει στις τελευταίες λέξεις του Τζορτζ Φλόιντ. Παραλαμβάνοντας το Grammy η ίδια δήλωσε πως δεν πίστευε ποτέ «ότι ο φόβος μου και ο πόνος μου θα μετασχηματιζόταν σε κάτι εποικοδομητικό» και συνέχισε. «Θυμηθείτε. Εμείς είμαστε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε και ξέρετε τον αγώνα που δώσαμε το καλοκαίρι του 2020. Κρατήστε την ίδια ενέργεια».

Από τα υπόλοιπα μεγάλα ονόματα της μουσικής βιομηχανίας, ξεχώρισε η Μπίλι Έιλις με το άλμπουμ της «Everything I wanted» να ψηφίζεται το καλύτερο της χρονιάς. Ακόμα, το τραγούδι της «No time to die» που γράφτηκε για τη νέα ταινία Τζέιμς Μποντ, βραβεύτηκε ως καλύτερο soundtrack. Η 19χρονη ερμηνεύτρια, πέρυσι είχε σαρώσει τα Grammy και φέτος χάρισε στη βραδιά μια δυνατή ζωντανή ερμηνεία της μπαλάντας της «Everything I wanted». Οι Lady Gaga και Αριάννα Γκράντε, έγιναν τέλος το πρώτο ζευγάρι γυναικών που κερδίζει βραβείο καλύτερου ντουέτου για το «Rain on me».