Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται η Αττική, η επιδημιολογική εικόνα της οποίας επιδεινώνεται συνεχώς, ενώ αναμένεται  αύξηση κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα.

Ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε δύο μήνες 8πλασιάστηκε το ιικό φορτίο στα λύματα του λεκανοπεδίου, με την τελευταία εβδομάδα να χαρακτηρίζεται ως η πιο ανησυχητική καθώς παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 42%.

«Κάθε εβδομάδα που περνάει είναι κρίσιμη» τόνισε μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης. Όπως ανέφερε, από την εβδομάδα των Χριστουγέννων μέχρι και σήμερα συστηματικά παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, με την τελευταία εβδομάδα να είναι η πιο ανησυχητική καθώς παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 42%.

«Αυτό το οποίο αναμένεται να συμβεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι αύξηση των κρουσμάτων, πράγμα το οποίο σαφώς οφείλεται στο άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, στην επιστροφή του κόσμου σε χώρους εργασίας και στην αύξηση της κινητικότητας»  δήλωσε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

«Στις 20 Δεκεμβρίου το ιικό φορτίο των λυμάτων έδινε 5.000 φορείς στο λεκανοπέδιο. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι 40.000» είπε ο κ. Θωμαΐδης.

«Αυτή τη στιγμή η εικόνα που έχουμε είναι περίπου 1.000 φορείς ανά 100.000 άτομα», ανέφερε μιλώντας στο Open, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο, είναι ο αριθμός των ασυμπτωματικών που φαίνεται να υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αττική:

«Η εικόνα είναι πιο ανησυχητική. Αν πάνω από τους μισούς απ’ αυτούς του 1.000 είναι ασυμπτωματικοί, που έτσι φαίνεται από τα προηγούμενα δείγματα, μιλάμε για τουλάχιστον 600 ασυμπτωματικούς στις 100.000, που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή στα μέτρα».

Από την άλλη πλευρά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας στην ίδια πηγή, τόνισε ότι οι συγκεκριμένοι αριθμοί δείχνουν μία τάση. «Δεν με πείθουν απόλυτα εμένα. Εχουν επισφάλιες. Τα λύματα δίνουν μία τάση» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ στήριξε την εισήγηση της Επιτροπής, για τα σχολεία: «Τα σχολεία δεν είναι οδηγοί της πανδημίας, έπρεπε να ανοίξουν σταδιακά. Το πιο εύκολο για εμάς είναι να πούμε ότι κλείνουμε τα πάντα. Όμως δεν είναι έτσι».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από