Πρωτοβουλία για να εξεταστεί η δυνατότητα σύστασης νέας κυβέρνησης από την πλειοψηφία που στήριζε την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ξεκίνησε ο ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ειδικότερα, ο κ. Ματαρέλα θα αναθέσει διερευνητική εντολή στον πρόεδρο της Βουλής Ρομπέρτο Φίκο, ενώ αν οι ενέργειες του Φίκο αποτύχουν, τότε θα δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τζουζέπε Κόντε.

Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία του «Κινήματος Πέντε Αστέρων» τόνισε στη συνάντηση που είχε με τον Σέρτζιο Ματαρέλα, ότι τάσσεται υπέρ των προσπαθειών για σύσταση νέας κυβέρνησης, και με την συμμετοχή του κόμματος «Ζωντανή Ιταλία», του Ματέο Ρέντσι.

Η θέση των «πεντάστερων», δηλαδή, είναι ότι η προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης θα πρέπει να ξεκινήσει από την μέχρι τώρα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, υπό τον όρο ότι η πρωθυπουργία θα ανατεθεί και πάλι στον Τζουζέπε Κόντε.

Η «Ζωντανή Ιταλία» σχολίασε ότι «πρόκειται για θέση και απάντηση η οποία χαρακτηρίζεται από συνοχή» και πρόσθεσε ότι τώρα θα πρέπει να εξακριβωθούν οι χειρισμοί των οποίων θα τύχουν οι επόμενες φάσεις.

Από την πλευρά της, η αντιπροσωπεία της ιταλικής συντηρητικής παράταξης (Λέγκα, Αδέλφια της Ιταλίας και Φόρτσα Ιτάλια) στην συνάντησή της με τον Ιταλό πρόεδρο τόνισε ότι τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών, αλλά αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, «θα εκτιμήσει με κάθε πρέποντα σεβασμό τις αποφάσεις του προέδρου της δημοκρατίας».