«Πράσινο φως» στο άνοιγμα μόνο δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών στις 11 Ιανουαρίου  έδωσε κατά πληροφορίες η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Η επιτροπή στην πλειοψηφία της παρέμεινε στην ίδια απόφαση που είχε λάβει και στην συνεδρίαση προ εορτών, δηλαδή στο άνοιγμα μόνο των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων στις 11 Ιανουαρίου υπό αυστηρά μέτρα.

Αντιθέτως από την πρώτη στιγμή πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να ανοίξει τις τάξεις όλων των βαθμίδων έχοντας ως «όπλο» της την διενέργεια τεστ.

Φαίνεται ωστόσο πως οι ειδικοί δεν συναινούν σε αυτή την απόφαση ακόμη, καθώς περιμένουν πρώτα να δουν το αποτύπωμα που άφησαν οι γιορτές στην επιδημία. Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι αποφάσεις για τους μεγαλύτερους φοιτητές σε μία εβδομάδα.

Ειδικότερα όσον αφορά την επιστροφή των μαθητών Λυκείου-Γυμνασίου στα θρανία, οι ειδικοί θα εκτιμήσουν την επιδημιολογική κατάσταση από την επόμενη εβδομάδα και θα κρίνουν το πότε θα δώσουν το πράσινο φως.

Η επιτροπή μάλιστα κατέθεσε και συγκεκριμένο σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο θα γίνει με την διενέργεια rapid τεστ αλλά και την διαφοροποίηση ωρών έναρξης και ολοκλήρωσης μαθημάτων.

Το σχέδιο για την επιστροφή των μεγαλύτερων μαθητών (γυμνασίου-λυκείου) στα σχολεία:

Οι ειδικοί έδωσαν το πράσινο φως για την επιστροφή των μαθητών στο σχολείο πρώτα των μαθητών δημοτικού και στη συνέχεια των υπόλοιπων εφόσον τηρηθούν πολύ αυστηρά μέτρα όπως:

  • Διενέργεια rapid test σε μαθητές και καθηγητές
  • Κλιμακωτά ωράρια προσέλευσης και αποχώρησης μαθητών, ώστε να αποφευχθεί συνωστισμός των γονέων έξω από τα σχολεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι ανέφεραν  κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης πως το πρόβλημα δεν είναι τα παιδιά στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, αλλά ο συνωστισμός που προκαλείται από τους γονείς όταν τα πηγαίνουν και όταν τα παραλαμβάνουν.

Από την πλευρά της η κ. Κεραμέως πρότεινε ένα ένα κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης, ώστε να δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Όσο για τα τεστ, τη διενέργειά τους θα αναλάβουν ειδικές μονάδες του υπουργείου Υγείας και θα ενημερώσουν σχετικά τους γονείς, καθώς η διαδικασία θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα.