Νέα ώθηση στην εγχώρια αγορά του real estate δίνουν τα data center (κέντρα δεδομένων) που σχεδιάζουν στην Ελλάδα εταιρείες-κολοσσοί. Και αυτό γιατί πρόκειται για επενδύσεις που απαιτούν σημαντικά κεφάλαια και παράλληλα κινητοποιούν ευρύτερες κατασκευαστικές δυνάμεις. Τα κέντρα αυτά, τα οποία ενσωματώνουν υψηλή τεχνολογία (υπολογιστές, διακομιστές και συστήματα δικτύωσης), εγκαθίστανται σε μεγάλα οικόπεδα που βρίσκονται σε στρατηγικά σημεία στα περίχωρα των πόλεων, συμβάλλοντας στην τόνωση της κτηματαγοράς. Κάτι που περιμένουν οι παράγοντες της αγοράς να συμβεί και στην προκειμένη περίπτωση.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η αγορά το πλάνο της Microsoft, η οποία προανήγγειλε επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ για κόμβο data center στην Αττική και βρίσκεται στην τελική ευθεία εύρεσης και αξιολόγησης των κατάλληλων χώρων που θα φιλοξενήσουν τις νέες υποδομές της.

Αν και δεν επιβεβαιώνεται από την ελληνική διοικητική ομάδα, βάσει της φημολογίας που κυριαρχεί, ανάμεσα στα ακίνητα που εξετάζονται, φέρεται ότι είναι και το παλιό εργοστάσιο της κλωστοϋφαντουργίας «Αιγαίον» στο Λαύριο, καθώς και γειτνιάζοντα οικόπεδα. Φιλοδοξία της αμερικάνικης εταιρείας που ίδρυσε ο διάσημος επιχειρηματίας Μπιλ Γκέιτς είναι μέσα στην επόμενη διετία να θέσει σε λειτουργία το κέντρο της, το οποίο θα έχει και περιφερειακό ρόλο.

Ανάλογα σχέδια δρομολογεί και η Digital Realty, η οποία θεωρείται από τις μεγαλύτερες στον χώρο των data center. Με κεφαλαιοποίηση που υπερβαίνει τα 40 δισ. δολάρια, η πολυεθνική που εισήλθε στην ελληνική αγορά μέσα από την εξαγορά της Lamda Hellix ετοιμάζεται να υλοποιήσει επενδύσεις αντίστοιχες με εκείνες στη Μασσαλία της Νότιας Γαλλίας.

Οπως αναφέρει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix, Απόστολος Κάκκος, η Digital Realty σκοπεύει να δημιουργήσει νέα καινοτόμα data centers παγκόσμιας κλάσης, μετατρέποντας «την Ελλάδα σε έναν από τους πλέον ανερχόμενους και ισχυρούς περιφερειακούς παίκτες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και πύλη εισόδου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη».

Μεγάλος κόμβος

Οπως ακριβώς συνέβη στη Μασσαλία, όπου η Digital Realty επένδυσε πάνω από 260 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις έξι χρόνια, καθιστώντας την περιοχή τον μεγαλύτερο κόμβο εισόδου στη Δυτική Ευρώπη, προσελκύοντας άνω των 200 διεθνών τηλεπικοινωνιακών παρόχων και πλατφορμών. «Στόχος μας είναι η Ελλάδα να πρωτοστατήσει στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η στήριξη των ψηφιακών τεχνολογιών και της διασύνδεσης είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου» επισημαίνει ο Απόστολος Κάκκος δίνοντας το περίγραμμα των στόχων για την ελληνική αγορά.

Το ενδεχόμενο εγκατάστασης data center στη χώρα μας εξετάζει και η Amazon Web Services, η οποία πρόσφατα ίδρυσε γραφείο στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα πιθανό σενάριο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα βρίσκεται στη λίστα των χωρών που εξετάζονται από την ηγεσία της εταιρείας ως πιθανές για την ανάπτυξη μιας τέτοιας υποδομής.

Η Amazon Web Servises αποτελεί τον τεχνολογικό βραχίονα της Amazon του δισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος και διαθέτει ήδη data centers στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στα σχέδιά της είναι η ανάπτυξη στην Ελβετία και την Ισπανία νέων «ζωνών διαθεσιμότητας» (περιοχές με αυτόνομο ηλεκτρονικό και τηλεπικοινωνιακό δίκτυο όπου βρίσκονται εγκατεστημένα περισσότερα από ένα data center). Να σημειωθεί πως data center στην Ελλάδα λειτουργούν και διαχειρίζονται και άλλες εταιρείες όπως ο ΟΤΕ, η Lancom, η ΤΙ Sparkle, η Synapsecom, η Space Hellas και η Interworks.