Ξεπερνούν τους 20.000 οι λογαριασμοί που έχουν ανοίξει στην ειδική πλατφόρμα για τον επαναπροσδιορισμό των αιτήσεων του νόμου Κατσέλη, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, στο πλαίσιο ενημέρωσης της Βουλής για την τροπολογία, με την οποία «παρατείνεται μέχρι και τις 31/01/2021 (λήγει στις 15/01/2021), η προθεσμία υποβολής της αίτησης επαναπροσδιορισμού υποθέσεων για ρύθμιση οφειλής των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, που κατατέθηκε μέχρι και τις 31/12/2014».

20.757 μοναδικά ΑΦΜ

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, 20.757 μοναδικά ΑΦΜ έχουν εισέλθει στην ηλεκτρονική  πλατφόρμα, από τους συνολικά 37.000 υπόχρεους. Όπως είπε ο κ. Τσιάρας, από αυτά, τα 18.456 ΑΦΜ έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα, ενώ τα 14.909 έχουν εξουσιοδοτήσει πληρεξούσιο δικηγόρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο υπουργός, 20.594 αιτήσεις επαναπροσδιορισμού έχουν δημιουργηθεί, εκ των οποίων οι 8.085 αιτήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο συμπλήρωσης της αίτησης.

Επισήμανε μάλιστα ότι οι 4.180 αιτήσεις επαναπροσδιορισμού έχουν οριστικά υποβληθεί από τον πληρεξούσιο δικηγόρο, ενώ οι 2.424 έχουν ολοκληρωθεί από τα ειρηνοδικεία και έχουν κοινοποιηθεί στους διαδίκους. Σημείωσε ακόμη ότι 5.905 αιτήσεις έχουν ακυρωθεί, διότι οι περισσότεροι «έχουν χρόνο να το δουν να μελετήσουν και να κάνουν σωστά αίτησή τους».

Παραπληροφόρηση

Αναφερόμενος σε ανακοίνωση της αρμόδιας τομεάρχου του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Αχτσιόγλου για κίνδυνο 35.000 πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών, ο κ. Τσιάρας έκανε λόγο για «φέικ νιους»:

«Όταν έχουν δημιουργηθεί περισσότεροι από 20.000 λογαριασμοί στην πλατφόρμα, από τους 37.000 περίπου υπόχρεους, το να μιλάτε για 35.000 πλειστηριασμούς, εάν δεν είναι ατόπημα είναι στοχευμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, τόνισε ότι παρότι οι αριθμοί είναι ικανοποιητικοί, η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε περιθώριο υπέρ των νομικών και των δανειοληπτών για να μη μείνει κάποιος εκτός.

Με την ουρά στα σκέλια

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για τις ασφυκτικές προθεσμίες που έθεσε στους δανειολήπτες, και ότι πρέπει να παραδεχθεί το λάθος της, που «θα κόστιζε σε χιλιάδες ανθρώπους».

Αντί να ζητήσετε συγγνώμη για το άγχος που προκαλείτε στους δανειολήπτες, μιλάτε για την ανακοίνωση Αχτσιόγλου που σας υποχρέωσε να έρθετε «με την ουρά στα σκέλια», είπε ο κ. Ραγκούσης.

Το αίτημα των Δικηγορικών Συλλόγων για περαιτέρω παρατάσεις μετέφερε στον υπουργό η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής Ευ. Λιακούλη.

Τραγικό χαρακτήρισε τον αριθμό των υποβληθεισών αιτήσεων η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Αγγ. Αδαμοπούλου, αποδίδοντας το αποτέλεσμα αυτό σε αδυναμίες της πλατφόρμας και τα προβλήματα υπολειτουργίας στα ειρηνοδικεία κλπ λόγω της πανδημίας. Πρέπει να δώσετε παραπάνω παρατάσεις πρότεινε στην κυβέρνηση, η κ. Αδαμοπούλου.

Πηγή ΑΜΠΕ