Θα νόμιζε κανείς πως οι καβγάδες των μεγαλομετόχων στην κεφαλή της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» είχαν λίγο-πολύ τελειώσει.

Μετά την ταραχώδη είσοδο του τσέχου δισεκατομμυριούχου Ντανιέλ Κρετίνσκι στο μετοχικό κεφάλαιο, το καλοκαίρι του 2019, που είχε πυροδοτήσει μια μίνι εξέγερση των εργαζομένων, τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει.

Και το ταμείο επιχορήγησης που συγκρότησε στα μέσα Δεκεμβρίου ο γάλλος επιχειρηματίας και μεγαλομέτοχος Ξαβιέ Νιλ, ώστε να προστατεύσει την εφημερίδα από μελλοντικές μετοχικές αναταράξεις, έδειχνε να προοιωνίζεται ένα ήρεμο μέλλον.

Στην πραγματικότητα, ένα άλλο μέτωπο έχει ανοίξει τους τελευταίους μήνες, ανάμεσα στον Νιλ και τον επίσης μεγαλομέτοχο τραπεζίτη Ματιέ Πιγκάς, από τη μία πλευρά, και τον αμερικανό αρχιτέκτονα τοπίου Μάντισον Κοξ, τον σύντροφο και κληρονόμο του Πιερ Μπερζέ, του τρίτου μεγαλομετόχου που απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 2017, από την άλλη.

Οπως αποκάλυψε ο ιστότοπος Capital, η υπόθεση έχει πάρει πια τον δρόμο της Δικαιοσύνης – σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, μια ακροαματική διαδικασία έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο εμποροδικείο του Παρισιού.

Νιλ, Πιγκάς και Κοξ διαθέτουν από 26,67% στην εταιρεία χαρτοφυλακίου Le Monde Libre, η οποία κατέχει με τη σειρά της τα τρία τέταρτα του ομίλου Le Monde (περιλαμβάνει επίσης τα περιοδικά «Τélérama» και «Courrier International»).

Στην καρδιά της διαφωνίας τους βρίσκεται το σύμφωνο των εταίρων που θέσπισε ο Μπερζέ τον Δεκέμβριο του 2016, λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του. Προέβλεπε την πώληση της μετοχής του στον όμιλο Le Monde, ισότιμα μοιρασμένης μεταξύ Νιλ και Πιγκάς.

Προέβλεπε όμως και κάποιες προθεσμίες, ότι «τα προσύμφωνα πώλησης μπορούν να εκπληρωθούν (α) οποιαδήποτε στιγμή από την 1η Ιανουαρίου 2019 έως τις 31 Μαρτίου 2021, ή (β) μέσα σε εξήντα ημέρες από τον θάνατο του κ. Πιερ Μπερζέ, ή (γ) μέσα σε εξήντα ημέρες από τη στιγμή που ο κ. Μπερζέ δεν θα ασκεί πλέον χρέη προέδρου της εταιρείας για οποιονδήποτε λόγο». Νιλ και Πιγκάς δεν άσκησαν το δικαίωμά τους μέσα σε εξήντα ημέρες από τον θάνατο του Μπερζέ, προσπάθησαν όμως να το κάνουν τον Δεκέμβριο – άρα, μέσα στο διάστημα «1η Ιανουαρίου 2019 έως 31 Μαρτίου 2021». Ο Μάντισον Κοξ, ωστόσο, θεωρεί πως η οψιόν αυτή θα ίσχυε μόνον αν ο Μπερζέ βρισκόταν ακόμα εν ζωή. Επιχειρεί λοιπόν να κηρύξει η Δικαιοσύνη άκυρο το σύμφωνο των εταίρων.

Γιατί εξελίσσεται με τόσο χαώδη τρόπο η διαδοχή του Πιερ Μπερζέ, παρότι είχε προετοιμαστεί τόσο προσεκτικά;

Η οργή του Κοξ αποδίδεται από πολλούς στην περίπλοκη οικονομική κατάσταση του Πιγκάς, καθώς και την εισβολή του Ντανιέλ Κρετίνσκι στο μετοχικό κεφάλαιο της «Monde». Το σύμφωνο των εταίρων περιελάμβανε ένα πρόγραμμα αποπληρωμής, στο πέρας του οποίου Νιλ και Πιγκάς θα ανακτούσαν τις μετοχές του Μπερζέ έναντι 26 εκατομμυρίων ευρώ: καλούνταν να καταβάλλουν, από το 2016, από 2,5 εκατομμύρια ευρώ έκαστος κάθε Δεκέμβριο.

Ο Πιγκάς, όμως, που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, φέρεται να μην έχει καταβάλει τις δύο τελευταίες δόσεις, ενώ ο Νιλ δεν κατέβαλε τη δόση του περασμένου Δεκεμβρίου λόγω της διένεξης με τον Κοξ.

Ο τελευταίος τούς κατηγορεί ότι θέλουν να αρπάξουν τους τίτλους του Μπερζέ φτηνότερα. Ισως επίσης να διαβλέπει μια ευκαιρία. Αν το σύμφωνο των εταίρων κηρυχτεί άκυρο, μπορεί να ανεβάσει την τιμή του μεριδίου του: ο Πιγκάς πούλησε το 49% του δικού του μεριδίου στον Κρετίνσκι έναντι 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Το καλό για τους εργαζομένους στη «Monde» είναι πως από το επεισόδιο Κρετίνσκι και εξής διαθέτουν ένα είδος δικαιώματος βέτο σε κάθε εισερχόμενο μέτοχο. Γεγονός που τους επιτρέπει να παρατηρούν πιο ήσυχοι, σε σύγκριση με το 2019, τους καβγάδες στην κεφαλή.