Η Ρωσία είναι έτοιμη να αρχίσει διάλογο με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση Μπάιντεν, στον οποίο αναμένεται ότι θα προκύψουν διαφορές, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις εκπροσώπου του Κρεμλίνου, που πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα ανταποκριθεί ευγενικά σε μία αμερικανική επιθυμία συνομιλιών.

Οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσιγκτον βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους, από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, με τις δύο πλευρές να έχουν διαφορετικές απόψεις για το ρόλο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ στις ΗΠΑ έχουν διατυπωθεί ισχυρισμοί για την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, τους οποίους, η Μόσχα απορρίπτει, μεταξύ άλλων ζητημάτων.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν χθες, τις ρωσικές αρχές να αποφυλακίσουν τους διαδηλωτές και τους δημοσιογράφους που συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις υποστήριξης του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ καταδίκασαν αυτό, που χαρακτήρισαν ως χρήση «σκληρών τακτικών» σε βάρος των διαδηλωτών.

Φυσικά, υπολογίζουμε στην επιτυχία για την πραγματοποίηση ενός διαλόγου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, που επικαλέστηκε τηλεοπτικές του δηλώσεις.

«Αυτός, θα είναι ένας διάλογος, όπου φυσικά, θα τεθούν οι διαφορές μας, στο μεγαλύτερο βαθμό, τα σημεία των διαφορών. Αλλά, ταυτόχρονα, ο διάλογος, είναι μία πιθανότητα για την εξεύρεση λογικών πυρήνων, τα μικρά σημεία, όπου οι σχέσεις μας γίνονται στενότερες» είπε ο ίδιος.

«Και αν η παρούσα [αμερικανική] κυβέρνηση είναι έτοιμη για μία τέτοια προσέγγιση, δεν έχω αμφιβολίες ότι ο πρόεδρος μας θα ανταποκριθεί ευγενικά».

Ο Πούτιν ήταν ένας από τους τελευταίους παγκόσμιους ηγέτες που συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του, μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020.

Ένα από τα καυτά ζητήματα που θα πρέπει να δρομολογηθούν από τις δύο πυρηνικές δυνάμεις, είναι η συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών, η οποία είναι γνωστή ως New START και λήγει στις 5 Φεβρουαρίου. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο Μπάιντεν θα επιδιώξει μία πενταετή παράταση της εφαρμογής της. Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις από την Ουάσιγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ