Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επέλαση της κακοκαιρίας Μήδεια, με έντονες χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες να επικρατούν σε πολλές περιοχές της χώρας. Το κύμα κακοκαιρίας έχει ήδη προκαλέσει πολλά προβλήματα στα βόρεια και τα κεντρικά της χώρας, ενώ οι αρχές βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή καθώς σήμερα Δευτέρα αναμένεται να επεκταθεί νοτιότερα και σε περιοχές πεδινές, όπως π.χ. στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Κλειστή η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν όλη τη νύχτα συνεργεία της περιφέρειας για να κρατήσουν το εθνικό οδικό δίκτυο ανοιχτό, δεν τα κατάφεραν. Σύμφωνα με την Τροχαία η εθνική οδός έκλεισε από τις 5:30 π.μ. από τον κόμβο Καλυφτάκη στην Κηφισιά έως τη Λαμία. Οι οδηγοί καθοδηγούνται από αστυνομικούς και με αναστροφή αλλάζουν πορεία επιστρέφοντας εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν ενώ σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί στο επόμενο τρίωρο.

Προβλήματα υπάρχουν και στην Παλιά Εθνική Οδό Αθήνας – Θήβας. Από τον κόμβο των Βιλίων μέχρι τα Βίλια, η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αλυσίδες.

Τέλος, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Λεωφόρο Διονύσου, από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων (ΣΝΕΝ) μέχρι τη θέση Άγ. Πέτρος, στην Πεντέλη, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Τι να περιμένουμε τη Δευτέρα

Το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας αναμένεται να αρχίσει να εκδηλώνεται σήμερα, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, αρχικά στα κεντρικά και νότια νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά, χιονόνερο στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα, που βαθμιαία θα περιοριστούν σε Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Σποράδες, Κυκλάδες και Κρήτη, με ένταση των φαινομένων και χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα στις προαναφερόμενες περιοχές τις βραδινές ώρες. Παγετός θα εκδηλωθεί στα κεντρικά κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια και ολικός στη Δυτική Μακεδονία.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 3 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -12 έως -3 βαθμούς), -1 έως 4 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 1 έως 7 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -5 έως 1 βαθμούς), 4 έως 9 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 2 έως 7 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -1 έως 4 βαθμούς) και στα Δωδεκάνησα από 9 έως 14 βαθμούς.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, όπου σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.

Νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και τις πρωινές και βραδινές ώρες σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο αναμένονται τη Δευτέρα στην Αττική. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα ενταθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στα ανατολικά θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 0 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και πρόσκαιρα ισχυροί 6 μποφόρ.

Πότε θα χιονίσει στην Αθήνα

Η Μήδεια δείχνει τα δόντια της και στην πρωτεύουσα. Χιόνια έχουν πέσει στον Διόνυσο, στη Δροσιά, στη Ροδόπολη, στη Σταμάτα, στον Άγιο Στέφανο, την Εκάλη, την Κηφισιά, την Πεντέλη, την Πάρνηθα, την Ιπποκράτειο Πολιτεία και τη Νέα Ερυθραία. Στα Βίλια, το θερμόμετρο έδειξε – 3 βαθμούς Κελσίου.

Στην Πεντέλη κάτοικοι και κρατικός μηχανισμός βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ τις τελευταίες ώρες οι πολίτες προμηθεύτηκαν 70 τόνους αλάτι.

Δείτε live την εικόνα του καιρού:

Για σήμερα Δευτέρα, οι μετεωρολόγοι περιμένουν χιονομπόρες στα περισσότερα τμήματα της Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας) που θα εναλλάσσονται με βελτιωμένο καιρό. Το υπόλοιπο της μέρας λίγες χιονοπτώσεις και αρκετά διαστήματα βελτίωσης.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας αναμένεται να χιονίσει και στα κεντρικά και νότια προάστια του λεκανοπεδίου, ωστόσο οι χιονοπτώσεις θα είναι παροδικές.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, αναμένονται χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές σε Κεντρική, Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, στα πεδινά της Βόρειας και Ανατολικής Πελοπόννησου και πιθανόν στη Θεσσαλία και στις Σποράδες, ενώ χιονόνερο θα εκδηλωθεί στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν σε Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη.

Τις βραδινές ώρες της Δευτέρας προς Τρίτη όμως, αναμένεται επιδείνωση του καιρού στις προαναφερόμενες περιοχές, με πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο (συμπεριλαμβανομένης της πόλης των Αθηνών, των παραθαλάσσιων τμημάτων και των περιοχών της Κρήτης με πολύ χαμηλό υψόμετρο).

Παράλληλα, τη Δευτέρα 15/02 θυελλώδεις θα πνέουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 8 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο τα 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο οι ανατολικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 7 μποφόρ.

Το κύμα αυτό της κακοκαιρίας θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά από την Τρίτη, ωστόσο το κρύο θα παραμείνει, με το θερμόμετρο να δείχνει μείον σε αρκετές περιοχές.

Αλυσίδα αλληλεγγύης για τη μεταφορά ηλικιωμένων για εμβολιασμό εν μέσω κακοκαιρίας

Τη μεταφορά ηλικιωμένων, ατόμων με κινητικά προβλήματα, αλλά και μοναχικών πολίτων, προς και από τα εμβολιαστικά κέντρα του νομού Αττικής, αναλαμβάνει εκτάκτως από αύριο, με αφορμή την κακοκαιρία και τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, μέσω της υπηρεσίας του «Βοήθεια στο Σπίτι».

Η μεταφορά από και προς το εμβολιαστικό κέντρο θα γίνεται με οχήματα του ΕΕΣ, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης της υγείας από τον COVID-19.

Οι πολίτες που βρίσκονται στο νομό Αττικής και αδυνατούν να μετακινηθούν, μπορούν να εξυπηρετηθούν άμεσα μέσω της Τηλεφωνικής Γραμμής Υποδοχής Κοινωνικών Αιτημάτων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού: 210 36 42 319 και 210 36 09 825.

Ο ΕΕΣ αναφερει ότι η πρωτοβουλία αυτή θα συνεχιστεί και μετά το πέρας της κακοκαιρίας, με στόχο την εξυπηρέτηση όσων περισσότερων ανθρώπων έχουν ανάγκη.

Μεγάλα προβλήματα σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα

Η κακοκαιρία προκάλεσε την Κυριακή μεγάλα προβλήματα σε ολόκληρη τη χώρα με κυριότερο την διακοπή ηλεκτροδότησης στις Σποράδες.

Συγκεκριμένα, αργά το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκε νέα διακοπή της ηλεκτροδότησης σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε ζημιά στο χερσαίο τμήμα του Δικτύου στην περιοχή του Πηλίου που τροφοδοτεί τις Σποράδες.

Συγκεκριμένα, η κακοκαιρία προκάλεσε εκ νέου πτώση δέντρων και στις τρεις γραμμές Μέσης Τάσης που τροφοδοτούν τις Σποράδες και οι ζημιές εντοπίζονται σε εξαιρετικά δύσβατα σημεία.

Σε επιφυλακή είναι από χθες η Πολιτική Προστασία και οι Δήμοι και όπως ανακοινώθηκε κλειστά θα είναι τα σχολεία για δύο ημέρες σε Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Γρεβενά. Επίσης, σήμερα Δευτέρα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Ηλεία – Λάρισα – Ιωάννινα – Βόλο – Λέσβο – Χίο – Κέρκυρα . Κλειστές θα είναι και οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής στην Αττική.

Διακοπές ρεύματος

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν και την περιοχή της Υλίκης με δυσχέρειες στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Ευρύτερα στην περιοχή της Λοκρίδας, στη Φθιώτιδα, σημειώνονται διακοπές της ηλεκτροδότησης σε πολλά χωριά μεταξύ των οποίων το Μαρτίνο, τη Λάρυμνα, τη Μαλεσίνα και την Τραγάνα.

Σε αρκετές περιπτώσεις έγινε αποκατάσταση βλαβών, ωστόσο τα προβλήματα συνεχίζονται.

Στη Λαμία, η χιονόπτωση μέσα στην πόλη και περιφερειακά συνεχίζεται. Από τις 02.00 σήμερα Δευτέρα καταγράφεται χιονόπτωση στην περιοχή του Δομοκού.

Υπό το μηδέν

Περισσότερα από 30 εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται στον δρόμο Λαμίας – Δομοκού και Λαμίας – Αμφισσας προσπαθώντας να τον κρατήσουν ανοιχτό.

Στα χωριά της Υπάτης όσο και στη Δυτική Φθιώτιδα οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται ενώ οι θερμοκρασίες έχουν πέσει κάτω από το μηδέν και καταγράφεται παγετός.

Σχολεία : Σε ποιες περιοχές δεν θα λειτουργήσουν λόγω του χιονιά

Πολλά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο ανά την επικράτεια, εξ αιτίας της κακοκαιρίας «Μήδεια», ωστόσο η διαδικασία της εκπαίδευσης δεν θα σταματήσει. Όπως προβλέπεται σχετικά από το υπουργείο Παιδείας, τα σχολεία που διακόπτουν τη διά ζώσης λειτουργία τους λόγω της κακοκαιρίας θα συνεχίζουν τη λειτουργία τους μέσω τηλε-εκπαίδευσης.

Αττική

Κλειστές θα παραμείνουν τη Δευτέρα όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (όλων των βαθμίδων) στην Περιφέρεια Αττικής, για προληπτικούς λόγους ασφάλειας των μαθητών εξαιτίας της κακοκαιρίας, με απόφαση της Περιφερειακής Αρχής.

Η απόφαση κρίθηκε επιβεβλημένη για την καλύτερη προάσπιση της ασφάλειας των μαθητών, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ο ισχυρός παγετός που αναμένεται να επικρατήσουν στην Αττική τις επόμενες ώρες, θα δυσχεράνουν τόσο τη δυνατότητα λειτουργίας των σχολείων όσο και τη μετακίνηση των μαθητών στα σχολεία τους που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν βρίσκονται εντός των δήμων όπου κατοικούν.

Ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί το πρωί της Δευτέρας και θα αποφασιστεί εάν απαιτείται να παραταθεί το κλείσιμο των Ειδικών Σχολείων

Θεσσαλονίκη

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου τα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης λόγω της πρόγνωσης για συνεχιζόμενο παγετό και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, προς αποφυγήν ατυχημάτων κατά την προσέλευση και την αποχώρηση από τις σχολικές μονάδες.

Κλειστοί για τους ίδιους λόγους θα παραμείνουν και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο μηχανισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης παραμένει σε κατάσταση 24ωρης επιφυλακής για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων.

Κεντρική Μακεδονία

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, με απόφαση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.

«Εξαιτίας της χιονόπτωσης και του συνεχιζόμενου ολικού παγετού στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας και κατόπιν συνεννόησης με τους δημάρχους των 38 δήμων της περιοχής, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την Πολιτική Προστασία, αλλά και τους επτά τοπικούς αντιπεριφερειάρχες, αποφασίσαμε να παραμείνουν αύριο, Δευτέρα, κλειστά όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στην Κεντρική Μακεδονία. Σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αύριο θα επανεξεταστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή και θα ληφθούν αποφάσεις για την Τρίτη», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Κλειστά θα είναι αύριο τα σχολεία σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, των συνεχιζόμενων χιονοπτώσεων και του ολικού παγετού, που επικρατούν στο σύνολό της. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος αποφάσισε τη διακοπή της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών «αλλά και της ανάγκης να μην υπάρξουν παρεκκλίσεις στην πιστή τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασία Covid-19 λόγω του ψύχους».

Ειδικότερα κλειστά θα είναι αύριο τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί σε όλους τους Δήμους της Α.Μ.Θ., κατόπιν σχετικής συνεννόησης του περιφερειάρχη με τους πέντε χωρικούς αντιπεριφερειάρχες και τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Α.Μ.Θ., Κώστα Μπαντίκο. Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν με τηλεκπαίδευση κατόπιν συνεννόησης με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Κέρκυρα

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα και την Τρίτη όλες οι βαθμίδες των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κέρκυρα, λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας «Μήδεια», η οποία έφερε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στο νησί και παγετό, που κυριαρχεί από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής και αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα 24ωρα.

Την απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων ανακοίνωσε η αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Μελίτα Ανδριώτη έπειτα από κοινή απόφαση που έλαβε με τους τρεις δημάρχους του νησιού.

Ηλεία

Κλειστές θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα, όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο, «εξαιτίας των συνθηκών παγετού που επικρατούν στην περιφερειακή ενότητα και δεδομένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αφορούν στη λειτουργία των σχολείων, λόγω covid-19».

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης, «τα υγειονομικά δεδομένα σε συνδυασμό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν μας επιτρέπουν να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια των μαθητών, των συνοδών τους και των εκπαιδευτικών τους», ενώ σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα επανεξεταστεί τη Δευτέρα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας, και θα ληφθούν αποφάσεις για τη λειτουργία των σχολείων την Τρίτη.

Λάρισα

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα, τα σχολεία στο νομό της Λάρισας, με αποφάσεις των δήμων, λόγω της κακοκαιρίας και της έντονης χιονόστρωσης που επικρατεί στην περιοχή.

Παράλληλα, κλειστοί θα παραμείνουν και οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί της πόλης της Λάρισας, ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία στα σχολεία θα πραγματοποιηθεί με τηλεκπαίδευση.

Δυτική Μακεδονία

Εξαιτίας του χιονιού, των χαμηλών θερμοκρασιών και του ολικού παγετού που επικρατούν στη Δυτική Μακεδονία, με απόφαση των δημάρχων των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών, τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά, οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021 θα παραμείνουν κλειστά. Επίσης, κλειστοί θα παραμείνουν και οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί.

Το ύψος του χιονιού στα πεδινά αγγίζει τα 30 εκατοστά, ενώ στα ορεινά πάνω από τα 800 μέτρα υψόμετρο, το χιόνι αγγίζει τα 45 cm.

Στις 18.00 το απόγευμα η θερμοκρασία στην Κοζάνη ήταν στους -7 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Φλώρινα στους – 10. Σύμφωνα με τις προγνώσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια της νύκτας αναμένεται να υπάρξει και νέα πτώση της θερμοκρασίας.

Ηπειρος

Στην κατάψυξη έχει μπει η Ήπειρος, με τον υδράργυρο να έχει κάνει βουτιά κάτω από το μηδέν και τις χιονοπτώσεις να συνεχίζονται στα ορεινά. Τη Δευτέρα τα σχολεία σε όλο τον νομό Ιωαννίνων, αλλά και στον ορεινό δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη στην Άρτα, θα παραμείνουν κλειστά.

Το χιόνι στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου εξακολουθεί να πέφτει ασταμάτητα και να φτάνει ακόμα και το ένα μέτρο. Η ΔΕΗ καταβάλει προσπάθειες για να αποκαταστήσει τις βλάβες στα Ζαγοροχώρια, ενώ ο δήμος Ιωαννιτών διανέμει δωρεάν νερό στους πολίτες, καθώς η βλάβη στο αντλιοστάσιο αναμένεται να επιδιορθωθεί έως αύριο.

Βόλος

Κλειστά θα είναι αύριο, Δευτέρα, όλα τα σχολεία του δήμου Βόλου έπειτα από απόφαση του δημάρχου Αχιλλέα Μπέου, αφού συνεχίζεται με ιδιαίτερη ένταση η χιονόπτωση σε όλο τον μητροπλιτικό Βόλο.

Η απόφαση για τη μη λειτουργία των σχολείων αφορά όλες τις εκπαιδευτικές δομές του Βόλου, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επειδή υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα για τη μετακίνηση των μαθητών. Κλειστοί θα παραμείνουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ.

Λήμνος

Μικροπροβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στη Λήμνο. Επαρχείο και δήμος, από τα ξημερώματα, προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία απεγκλώβισε οδηγούς, τα αυτοκίνητα των οποίων ακινητοποιήθηκαν στην έξοδο του χωριού Άγιος Δημήτριος.

Συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ μετέβη στον Άγιο Δημήτριο για να επισκευάσει βλάβη σε μετασχηματιστή, η οποία προκάλεσε διακοπή ρεύματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λήμνου, αύριο Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία του νησιού.

Θεσσαλία

Εκτός από τις απαγορεύσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων, δήμοι της Δυτικής Θεσσαλίας ανακοίνωσαν τη μη λειτουργία δομών εκπαίδευσης, από αύριο Δευτέρα (15/2), λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών της κακοκαιρίας «Μήδεια» που επικρατούν ή θα επικρατήσουν τις επόμενες ώρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Τρικκαίων ανακοίνωσε ότι, λόγω της κακοκαιρίας, τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 θα είναι κλειστές όλες οι δομές εκπαίδευσης στην πόλη και τα χωριά του δήμου. Αιτία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι ο παγετός και οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και αναμένεται να επικρατήσουν.

Συγκεκριμένα θα παραμείνουν κλειστά οι βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα ΚΔΑΠ.

Μεγάλη προσοχή τις επόμενες τρεις ημέρες συνιστά η Πυροσβεστική

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαρθακογιάννης, αναφορικά με το ποια είναι η κατάσταση με την επέλαση της «Μήδειας» από τη χώρα.

«Από την Πέμπτη και αμέσως μετά το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ πραγματοποιούνται συνεχώς συσκέψεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας αλλά και σε τοπικό επίπεδο, στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. Παράλληλα πραγματοποιούνται συσκέψεις της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, με τις κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού» είπε ο κ. Βαρθακογιάννης.

«Πανελλαδικά είχαμε μικροπροβλήματα, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις μέχρι αυτή την ώρα έχουν πραγματοποιήσει οχτώ μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο, και 38 κοπές δέντρων. Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβασή μας για την κατάσβεση πυρκαγιών και σε καμινάδες. Όλο το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος έχει τεθεί σε επιφυλακή» συνέχισε ο ίδιος.

«Όλος ο μηχανισμός, όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, αλλά θα πρέπει όλοι μας τις επόμενες 2-3 ημέρες να είμαστε προσεχτικοί στη χρήση θερμαντικών, να αποφεύγουμε κάθε άσκοπη μετακίνηση, στο αυτοκίνητό μας να διαθέτουμε αντιολισθητικές αλυσίδες, και να γνωρίζουμε πώς τοποθετούνται. Πρέπει να κινούμαστε πάντα με γεμάτη τη δεξαμενή καυσίμων και οι οδηγοί και οι πεζοί να προσέχουν για τον παγετό, κυρίως τις πρωινές ώρες αύριο. Επίσης η ΛΕΑ υπάρχει για την αποκλειστική χρήση των υπηρεσιακών οχημάτων παροχής βοήθειας» κατέληξε ο κ. Βαρθακογιάννης.