Σοκ και αποστροφή. Οι καλλιτέχνες ο ένας μετά τον άλλον παίρνουν θέση για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας γύρω από την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη και μιλούν για το «τέρας» της υποκριτικής που είχε… περίεργες προτιμήσεις.

Οι αποκαλύψεις για τη δράση του, καθώς και οι κατηγορίες με τις οποίες βαρύνεται, αφορούν σε ειδεχθή εγκλήματα και φτάνουν πολύ πέρα από το πλαίσιο του ελληνικού #metoo.

Ενδεικτικό είναι το βούλευμα που αφορά στην απόρριψη της ένστασης ακυρότητας κατά της προδικασίας που είχε υποβάλει ο Δημήτρης Λιγνάδης μέσω του δικηγόρου του. Η εισαγγελική πρόταση προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο κάνει λόγο για «εμμονική παραφιλική τάση» αλλά και «σταθερή εξακολουθητική ροπή του προς την ικανοποίηση της γενετήσιας ορμής του με ανήλικα αμφότερων των φύλων».

Μάλιστα, η υπόθεση που τάραξε τα νερά στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε το ενδιαφέρον και των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες, τα οποία κάνοντας λεπτομερή αναφορά στις κατηγορίες που τον βαραίνουν, παρουσιάζουν σε σχεδόν καθημερινή βάση τις εξελίξεις της υπόθεσης.

Την ίδια στιγμή, την οργή τους για το «τέρας» της υποκριτικής εκφράζουν άνθρωποι του θεάτρου, κάποιοι από τους οποίους είχαν ζήσει από κοντά τον Δημήτρη Λιγνάδη, έχοντας συνεργαστεί μαζί του. Η αγανάκτησή τους έχει ξεχειλίσει.

Πλέον, καλλιτέχνες από όλους τους χώρους πλημμυρίζουν με σχόλια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επιδιώκουν να εμφανίζονται στα τηλεοπτικά κανάλια προκειμένου να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους για τις τερατώδεις πράξεις του Δημήτρη Λιγνάδη.

Πέρα από τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την εδώ και 30 χρόνια δράση του κατηγορούμενου σκηνοθέτη, οι δηλώσεις του τελευταίου για τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), Σπύρου Μπιμπίλα, ότι πρόκειται για «μέτριο ηθοποιό», ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Ηθοποιοί και σκηνοθέτες δεν προλαβαίνουν πλέον να κάνουν αναρτήσεις στα social media. Κάπως έτσι, εκτός από «επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι» που χρειάστηκε να γίνουν προστατεύοντας τα θύματα, κατά την πρώτη εμφάνιση του Αλέξη Κούγια ως δικηγόρου του Δημήτρη Λιγνάδη, τώρα έγιναν «μέτριοι ηθοποιοί», δείχνοντας την αμέριστη συμπαράστασή τους προς τον Σπύρο Μπιμπίλα.

Χαλκιάς: Όταν συμβαίνουν εγκλήματα που ερευνώνται, δεν μαυρίζεις το Σωματείο των ηθοποιών

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο ηθοποιός Τάσος Χαλκιάς, ο οποίος στο άκουσμα των καταγγελιών αισθάνθηκε αρχικά περίεργα και τον κατέβαλε δυσφορία.

«Ζούμε μια νέα πραγματικότητα στο χώρο του θεάτρου, αλλά το θέατρο παραμένει ατόφιο, καθαρό, τηρώντας τη σκοπιμότητα για την οποία υπάρχει και την αναγκαιότητα που χρειάζεται για τους ανθρώπους, τους σύγχρονους και τους παλιότερους» είπε χαρακτηριστικά.

Οι άνθρωποι του θεάτρου έχουν τραυματιστεί και στενοχωρηθεί από την υπόθεση αυτή, τόνισε.

Για τον Δημήτρη Λιγνάδη υποστήριξε ότι ο τρόπος με τον οποίο εκείνος μαζί με τον δικηγόρο του, Αλέξη Κούγια, ξεκίνησε την υπεράσπισή του είναι εντελώς λανθασμένος καθώς, όπως είπε, «όταν υπάρχουν εγκλήματα δεν σου φταίνε οι συνάδελφοί σου».

«Οτιδήποτε έχει γίνει ερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Ο τρόπος όμως που ξεκίνησε την υπεράσπιση ο Δημήτρης Λιγνάδης και ο δικηγόρος του ήταν λανθασμένος . Όταν υπάρχουν εγκλήματα στη μέση δεν σου φταίνε οι συνάδελφοι σου, είτε είναι μέτριοι είτε είναι κακοί. Όταν συμβαίνουν εγκλήματα που ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη  δεν μαυρίζεις το Σωματείο των ηθοποιών. Όταν υβρίζεις το πρόσωπο του Σπύρου Μπιμπίλα, μαυρίζεις όλους τους ηθοποιούς».

Ρώμας: «Μέθυσε από την απόλυτη εξουσία – Κατρακυλάει από την κορυφή στον πάτο»

Από την πλευρά του ο Χάρης Ρώμας υποστήριξε πως για την υπόθεση Λιγνάδη είχε ακούσει ψιθύρους. «Φαντάστηκα ότι είναι ανυπόστατες κακοήθειες. Τελικά, χρειάστηκα να βγουν μπροστά γενναία κάποιοι και να καταγγείλουν αυτά που κατήγγειλαν για να ξεκινήσει η κάθαρση».

«Να που η ανθρώπινη φύση μάς εκπλήσσει, δυστυχώς όχι πάντα ευχάριστα. Ο συγκεκριμένος, ακολουθώντας τη μοίρα των τραγικών ηρώων που του άρεσε να σκηνοθετεί και να ερμηνεύει, όπως ο Μάκβεθ, μέθυσε από την απόλυτη εξουσία, την καταχράστηκε και κατρακυλάει τώρα από την κορυφή του κόσμου στον πάτο, στον διασυρμό και στην πλήρη απαξίωση» συμπλήρωσε.

Τουμασάτου: «Τέρμα με όλα αυτά τα αποβράσματα»

Στο ίδιο πνεύμα και η αντίδραση της Μαριάννας Τουμασάτου, η οποία από την αρχή έχει ταχθεί στο πλευρό των θυμάτων.

«Υπήρξαν κλίκες, οι οποίες αντάλλασσαν διαστροφές κάθε είδους. Είτε λεκτικής είτε σεξουαλικής βίας, οποιασδήποτε μορφής βίας. Έκαναν ανταλλαγή διαστροφών και μεσουρανούσαν. Βρίσκονταν στον αφρό της θάλασσας. Μόνο που στον αφρό ξέρουμε πολύ καλά τι επιπλέει. Θέλω να πιστεύω ότι τώρα θα μπει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο. Ακόμη και γι’ αυτούς που συνεχίζουν να θέλουν τη σιωπή – δεν θα τους περάσει. Η δύναμη του δικαίου, της αξιοπρέπειας, της καθαρότητας είναι ισχυρότερη. Είναι η ισχύς εν τη ένωσει. Τέρμα με όλα αυτά τα αποβράσματα. Πρέπει να τελειώνουμε! Τέρμα σε όσους σκεπάζουν με τη σιωπή τους τη διαφθορά. Γιατί, αν ήταν τα δικά τους παιδιά, τι θα έκαναν; Πώς θα τα προφύλασσαν; Εγώ δεν έχω κάτι να καταγγείλω, δεν προέκυψε κάτι στη ζωή μου που να αξίζει να το καταγγείλω. Ποτέ. Τι σημαίνει, όμως αυτό; Επειδή εγώ είμαι τυχερή; Χωρίς να έχω σπουδαίες παρέες, ευτυχώς είχα δουλειά».

Ρώπα: «Οι μέτριοι ντραπήκαμε»

«Ποταμός» κατά του Δημήτρη Λιγνάδη και για τα περί μετρίων ηθοποιών είναι και η ηθοποιός Χρύσα Ρώπα, με ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.

Η Χρύσα Ρώπα μάλιστα θέτει μια σειρά ερωτημάτων που το πιθανότερο είναι να μην απαντηθούν ποτέ.

Μάλιστα «καρφώνει» τον «γνωστό σκηνοθέτη» και υπερασπιζόμενη τη δουλειά των χιλιάδων ηθοποιών που παραμένουν σε καθεστώς ανασφάλειας εξαιτίας της πανδημίας αναφέρει με νόημα: «Όχι δεν καλούμε στις πρεμιέρες τους πρωθυπουργούς ούτε έρχεται στη Επίδαυρο με ελικόπτερο ίσως επειδή εμείς λόγω πανδημίας 12 μήνες δεν μπορούμε να παίξουνε ούτε να κάνουμε πρόβες».

Η κ. Ρώπα με ιδιαίτερα ειρωνικό ύφος τονίζει απευθυνόμενη στον Δημήτρη Λιγνάδη ότι «δεν είδα κανέναν από τους ταλαντούχους συνεργάτες – φίλους σου τους μη μετρίους που επέλεξες τότε να βγει έστω ένας να σε υπερασπιστεί. Αν μη τι άλλο τόσα χρόνια τι σκατά φίλοι είσαστε,  τι λέγατε μεταξύ σας, πόσο ταλαντούχοι είστε;;;»

Τριφύλλη: «Κάτω τα χέρια από τον Μπιμπίλα – Ατάλαντος ο Λιγνάδης»

Την θερμή υποστήριξή της στον Σπύρο Μπιμπίλα για την επίθεση που δέχτηκε από τον Δημήτρη Λιγνάδη εξέφρασε και η ηθοποιός Βάσια Τριφύλλη μέσω του «Πάμε Δανάη!».

«Κάτω τα χέρια από τον Σπύρο Μπιμπίλα. Εκεί τραβάω μαχαίρι, τραβάω πιστόλι. Όχι μόνο από το ΣΕΗ αλλά και από τον Μπιμπίλα. Ούτε ξέρω που το πάει ο Κούγιας. Αλλά είναι τελείως γελοίο ότι ο Μπιμπίλας έκανε σκευωρία για να χαντακώσει το Λιγνάδη. Θα έπρεπε να γελάμε ομαδόν» σημείωσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον Δημήτρη Λιγνάδη χαρακτηρίζοντάς τον ατάλαντο.

«Ποιος εύρος; Ποια επιτεύγματα; Ατάλαντος είναι ο Δημήτρης Λιγνάδης, από έναν υπέροχο πατέρα. Σέβομαι το όνομα Λιγνάδης από τον πατέρα του. Είναι γιός ενός υπεράξιου πατέρα. Ο Δημήτρης Λιγνάδης προσωπικά δεν μου λέει κάτι ιδιαίτερο. Μας ρεζίλεψε ο κ. Λιγνάδη ως ηθοποιός. Τον ήξερα από το όνομα του πατέρα του. Δεν είχα ακούσει κάτι για τον κ. Λιγνάδη» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Παρτσαλάκης: «Είναι ένα κτήνος, ένα κάθαρμα»

Λάβρος εμφανίστηκε, τις προηγούμενες ημέρες, και ο Γιώργος Παρτσαλάκης για τον Δημήτρη Λιγνάδη.

«Αυτά που άκουγα και που ήξερα ότι συμβαίνουν και γίνονται από κάποιους ανθρώπους, δεν είχα στοιχεία να βγω γιατί αν είχα, θα έβγαινα. Επειδή δεν τα είχα, θα μπορούσα να κατηγορηθώ αυτομάτως και να βρεθώ για ένα κτήνος μπερδεμένος σε μια ιστορία, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι όταν έχεις αποδείξεις πρέπει να τις καταθέτεις. Όταν δεν έχεις πρέπει να σιωπάς γιατί μπορεί να βρεθείς μπερδεμένος για ένα κάθαρμα στην ζωή σου κι είναι αμαρτία.

» Αυτά για τα οποία κατηγορείται, είναι πράγματα που ακούγονται εδώ και 15 χρόνια, έχουν ειπωθεί εδώ και εκεί και παραπέρα. Έχω αρνηθεί πράγματα, δουλειές κι ιστορίες γιατί ήξερα ότι είναι μπερδεμένοι σε αυτές τις δουλειές αυτές οι εγκληματικές φυσιογνωμίες. Από την στιγμή που απόκτησα δύο παιδιά έκανα μια σκέψη, ότι αν ακολουθήσουν την δουλειά μου, θα πρέπει να τα προσέχω πολύ, γιατί ήξερα ποιοι είναι οι επικίνδυνοι άνθρωποι και που ήξερα ότι αν ο μη γένοιτο συνέβαινε κάτι στα παιδιά μου πολύ απλά αυτό το κάθαρμα δεν θα είχε λαρύγγι, γιατί είμαι της άποψης ότι δεν παίρνουμε τον νόμο στα χέρια μας αλλά στην περίπτωση του παιδιού μου εγώ τον παίρνω. Άνθρωποι που έχουν εξουσία κι είναι καθάρματα, θα την χρησιμοποιήσουν με λάθος τρόπο και θα καταστρέψουν ψυχές ανθρώπων. Εάν σε έναν άθλιο άνθρωπο δώσεις Υπουργείο, πολύ απλά θα καταστρέψει… Η Υπουργός Πολιτισμού έπεσε από τα σύννεφα και δεν ήξερε…Αυτό είναι μεγάλη ντροπή!

» Λυπάμαι πολύ αλλά ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι και πολύ μέτριος ηθοποιός δυστυχώς και λυπάμαι βαθύτατα γιατί γνώριζα τον αξιόλογο πατέρα του. Ήμουν 15 χρόνια στο Εθνικό Θέατρο…Άνθρωποι σάπιοι και ξεφτιλισμένοι λένε ότι υπηρετούν την τέχνη και τον πολιτισμό… Όλοι έχουμε τσακωθεί στην δουλειά αλλά υπάρχουν όρια κι όταν φτάνουμε σε παιδιά θέλουν εκτέλεση! Είμαι υπερήφανος που είμαι ηθοποιός, ο γιος μου σκηνοθέτης και θα πρέπει να τον υπερασπιστώ από αυτούς τους άθλιους».