Μια «ηλεκτρονική μύτη» που ανιχνεύει τη λοίμωξη Covid-19 στην ανθρώπινη ανάσα άρχισε να χρησιμοποιείται σε εξεταστικά κέντρα της Ολλανδίας για να επιταχύνει τον έλεγχο του πληθυσμού.

Το SpiroNose, μια συσκευή της ολλανδικής εταιρείας Breathomix, δίνει αποτέλεσμα σε μόλις ένα λεπτό, αν και η αξιοπιστία του είναι σημαντικά μικρότερη συγκριτικά με τα μοριακά τεστ.

Η ηλεκτρονική μύτη δεν ανιχνεύει τον ίδιο τον ιό, μπορεί όμως να αναγνωρίζει τους ασθενείς από το «προφίλ» της αναπνοής τους.

Στα τέσσερα μεγαλύτερα εξεταστικά κέντρα της Ολλανδίας, οι προσερχόμενοι θα καλούνται να φυσήξουν μέσα στον σωλήνα της συσκευής και θα ενημερώνονται για το αποτέλεσμα σε λίγα λεπτά.

Η συσκευή μεταδίδει τις μετρήσεις σε διαδικτυακή υπηρεσία για ανάλυση (Breathomix)

Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο εξεταζόμενος θεωρείται υγιής και ελεύθερος να φύγει, δήλωσε η λοιμωξιολόγος Μάρικεν βαν ντερ Λούμπεν των υγειονομικών αρχών του Άμστρνταμ. Ωστόσο η συσκευή είναι πιθανό να δώσει ψευδώς θετικό αποτέλεσμα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσει μοριακό τεστ προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι η μόλυνση που εντοπίστηκε οφείλεται στον κοροναϊό.

Οι αρχές της Ολλανδίας έδωσαν το πράσινο φως για τη χρήση της συσκευής έπειτα από πολύμηνες έρευνες, είπε η Βαν ντερ Λούμπεν σύμφωνα με το Reuters.

«Είναι μια υποσχόμενη τεχνολογία, κυρίως χάρη στην ταχύτητά της» σχολίασε ο Βέλγος ιολόγος Μαρκ Βαν Ρανστ.

Η Breathomix είχε αρχικά αναπτύξει τη συσκευή για τη διάγνωση του άσθματος και του καρκίνου του πνεύμονα. Το SpiroNose περιλαμβάνει και σπιρόμετρο, βασικό εργαλείο για την εκτίμηση της λειτουργίας των πνευμόνων.

«Τους τελευταίους δύο μήνες ελέγξαμε χιλιάδες ασθενείς με κορονοϊό και ανθρώπους χωρίς, οπότε γνωρίζουμε ποιο είναι το μέσο προφίλ αναπνοής των ασθενών» ανέφερε η Ριάνε ντε Βρις, στέλεχος της Breathomix.

H εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει το SpiroNose και σε εταιρείες ή σχολεία, πρόσθεσε.

Η συσκευή παρουσιάζει πάντως το μειονέκτημα ότι επηρεάζεται από τον καπνό, το αλκοόλ και άλλες ουσίες.