Σε μια μελέτη που είναι η πρώτη του είδους της, αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η φωτορύπανση μπορεί να έχει συνέπειες πέρα από αυτές που γνωρίζουμε – για την ακρίβεια μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες πρόωρων τοκετών κατά σχεδόν 13%. Η Λόρα Αργκις, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Ντένβερ συνεργάστηκε με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Λεχάι και το Κολέγιο Lafayette στην Πενσυλβάνια προκειμένου να εξαχθούν αυτά τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Southern Economic Journal».

Τα επιβλαβή νυχτερινά τεχνητά φώτα

Η ουράνια λάμψη τη νύχτα, το έντονο φως του νυχτερινού ουρανού, οφείλεται ως έναν βαθμό σε φυσικές πηγές όπως το φεγγάρι και τα ορατά αστέρια, ωστόσο είναι, ιδίως στα αστικά κέντρα, κατά κύριο λόγο το αποτέλεσμα της ρύπανσης που προκαλείται από τα τεχνητά φώτα. Η φωτορύπανση δεν μας κρύβει όμως μόνο τον νυχτερινό ουρανό στις πόλεις αλλά μπορεί να συνδέεται και με προβλήματα υγείας, ιδίως για τις εγκύους, σημειώνουν οι ερευνητές.

Σοβαρά θέματα υγείας

«Ανακαλύψαμε ότι η φωτορύπανση σχετίζεται με σοβαρά θέματα υγείας. Στις εγκύους αυτά περιλαμβάνουν την αύξηση του κινδύνου γέννησης λιποβαρούς μωρού, τη μικρότερη διάρκεια κύησης και την αύξηση των πιθανοτήτων για πρόωρη γέννα» ανέφερε η δρ Αργκις.

Υψηλότερα ποσοστά θανάτου και αναπηρίας

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) τα πρόωρα μωρά εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και αναπηρίας. Στις ΗΠΑ, το 2018, οι πρόωρες γεννήσεις και οι γεννήσεις λιποβαρών μωρών ήταν «ένοχες» για περίπου το 17% των θανάτων βρεφών κάτω του ενός έτους.

Διαταραχή του βιολογικού ρολογιού

Οπως εξήγησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Λεχάι Μούζε Γιανγκ, ο οποίος ήταν εκ των συγγραφέων της νέας μελέτης, το βιολογικό ρολόι του ανθρώπινου οργανισμού (οι κιρκαδικοί ρυθμοί του) διαταράσσεται εξαιτίας της φωτορύπανσης. Αυτό μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε διαταραχές το ύπνου που επιδρούν στις εγκύους αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, η πιθανότητα πρόωρης γέννας (πριν την 37η εβδομάδα της κύησης) μπορεί να αυξηθεί κατά 12,9% εξαιτίας της φωτορύπανσης.

Απαιτείται αλλαγή των στρατηγικών για τη φωτορύπανση

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι τα ευρήματα αυτά θα ανοίξουν τη συζήτηση σχετικά με τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν από τα κράτη προκειμένου να μειωθεί η φωτορύπανση. «Παρότι τα τεχνητά φώτα τη νύχτα είναι ωφέλιμα για την οικονομία και την κοινωνία, οι επιπτώσεις της φωτορύπανσης είναι εμφανείς» είπε η δρ Αργκρις και κατέληξε τονίζοντας ότι «η μελέτη μας δείχνει γιατί πρέπει να μειώσουμε τη φωτορύπανση που προκαλείται, για παράδειγμα, από τα φώτα στους δρόμους».