Πράσινο φως να βγάλουν τη μάσκα, τουλάχιστον κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, άναψαν για τους εμβολιασμένους τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές που ανακοινώθηκαν σε ενημέρωση στον Λευκό Οίκο προβλέπουν πως όσοι έχουν λάβει όλες τις απαιτούμενες δόσεις του εμβολίου μπορούν να συναντούν χωρίς μάσκα άλλα εμβολιασμένα άτομα σε κλειστούς χώρους.

Μπορούν επίσης να επισκέπτονται χωρίς μάσκα νοικοκυριά των οποίων τα μέλη δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά δεν περιλαμβάνονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ακόμα, δεν υποχρεούνται να υποβάλλονται σε εξετάσεις ή να μπαίνουν σε καραντίνα σε περίπτωση που εκτεθούν στον SARS-CoV-2, εκτός αν εμφανίσουν συμπτώματα.

Πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έλαβαν την τελευταία δόση του εμβολίου τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα, διευκρίνισαν τα CDC.

Παρόλα αυτά, οι εμβολιασμένοι καλούνται να συνεχίσουν να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις και τους συνωστισμούς.

Και θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους και να εφαρμόζουν κοινωνική αποστασιοποίηση.

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μόλυνσης

Τα CDC επισήμαναν ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες δεν αποκλείεται να μολυνθούν από τον κοροναϊό και να τον μεταδώσουν σε άλλους, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για το κατά πόσο τα εμβόλια αποτρέπουν τη μόλυνση, ή αν απλώς προλαμβάνουν τη σοβαρή νόσο.

«Αρχίζουμε να περιγράφουμε πώς θα είναι ο κόσμος καθώς ανακάμπτουμε από την Covid-19. Καθώς όλο και περισσότεροι εμβολιάζονται […] η λίστα των [ελεύθερων] δραστηριοτήτων θα συνεχίσει να μεγαλώνει» δήλωσε ο σύμβουλος των CDC Άντι Σλάβιτ στη συνέντευξη Τύπου.

Η έγκριση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, του τρίτου εμβολίου που λαμβάνει έγκριση στις ΗΠΑ, φαίνεται πως επιτάχυνε το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού –πάνω από 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Αυτό όμως σημαίνει πως πάνω από το 90% του πληθυσμού παραμένει ευάλωτο στην Covid-19, τόνισε η διευθύντρια των CDC Ροσέλ Ουαλένσκι.

«Είναι ευθύνη μας να διασφαλίσουμε, δεδομένου ότι καταγράφονται 60.000 κρούσματα την ημέρα, ότι προστατεύουμε τους πιο ευάλωτους» είπε.

Μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει σχεδόν 30 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από μισό εκατομμύριο θανάτους.

Διαβατήρια εμβολιασμού

Την Δευτέρα, πάνω από 30 αεροπορικές εταιρείες και ταξιδιωτικά γραφεία απέστειλαν γραπτό αίτημα στον Λευκό Οίκο για την καθιέρωση πιστοποιητικού υγείας που θα διευκολύνει τα ταξίδια.

Τόνισαν πάντως ότι δεν συμφωνούν με την ιδέα να καταστεί ο εμβολιασμός «υποχρεωτικός για τοπικές και διεθνείς μετακινήσεις.