Το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο η Πορτογαλία δεχόταν τουρίστες με ανοιχτές αγκάλες. Στόχος να διατηρηθεί η οικονομία της χώρας ζωντανή. Το τίμημα αυτής της απόφασης όμως αποδείχθηκε βαρύ. Χιλιάδες κρούσματα. Εκατοντάδες θάνατοι ημερησίως. Κρεματόρια γεμάτα.

Η αναμονή για την αποτέφρωση νεκρών φτάνει ακόμα και τις 5 ημέρες την στιγμή που σε κανονικές συνθήκες δεν χρειάζονται παρά 24 ώρες.

«Η χαλάρωση των μέτρων τα Χριστούγεννα έκανε τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι η κρίση είχε περάσει και έτσι χαλάρωσαν και οι ίδιοι».

Η χώρα πασχίζει να αντιμετωπίσει τα χιλιάδες κρούσματα. Τα νοσοκομεία προσπαθούν να περιθάλψουν όσους ασθενείς μπορούν, ενώ δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις έλλειψης οξυγόνου.

Η χώρα χρησιμοποιεί μέχρι και τα στρατιωτικά νοσοκομεία για να καταφέρει να ανταπεξέλθει. Παρά το σκληρό lockdown που έχει επιβληθεί η αύξηση των κρουσμάτων μένει ανεξέλεγκτη.

«Ανησυχώ πολύ περισσότερο γιατί βλέπουμε πολλούς περισσότερους ανθρώπους να πεθαίνουν και έχουμε πολλές περισσότερες μολύνσεις».

Στην χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν συνολικά χάσει την ζωή τους 12,482 άνθρωποι. Ενδεικτικό ότι μέσα στις 4 τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου εντοπίστηκαν πάνω από 51.565 κρούσματα καθώς ο ημερήσιος αριθμός νέων μολύνσεων ξεπερνά κατά πολύ τις 10.000

Ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας της Πορτογαλίας πρόκειται να μεταφερθούν στην Αυστρία. Η χώρα θα έχει και την βοήθεια του γερμανικού στρατού καθώς θα φτάσουν την Πορτογαλία 27 γιατροί και παραϊατρικό προσωπικό σταθεροί και μεταφερόμενοι αναπνευστήρες αλλά και κρεβάτια. Η ομάδας αναμένεται να μείνει στη χώρα 3 εβδομάδες.

Τι λέει έλληνας κάτοικος

Ο Ηλίας Σουκιάζης, οικονομολόγος που ζει κι εργάζεται στην Πορτογαλία μίλησε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο για την κατάσταση που επικρατεί στην Πορτογαλία.

«Η αιτία ήταν τα Χριστούγεννα που τα μέτρα δεν ήταν τόσο περιοριστικά. Άφησαν ελεύθερα τα Χριστούγεννα, κι έκλεισαν την Πρωτοχρονιά, αλλά το κακό είχε γίνει» ανέφερε.

«Το πρόβλημα είναι ότι ήρθε ο ιός από την Αγγλία. Αφέθηκαν ελεύθερες οι επικοινωνίες κι ήρθαν να κάνουν διακοπές» πρόσθεσε.

«60 ασθενοφόρα είναι στη Λισαβόνα και έχουν βάλει τέντες έξω από τα νοσοκομεία για να κάνουν ανάλυση γιατί δεν υπάρχουν κρεβάτια εντατικής. Η κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ».