Με ένα επιστημονικό «εργαστήριο» που προσφέρεται υπό τον τίτλο «Νεοελληνικά για τους κλασικιστές: Εκμάθηση των Νέων Ελληνικών μέσω των Αρχαίων Ελληνικών», θα τιμήσουν την αυριανή Διεθνή Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας (Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου) οι καθηγητές του τμήματος Νεοελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου του Οχάιο στο οποίο στεγάζεται και η Έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Μιλτιάδη Μαρινάκη». Στο ίδιο εργαστήριο θα συμμετάσχουν και άλλοι επιφανείς γλωσσολόγοι.

Στο εργαστήριο θα μιλήσει ο περίφημος γλωσσολόγος, καθηγητής στο τμήμα Νεοελληνικων σπουδών του Οχάιο και πρόεδρος σήμερα της Γλωσσολογικής Εταιρείας των ΗΠΑ, Brian Joseph ο οποίος και έχει εξειδίκευση στην ιστορική γλωσσολογία, ο συνάδελφος του στο ίδιο τμήμα στη διδασκαλία των Νεοελληνικών σπουδών Christopher Brown και ο συνάδελφός τους απο το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα, Jerneja Kavči giving.

Το εργαστήριο που διοργανώνεται με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας, ενώ απευθύνεται σε φοιτητές και μελετητές της Αρχαίας Ελληνικής που θα ήθελαν να αποκτήσουν γνώσεις και  των Νέων Ελληνικών. Οι καθηγητές που θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα του θα σταθούν στην παρουσίαση πολλών αρχαίων ελληνικών λέξεων οι οποίες χρησιμοποιούνται και σήμερα στα Νέα ελληνικά, χωρίς αλλαγές στην προφορά ή την ορθογραφία τους ενώ θα παρουσιάσουν τους γλωσσολογικούς δεσμούς ανάμεσα στο χθες και το σήμερα της γλώσσας μας. Αυτές άλλωστε και μπορούν να αποτελέσουν τις «γέφυρες» για τους μελετητές της Αρχαίας αλλά και της Νέας ελληνικής γλώσσας.

Το εργαστήριο θα παρουσιαστεί σε δημόσια σύνδεση στο Zoom και μπορεί να το παρακολουθήσει όποιος θέλει, ενώ τα ξεκινήσει στις 12:00 τοπική ώρα ΗΠΑ (δηλαδή στις 7 η ώρα Ελλάδας), ενώ θα είναι προσβάσιμο μέσω αυτού του συνδέσμου: https://us02web.zoom.us/j/82572767152.