Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας και στους επιστημονικούς κύκλους για τις μεταλλάξεις του κοροναϊού αλλά και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Οι ειδικοί εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κοροναϊού αλλά και την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων.

Την στιγμή που όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας μπαίνουν στο «κόκκινο» και καταγράφηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας και η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του κοροναϊού, η ανησυχία μεγαλώνει και οι ειδικοί προειδοποιούν.

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 174 δείγματα θετικά και των δύο μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, με τα 173 να σχετίζονται με τη βρετανική παραλλαγή.

Μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μεταξύ άλλων είπε:

«Η αλλαγή στο γενετικό υλικό του ιού είναι μια φυσική διαδικασία από την στιγμή που μεταδίδεται ανάμεσα στους ανθρώπους. Ο ιός που αυτή τη στιγμή μολύνει τους περισσότερους ανθρώπους και όχι οι διάφορες μεταλλάξεις τους, είναι διαφορετικός από αυτόν που είχε ξεκινήσει στην Κίνα. Στην φυσική πορεία κάθε ιού είναι να γίνεται πιο μεταδοτικός και λιγότερο θανατηφόρος, πράγμα που ισχύει και για τον κοροναϊό» δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις εάν είναι πραγματικά πιο θανατηφόρα τα παραλλαγμένα στελέχη, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς το κατά πόσο τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν αυτά τα στελέχη του ιού.

Από τη μεριά του Διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας για την ετοιμότητα του ΕΣΥ δήλωσε:

«Εμείς αυτό που προσπαθούμε να αποτρέψουμε είναι η νοσηρότητα του ιού και τις μεταλλάξεις του που αυξάνουν την πίεση στο Εθνικό σύστημα Υγείας και ειδικά να αποτρέψουμε την έκρηξη κρουσμάτων. Είναι αδύνατον να προετοιμαστούμε περισσότερο. Ήδη οι ΜΕΘ έχουν φτάσει στα όρια τους.

Ο ιός τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Οι μεταλλάξεις μπορεί να μην αυξάνουν τη νοσηρότητά του, αυξάνουν όμως τη δύναμη του να διαδοθεί. Δεν συμφέρει τον ιό να πεθάνουμε, τον συμφέρει όμως να διαδοθεί, πράγμα που αυξάνει την πίεση στο ΕΣΥ».

Ο ίδιος περιέγραψε μάλιστα και την εικόνα ασθενών που νοσηλεύονται με κοροναϊό σε ΜΕΘ , κάνοντας λόγο για καταστροφική μανία του ιού, ενώ τόνισε πως τα εμβόλια είναι τα μόνα όπλα που διαθέτουμε απέναντι του.

Ο κ. Καπραβέλος για άλλη μια φορά προειδοποίησε για τους κινδύνους που κρύβει η αύξηση της κινητικότητας, σχολίασε αρνητικά το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, ενώ τόνισε πως πρέπει τώρα να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να μη γίνει η Ελλάδα, Θεσσαλονίκη.