Ειδικό σχέδιο τριών σημείων για νησιά χωρίς κοροναϊό ακόμα και πριν από το Πάσχα καταστρώνει η κυβέρνηση και εξετάζει τα περιθώρια για στοχευμένες αναπροσαρμογές στην εμβολιαστική επιχείρηση «Ελευθερία» για τη νησιωτική χώρα, αναζητώντας σε κάθε περίπτωση διεξόδους ώστε να ανάψουν το συντομότερο και με ασφάλεια οι μηχανές της τουριστικής σεζόν.

Μέχρι τις αρχές της εβδομάδας είχαν πραγματοποιηθεί 320 «αποστολές εμβολιασμού» αποκλειστικά σε νησιά, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν επιφορτιστεί με την εφοδιαστική αλυσίδα, ενόσω ανεβαίνουν οι ρυθμοί για τον «κάθετο» εμβολιασμό (ανεξαρτήτως ηλικίας, δηλαδή) σε συνολικά 40 νησάκια με λιγότερους από 1.000 κατοίκους στο μοντέλο του Covid-free Καστελλόριζου και της Θύμαινας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι η κυβέρνηση θέλει όλους τους νησιώτες εμβολιασμένους μέσα στο επόμενο δίμηνο, ακόμα και εάν μείνουν ως μεμονωμένες εκκρεμότητες τα μεγάλα νησιά, όπως προφανώς η Κρήτη ή η Ρόδος και η Κέρκυρα. Εξού και βρίσκονται στα σκαριά τα επόμενα βήματα, όπως ευθέως δείχνει η πρόσφατη αποστροφή του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους ότι με βάση τον προγραμματισμό μέχρι το τέλος Απριλίου «θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι κάτοικοι στα νησιά με εξαιρέσεις ίσως στα μεγάλα».

Προτεραιοποίηση

Οι σκέψεις εστιάζουν πρώτον στο «άνοιγμα» περισσότερων ομάδων προτεραιοποίησης ώστε, ανεξαρτήτως των ρυθμών στην υπόλοιπη χώρα, να οργανώνεται πιο μαζικός εμβολιασμός των κατοίκων με λιγότερες αποστολές. Δεύτερον δρομολογούνται περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα πρωτίστως σε νησιά, όπου παρατηρούνται χαμηλοί ρυθμοί ή δυσλειτουργίες, όπως κατά πληροφορίες σε Λήμνο και Δωδεκάνησα. Και τρίτον η πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο εμβολιασμός στις αρχές του καλοκαιριού όλης της «πρώτης γραμμής» της τουριστικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βάρος του σχεδιασμού πέφτει αυτή τη στιγμή στις περιοχές που μετρούν έως 15.000 κατοίκους, όπως για παράδειγμα νησιά των Κυκλάδων, για τα οποία ωριμάζει η σκέψη  να τρέξουν πιο γρήγορα οι ηλικιακές ομάδες.

Το επικρατέστερο σενάριο μάλιστα αφορά έναν στοχευμένο τρόπο «ανοίγματος»: σε προκαθορισμένες ημέρες να μπορούν να εμβολιάζονται συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες κάτω των 64 ετών. Σε κάθε περίπτωση το πράσινο φως σε οποιαδήποτε πτυχή του κυβερνητικού πλάνου, που «σκανάρει» ένα – ένα τα νησιά σε Αιγαίο και Ιόνιο, θα δίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Ομως ήδη τα στελέχη στην ομάδα κρούσης για την «Ελευθερία» αφενός έχουν θέσει ως κυρίαρχη προτεραιότητα κάθε γρήγορη βελτιωτική κίνηση για τον εμβολιασμό των ηλικιών κάτω των 64 ετών αφετέρου έχουν ορίσει ως κορυφαία προτεραιότητα τη νησιωτική Ελλάδα, ακόμα και με συνεχείς αποστολές του επιχειρησιακά «δύσκολου» εμβολίου της Pfizer, δεδομένου ότι απαιτεί θερμοκρασία -80 βαθμών Κελσίου και έπειτα συντηρείται για πέντε ημέρες.

Περισσότερα εμβόλια

Είναι ενδεικτικό πάντως και το σήμα επιτάχυνσης της «Ελευθερίας» που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες, αφότου έσπασε το συμβολικό φράγμα του ενός εκατομμυρίου πρώτων και δεύτερων δόσεων σε όλη τη χώρα. «Κάθε εβδομάδα που περνά, χτίζουμε το τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια» είπε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι «από τον Απρίλιο θα έχουμε στη διάθεσή μας πολύ περισσότερες δόσεις της ελπίδας», δείχνοντας προς «το ξέφωτο της Ελευθερίας». Για αυξημένες παραδόσεις εμβολίων εντός του Απριλίου έκανε λόγο και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη με την επισήμανση συγκεκριμένα για την Pfizer «ότι οι παραδόσεις για τον επόμενο μήνα θα ξεπεράσουν το 1.000.000».

Είναι σαφές ότι η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα εμβολίων θα οδηγήσει σε αναθεώρηση των κριτήριων προτεραιότητας, πιθανότατα από τον Μάιο, αφού και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει κάνει λόγο για «άλλους παράγοντες πέραν των υγειονομικών, πιο πολιτικούς ή πιο οικονομικούς». Ο κλάδος του τουρισμού προδιαγράφεται ότι θα έρθει μπροστά. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη σε τηλεδιάσκεψη με τους 50 προέδρους των  ξενοδοχειακών ενώσεων της χώρας ότι «η προϋπόθεση ενός καλού ρυθμού εμβολιασμού είναι καθοριστικός παράγοντας για το άνοιγμα του τουρισμού, όπως και η επιδημιολογική κατάσταση των χωρών που δυνητικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν «δεξαμενή» προσέλκυσης τουριστών». Στο πλαίσιο αυτό και με φόντο τον στόχο για «Πάσχα της ανοσίας», η κυβέρνηση επιδιώκει να τρέξουν οι διαδικασίες για τη θέσπιση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού προκειμένου να ανοίξουν «λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας» για εμβολιασμένους ταξιδιώτες ακόμα και μέσα στον Μάιο. Εξελίξεις σε επίπεδο Ευρώπης αναμένονται εντός του μήνα, καθώς η Κομισιόν προτίθεται να παρουσιάσει νομοθετική πρόταση, με την ελληνική πλευρά ωστόσο να εντείνει τις επαφές της για διμερείς συμφωνίες στο πρότυπο που ακολούθησε με το Ισραήλ.

Το τέλος του «ακορντεόν»

Στο μεταξύ προηγούνται οι προκλήσεις του Μαρτίου και ο στόχος του Μαξίμου για το οριστικό τέλος στο σύστημα του «ακορντεόν» στα μέτρα με σταδιακή απελευθέρωση της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και των σχολείων «όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» με τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού. Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν θορυβηθεί από την επίδραση των μεταλλάξεων του ιού και την ίδια στιγμή καταγράφουν την επιτακτική ανάγκη για «ανάσες» στην οικονομία μέσα από το άνοιγμα αρχικά του λιανεμπορίου με ειδικά πρωτόκολλα στο μοντέλο λειτουργίας των σουπερμάρκετ. «Βλέπουμε την έξοδο, είναι κρίμα να γίνει μεγάλη ζημιά. Να γκρεμίσουμε, δηλαδή, στο τέλος όσα με κόπο χτίσαμε από την αρχή» σημείωσε ο Μητσοτάκης, επιδιώκοντας να δώσει έμφαση στη σημασία τήρησης των περιοριστικών μέτρων μέχρι την Καθαρά Δευτέρα.