Με κινούμενη άμμο μοιάζει η επιδημική κατάσταση στην Αττική. Στην περιοχή που ζει το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της Ελλάδας και στην οποία τις τελευταίες μέρες καταγράφονται τα περισσότερα από κάθε άλλη περιοχή της χώρας κρούσματα, η εικόνα είναι ανησυχητική.

Οι ειδικοί επιστήμονες παραδέχονται ότι ήλπιζαν να δουν τον αριθμό των κρουσμάτων στον νομό να μειώνεται, όμως αυτό δεν συμβαίνει. Αντιθέτως παρατηρούν ότι ο κοροναϊός πλήττει ανθρώπους μικρότερης ηλικίας στέλνοντας στα νοσοκομεία ασθενείς με διάμεση ηλικία τα 46 έτη. Η διασπορά του ιού σε μικρότερες και ουσιαστικά σε παραγωγικές ηλικίες, είναι ένας από τους λόγους που προκαλούν ανησυχία για την εξέλιξη της επιδημικής εικόνας στην περιοχή αυτή.

Αν η κατάσταση στην Αττική ξεφύγει, παρά τα περιοριστικά μέτρα που ήδη έχουν τεθεί σε περιοχές του νομού, τότε το τρίτο κύμα της πανδημίας θα είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί. Οι βασικοί κίνδυνοι που μπορεί να φέρουν τη χώρα πιο κοντά σε ένα τόσο καταστροφικό ενδεχόμενο είναι:

Η ευκολία που μεταδίδεται ο ιός σε νεότερες ηλικίες. Οι άνθρωποι αυτοί που σε μεγάλο μέρος πηγαίνουν καθημερινά στις δουλειές τους και περνούν αρκετές ώρες μαζί με άλλους στο εργασιακό τους περιβάλλον, μπορούν να μεταφέρουν ευκολότερα  τον ιό στο σπίτι μιας και η πιθανότητα μόλυνσης είναι πιο μεγάλη στη δουλειά απ’ ότι έξω. Μάλιστα, όπως τόνισε την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο μέσος όρος ημερήσιων νέων μολύνσεων των τελευταίων επτά ημερών είναι 657 κρούσματα την ημέρα και μέση ηλικία τους τα 46 έτη. «Τις τελευταίες επτά ημέρες δε, παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 35 έως 54 έτη, στοιχεία τα οποία -όπως είπε- προβληματίζουν τους ειδικούς».

Η βαρυχειμωνιά σε όλη τη χώρα. Ήδη από τις αρχές της εκδήλωσης της πανδημίας, οι ειδικοί τόνιζαν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες αποτελούν τον σημαντικότερο σύμμαχο του ιού για να εξαπλωθεί. Ο καιρός τις επόμενες μέρες ενδεχομένως να παίξει αυτόν τον ρόλο καθώς η θερμοκρασία ήδη έχει αρχίσει να σημειώνει πτώση και μάλιστα τα επόμενα 24ωρα αναμένονται χιονοπτώσεις ακόμη και στην Αττική.

Η μετάδοση του κοροναϊού διευκολύνεται στους κλειστούς χώρους όταν τα παράθυρα δεν είναι ανοιχτά για αερισμό. Πολλοί φοβούνται και για την κατάσταση στα σχολεία όπου τα μικρά παιδιά θα πρέπει να κάνουν μάθημα σε θερμοκρασίες ψύχους και με κάποιο παράθυρο ανοικτό στην αίθουσα.

Το κύμα της κακοκαιρίας, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τη ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, με το θερμόμετρο να φτάνει σε ορεινές περιοχές της Μακεδονίας ακόμα και στους -14°C.

Μιλώντας για την περιοχή της Αττικής, ο μετεωρολόγος του ΜEGA σημείωσε πως το αν θα υπάρξουν χιονοπτώσεις παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα, ωστόσο τόνισε πως με βάση τα τελευταία δεδομένα μπορεί να υπάρξουν χιονοπτώσεις από το βράδυ του Σαββάτου έως τα ξημερώματα της Κυριακής σε περιοχές με υψόμετρο 200 μέτρων.

Για τη Θεσσαλονίκη, αναμένονται χιονοπτώσεις από το βράδυ της Πέμπτης, ακόμα και στο κέντρο της πόλης, υπογραμμίζοντας πως από το Σάββατο το κύμα κακοκαιρίας θα κινηθεί νοτιότερα.

Ο ρυθμός εμβολιασμού δεν προχωρά τόσο γρήγορα. Οι αρχικές εκτιμήσεις για τον ρυθμό εμβολιασμού του πληθυσμού αποδείχτηκαν στην πράξη αρκετά αισιόδοξες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Καθώς οι ποσότητες των εμβολίων συνεχίζονται να παραδίδονται στα κράτη μέλη της ΕΕ όχι με τον όγκο που προέβλεπαν οι αρχικές εκτιμήσεις, κάποιοι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα έχει εμβολιαστεί ικανό τμήμα του πληθυσμού ώστε να αρχίζει να χτίζεται στο τείχος ανοσίας.

Από την άλλη πλευρά, ο κίνδυνος αυτός επαυξάνεται από την διστακτικότητα που δείχνουν αρκετοί κάτοικοι της χώρας, οι οποίοι περιμένουν να κάνουν άλλοι πρώτα το εμβόλιο και αυτοί να ακολουθήσουν αργότερα, φοβούμενοι ενδεχόμενες παρενέργειες.

Το ενδεχόμενο έκρηξης των κρουσμάτων του κοροναϊού τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ειδικά στην Αττική, εξέφρασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας, προσθέτοντας πως το πρόβλημα είναι ότι μια τέτοια έκρηξη δεν θα γίνει σταδιακά αλλά απότομα.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία έχει την τάση να αυξάνεται, ενώ παράλληλα υπάρχει τάση μείωσης της μέσης ηλικίας των νοσηλευομένων.

«Κρατάμε την ανάσα μας να δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες», είπε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς γιατί πάρθηκε η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων, εφόσον υπάρχουν φόβοι για έξαρση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, ο κ. Σύψας σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση παίρνεται ένα ρίσκο και πως ζούμε σε εποχές μεγάλης αστάθειας, όπου τα δεδομένα αλλάζουν ανά ημέρα.

Πρόσθεσε πως η Επιτροπή των Ειδικών συνεδριάζει κάθε Παρασκευή για να πάρει τις αποφάσεις της και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, να ληφθούν ανά πάσα στιγμή πρόσθετα μέτρα, για περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Λάρισα και η Λακωνία.