Εμμένει στις πρόσφατες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη το 2021 η πρόεδρός της, παρά την απαισιοδοξία αρκετών ξένων οίκων και την επί τα χείρω αναθεώρηση των δικών τους εκτιμήσεων, τουλάχιστον κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, η κεντρική τράπεζα έκανε λόγο για ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 3,9% στην ευρωζώνη και η Κριστίν Λαγκάρντ ισχυρίστηκε πως αυτό θα επιβεβαιωθεί, υπό την προϋπόθεση ότι η κρίση της πανδημίας αρχίσει σταδιακά να αμβλύνεται. «Πιστεύω πως οι προβλέψεις του Δεκεμβρίου παραμένουν απολύτως εφικτές. Βασιζόμαστε στην εκτίμηση ότι τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχιστούν ως το τέλος του πρώτου τριμήνου», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters.

«Αυτό που θα είναι ανησυχητικό αφορά στο ενδεχόμενο μετά το τέλος Μαρτίου τα κράτη-μέλη να παραμένουν αναγκασμένα να διατηρούν σε ισχύ αυτά τα μέτρα, αλλά και στην πιθανότητα επιβράδυνσης των προγραμμάτων εμβολιασμού», πρόσθεσε η Λαγκάρντ. Ισχυρίστηκε δε ότι τα μοντέλα της ΕΚΤ, βάσει των επιστημονικών δεδομένων, προβλέπουν «επαρκή βαθμό» ανοσίας της αγέλης μέχρι το τέλος του 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΣ της ΕΚΤ, το οποίο συνεδριάζει την επόμενη Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, προκειμένου να επανεξετάσει τα δεδομένα και να καθορίσει τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, έχει ήδη παρατείνει την ισχύ του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και αγοράς κρατικών ομολόγων μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Ωστόσο, τόσο η Λαγκάρντ όσο και άλλα μέλη του έχουν αφήσει να εννοηθεί πως δεν θα εξαντλήσουν το «οπλοστάσιο» των 1,85 τρισ. ευρώ στην περίπτωση που οι οικονομίες αρχίσουν να ανακάμπτουν ταχύτερα του προβλεπόμενου διαστήματος.