Στο μικροσκόπιο των ερευνητών παγκοσμίως, έχουν μπει, οι τελευταίες μεταλλάξεις του κοροναϊού.

Γνωρίζουν πως η μετάλλαξη αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο των ιών… Κατά συνέπεια και ο  ιός SARS-CoV-2 ενσωματώνει, συνεχώς μεταλλαγές στο γονιδίωμα του, οπότε η εμφάνιση νέων γενετικά στελεχών αποτελεί μια αναμενόμενη διαδικασία. Γενετικές αναλύσεις σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει ότι ο συγκεκριμένος ιός, συσσωρεύει μία με δύο τυχαίες μεταλλάξεις ανά μήνα.

Κάτι που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν – ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του κοροναϊού- ως μια φυσιολογική «διαδικασία προσαρμογής του ιού στους ανθρώπους».

Ωστόσο οι τελευταίες μεταλλάξεις, προκακαλούν μια εύλογη ανησυχία καθώς η διαφορά τους με τις προηγούμενες, είναι ότι εξαπλώνονται με ταχύτερο ρυθμό, γι’ αυτό και με δεδομένη την παγκόσμια αγωνία για το τι συνεπάγεται, αναφορικά με τη νοσηρότητα, τη μολυσματικότητα και τα χαρακτηριστικά του ιού που σχετίζονται με τον εμβολιασμό, οι λοιμωξιολόγοι προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις.

Παράλληλα έχει ξεκινήσει και ένας αγώνας δρόμου στην έρευνα για τα νέα στελέχη του ιού.

Ο πρώτος συναγερμός

Η πρώτη ανησυχητική μετάλλαξη του κοροναϊού, που επισήμως κωδικοποιείται ως Ν501Υ, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο.

Το συγκεκριμένο στέλεχος θεωρήθηκε ιδιαίτερα ανησυχητικό λόγω της υψηλής του μεταδοτικότητας, με αποτέλεσμα η βρετανική κυβέρνηση να ανακοινώνει έκτακτο lockdown στο Λονδίνο στη διάρκεια των Χριστουγέννων. Πολλές χώρες δε, διέκοψαν τις αεροπορικές συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με σχετικά άρθρα, στο βρετανικό τύπο τρία είναι τα σημεία όπου εφιστάται η προσοχή για την εν λόγω μετάλλαξη:

– Αντικαθιστά πολύ γρήγορα άλλες μορφές και μεταλλάξεις του ιού,

– Η νέα αυτή μορφή, διαθέτει μεταλλάξεις που μπορούν να επηρεάσουν την αρχική μορφή του συγκεκριμένου κοροναϊού,

– Κάποιες από αυτές τις μεταλλάξεις έχουν ήδη δείξει στα εργαστήρια πως αυξάνει την ικανότητα του ιού να μολύνει κύτταρα του ανθρώπου.

Όλα τα παραπάνω εξαγάγουν την υπόθεση ότι η νέα μετάλλαξη του ιού μπορεί να εξαπλωθεί πιο εύκολα, ωστόσο αυτό δεν μπορεί ακόμη να επαληθευτεί με βεβαιότητα.

Και δεύτερη ανησυχητική μετάλλαξη στη Βρετανία

Στο μεταξύ, ακόμη μία «ανησυχητική» μετάλλαξη του SARS-CoV-2 εντόπισαν οι βρετανικές αρχές στη χώρα, όπως ανακοίνωσε, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

«Εντοπίσαμε δύο κρούσματα μιας άλλης, νέας μετάλλαξης του κοροναϊού, εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Χάνκοκ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Και οι δύο ασθενείς είναι επαφές ανθρώπων που είχαν ταξιδέψει στη χώρα από τη Νότια Αφρική τις τελευταίες εβδομάδες.

Για τον λόγο αυτό η Βρετανία θέτει περιορισμούς, με άμεση ισχύ, στις μετακινήσεις από και προς τη Νότια Αφρική.

«Αυτή η νέα μετάλλαξη είναι πολύ ανησυχητική επειδή είναι ακόμη πιο μεταδοτική και φαίνεται ότι (ο ιός) έχει μεταλλαχθεί περισσότερο σε σύγκριση με την (πρώτη) μετάλλαξη που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση ταξιδιωτικοί περιορισμοί, ενώ όποιος ταξίδεψε πρόσφατα στη Νότια Αφρική ή όσοι ήρθαν σε στενή επαφή με ταξιδιώτες από τη χώρα αυτή θα πρέπει να μπουν «αμέσως σε καραντίνα».

Ξεπήδησε από νοσοκομείο;

Στο μεταξύ, ερευνητές, υποψιάζονται ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού που εξαπλώνεται ταχύτατα στη Βρετανία είναι πιθανό να εξελίχθηκε στον οργανισμό νοσηλευόμενου ανοσοκατεσταλμένου ασθενή.

Η ανησυχητική αυτή εικασία, προκύπτει από βρετανική μελέτη που δεν έχει υποβληθεί σε έλεγχο αλλά παρουσιάζεται ως προδημοσίευση. Αφορά έναν καρκινοπαθή στη Βρετανία ο οποίος λάμβανε ανοσοκατασταλτική αγωγή όταν προσβλήθηκε από Covid-19. Ο ασθενής συνέχισε να παράγει αντίγραφα του ιού για 101 ημέρες μετά τη διάγνωση του κοροναϊού, πριν τελικά αποβιώσει. Η χορήγηση του αντι-ιικού φαρμάκου ρεντεμσιβίρη και αντισωμάτων κατά του ιού δεν είχαν κανένα όφελος.

Όταν οι ερευνητές προσδιόρισαν τη γενετική αλληλουχία του ιού σε δείγματα από τον ασθενή, διαπίστωσαν ότι έφερε πολλαπλές μεταλλάξεις, ανάμεσά τους και μια ανησυχητική μετάλλαξη που έχει εντοπιστεί και στο νέο στέλεχος της Βρετανίας.

Ο ιός σύμφωνα με τους ερευνητές, είχε άπλετο χρόνο να πολλαπλασιαστεί στο σώμα του ανοσοκατεσταλμένου ασθενή και να συσσωρεύσει αυτές τις μεταλλάξεις.

Τρεις μεταλλάξεις στην Πορτογαλία

Την ίδια ώρα, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (INSA) της Πορτογαλίας ανακοίνωσε, ότι έχουν εντοπιστεί τρεις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, που συνεχίζει να πλήττει τη χώρα.

«Μπορούμε πλέον να επιβεβαιώσουμε, έπειτα από μελέτη σε συνεργασία με το Επιστημονικό Ινστιτούτο Γκουλμπένκιαν, ότι οι (γενετικές) παραλλαγές (του νέου κορονοϊού) σε αυτό το δεύτερο κύμα στην Πορτογαλία είναι μεταλλάξεις που δεν είχαν εντοπιστεί στο πρώτο κύμα», υπογράμμισε ο Ζουάου Πάουλου Γκόμες, ερευνητής στο τμήμα λοιμωδών νόσων του INSA, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων LUSA.

Οι τρεις μεταλλάξεις, που έχουν εντοπιστεί σε όλη την Πορτογαλία, εντάσσονται στη «διαδικασία προσαρμογής του ιού στους ανθρώπους», πρόσθεσε και εκτίμησε ότι σε αυτή τη διαδικασία οφείλεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας που πλήττει τη χώρα.

«Αυτό είναι φυσιολογικό να συμβαίνει, έχει περάσει ένας χρόνος αφότου ο ιός εμφανίστηκε, προσέβαλε ανθρώπους — είναι εντελώς φυσιολογικό», συνέχισε.

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις σε κλινικό επίπεδο» ότι οι μεταλλάξεις αυτές προκαλούν «βαρύτερες» μορφές της ασθένειας, αλλά η αύξηση των κρουσμάτων ίσως οφείλεται στην υψηλότερη μεταδοτικότητά τους, πρόσθεσε ο ειδικός.

Τι γίνεται με το εμβόλιο

Προς το παρόν είναι άγνωστο εάν οι μεταλλάξεις θα έχουν καθοριστική επίδραση στις ιδιότητες του παθογόνου ιού.

«Αυτό που δεν είναι γνωστό επί του παρόντος είναι εάν κάποια από αυτές τις μεταλλάξεις οδηγεί σε δραστικές αλλαγές στον ιό, λένε ερευνητές τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να προσδιοριστεί εάν αυτή η μετάλλαξη έχει ιδιότητες που επηρεάζουν την υγεία του ανθρώπου, τη διάγνωση και κυρίως τα εμβόλια.

Φαρμακοβιομηχανίες όπως η BioNTech και η Moderna προσπαθούν να εξετάσουν τα εμβόλιά τους κατά της Covid-19 έναντι της νέας μετάλλαξης του ιού.

Ο ΠΟΥ επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκείς πληροφορίες για να καθοριστεί εάν η νέα μετάλλαξη μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Θα βαρεθούμε να μετράμε μεταλλάξεις

Στο θέμα των μεταλλάξεων του κοροναϊού και πως αυτές επηρεάζουν την πορεία της πανδημίας αναφέρθηκε ο γιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο ιός μεταλλάσσεται συνέχεια και δεν χρειάζεται πανικός για το γεγονός αυτό ενώ τονίζει ότι ο ιός ήρθε για να μείνει ενώ δεν κάνει διακρίσεις στις ηλικίες των ατόμων καθώς είναι το ίδιο επικίνδυνος και για αυτό θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλάκης μιλώντας στο Open «δεν ξέρουμε τι θα κάνει ο ιός στο μέλλον όταν τον χτυπήσουμε με τα εμβόλια. Θα βαρεθούμε να μετράμε μεταλλάξεις, μεταλλάξεις θα γίνονται συνέχεια, αλλά η αγωνία είναι να περάσει ο χειμώνας. Ακόμη και όταν έχουμε τα εμβόλια, δεν γλιτώνουμε από τον ιό για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο ιός ήρθε για να μείνει και πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι. Η άνοιξη και τα εμβόλια θα είναι διπλό χτύπημα στον ιό».