Σε λειτουργία τέθηκε από το απόγευμα της Δευτέρας η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού κατά του κοροναϊού (emvolio.gov.gr), καθώς  από τις 20 Ιανουαρίου ξεκινά η δεύτερη φάση με τον εμβολιασμό πολιτών άνω των 85 ετών, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, που παρουσίασε την πλατφόρμα, το ραντεβού για τον εμβολιασμό μπορεί να κλειστεί με τους εξής τρόπους:

  • Σε φαρμακείο, στα ΚΕΠ,
  • μέσω της άυλης συνταγογράφησης και
  • μέσω της ειδικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr

Υπολογίζεται ότι περίπου 100.000, από τους 520.000 που είναι το σύνολο αυτής της ηλικιακής ομάδας, υπολογίζεται να έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος του τρέχοντος μήνα. 

Για να ελέγξουν οι πολίτες εάν ανήκουν σε κάποια από τις ομάδες προτεραιότητας, μπορούν να κάνουν τα εξής:

  • Να εισάγουν τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό τους στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
  • Να αποστείλουν γραπτό μήνυμα (SMS) στον πενταψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.

Η διαδικασία για τα ραντεβού

Όσον αφορά στον προγραμματισμό των ραντεβού, εάν οι πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λαμβάνουν αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να επιβεβαιώσουν το ραντεβού.

Πώς θα γίνει αυτό:

  • Οι πολίτες μπορούν να συνδεθούν με τα στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
  • Ή να επιβεβαιώσουν το προτεινόμενο ραντεβού μέσω SMS στον πενταψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.

Για τους πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, συνιστάται η επίσκεψη στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία.

Εν τω μεταξύ, τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, οι πολίτες θα λαμβάνουν email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα του ραντεβού. Το ραντεβού μπορεί να αλλάξει ΜΟΝΟ μία φορά και αυτό μέχρι 72 ώρες πριν από το πρώτο ραντεβού για το εμβολιασμό.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνηση, Κυριάκος Πιερρακάκης, έχουν ήδη αρχίσει να έρχονται SMS από τον 5ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034 για τη δεύτερη φάση εμβολιασμών, με τους αιτούντες να λαμβάνουν τα πρώτα μηνύματα.

Ο λόγος της προτεραιοποίησης της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ο λόγος της προτεραιοποίησης αυτής είναι ότι η πανδημία έδειξε ότι η πιο ευάλωτη ομάδα είναι οι πολίτες της ηλικίας αυτής.

Η ηλικία αυτή συνδέεται τόσο με τη γήρανση του ανοσοποιητικού, όσο και με άλλες επιβαρυντικές καταστάσεις. Ωστόσο, ακόμα και μόνο η ηλικία αποτελεί – όπως αποδεικνύεται – παράγοντα κινδύνου.

Ο εμβολιασμός θα γίνει με δύο δόσεις, με τη δεύτερη 21 ημέρες μετά την πρώτη. Οι δύο δόσεις είναι απαραίτητες και στοχεύουν στην πλήρη ανοσοποίηση. Αν υπάρξει αναβολή η απάλειψη της δεύτερης δόσης ο εμβολιασμός είναι ανεπαρκής.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε πως η Ελλάδα έως τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει από την Pfizer 427.050 δόσεις, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις.

Σύνολο από την εταιρεία Pfizer θα μας παραδοθούν 1.348.425 έως το τέλος Μαρτίου, αριθμός ελαφρά αυξημένος από τις προηγούμενες ανακοινώσεις.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως έχουμε εξασφαλίσει εμβόλια για 15 εκατομμύρια πολίτες