Η πρωτεΐνη και η επαρκής πρόσληψή της αποτελεί κομβικό ζήτημα για την υγεία, αφού είναι γνωστό ότι οι πρωτεΐνες συμμετέχουν σε σημαντικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Αποτελεί ειδικότερα ένα από τα τρία βασικά μακροθρεπτικά συστατικά, μαζί με τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά, που εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Μερικά εναλλακτικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που είναι εύκολα και ευέλικτα, περιλαμβάνουν:

Γιαούρτι

Τόσο τα φυτικά όσο και τα γαλακτοκομικά ελληνικά γιαούρτια μπορούν να αποτελέσουν καλές πηγές έτοιμης για κατανάλωση πρωτεΐνης. Ανάλογα με το γιαούρτι μπορείτε να λάβετε 11 έως 14 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Το καλύτερο πράγμα με το γιαούρτι είναι ότι μπορείτε να το απολαύσετε γλυκό ή αλμυρό.

Για μια γλυκιά έκδοση προσθέστε φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή σπόρους, λίγο μέλι και λίγη κανέλα.

Για μια αλμυρή επιλογή, προσθέστε σκόρδο, φρέσκο άνηθο, ξύδι κόκκινου κρασιού, θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι και στη συνέχεια προσθέσετε λαχανικά όπως αγγούρι σε φέτες, ντομάτες και λίγο κρεμμύδι.

Φακές

Εκτός από τις κονσέρβες και τις κατεψυγμένες επιλογές, μπορείτε να αγοράσετε φακές ωμές και να τις μαγειρέψετε εύκολα και γρήγορα. Μια μερίδα ενός φλιτζανιού παρέχει περίπου 18 γραμμάρια πρωτεΐνης, μαζί με 16 γραμμάρια ινών, καθώς και πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.

Για ένα γεύμα σε λίγα λεπτά, ρίξτε μια γενναιόδωρη χούφτα φυλλώδη χόρτα με σάλτσα από βαλσάμικο ξύδι και μουστάρδα. Ρίξτε φακές και το ένα τέταρτο ενός αβοκάντο μαζί με μερικούς σπόρους κολοκύθας.

Βραστά αυγά

Ένα πολύ εύκολο γεύμα είναι τα σφιχτά βρασμένα αυγά και κάθε ολόκληρο αυγό παρέχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Επιπλέον, σε πρόσφατες μελέτες αναφέρεται ότι η χοληστερόλη στα αυγά, η οποία βρίσκεται εξ ολοκλήρου στον κρόκο, έχει ελάχιστη ή και καθόλου αρνητική επίδραση στη χοληστερόλη του αίματος.

Ο κρόκος περιέχει επίσης το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών συστατικών ενός αυγού, περιέχοντας τουλάχιστον το 90% της χολίνης, βιταμίνη D, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β12, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.