«Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και μάλιστα από φέτος, δικαίως προκαλούν μεγάλη αγανάκτηση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Είναι απαράδεκτο να υπάρξει οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή που θα επηρεάσει όσους πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα στις φετινές πρωτόγνωρες συνθήκες» επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρει, «είναι εντελώς υποκριτικές έως και ψεύτικες οι αναφορές του πρωθυπουργού ότι με αυτόν τον νέο τρόπο πρόσβασης, οι υποψήφιοι μαθητές θα εισάγονται σε τμήματα που πραγματικά επιθυμούν. Το επιχείρημα αυτό βγαλμένο από το οπλοστάσιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επί υπουργίας Γαβρόγλου, είναι σαθρό, γιατί οι νέοι που δεν θα εισάγονται στα τμήματα που θα είναι στις πρώτες -πολύ περιορισμένες σύμφωνα με την κυβέρνηση- επιλογές τους, τελικά θα επιλέξουν άλλα τμήματα που έχουν μείνει κενά».

Τονίζει ότι «το προτεινόμενο σύστημα πρόσβασης είναι απαράδεκτο, γιατί αναγκάζει δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους για εισαγωγή στα πανεπιστήμια να «τζογάρουν» για τις προοπτικές των σπουδών τους, ενώ περιορίζει τις επιλογές και τις δυνατότητες τους. Στρώνει το έδαφος για να ενταθεί η κατηγοριοποίηση πανεπιστημιακών σχολών και αποφοίτων, προετοιμάζοντας νέο γύρο συγχωνεύσεων και κλεισίματος τμημάτων, την ώρα μάλιστα που έχει ήδη συνδέσει τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων με την αξιολόγηση των επιδόσεών τους».

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «συνέχεια αυτής της πολιτικής αποτελούν και τα σχέδια για την ίδρυση «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας» και την ένταση της καταστολής. Ήδη χιλιάδες μέλη ΔΕΠ, φοιτητές, εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, όπως και πολλά ακαδημαϊκά όργανα, διατρανώνουν την εναντίωσή τους με την προώθηση του δόγματος «νόμος και τάξη» στα ΑΕΙ που καμία σχέση δεν έχει με την αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων λειτουργίας των πανεπιστημίων.

Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε από την απόφαση να διατεθούν εκατομμύρια ευρώ για οτιδήποτε άλλο εκτός από τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και των ιδρυμάτων, για να διασφαλιστεί η επαναφορά σε κανονική λειτουργία, για τις οποίες η κυβέρνηση δε δίνει δεκάρα».

«Όσοι ορέγονται να δουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να λειτουργούν σαν επιχειρηματικοί όμιλοι, με τα τμήματα να επιλέγουν ποιος είναι κατάλληλος να σπουδάσει, με security στην είσοδο και όργανα καταστολής να προστατεύουν την επιχειρηματική τους λειτουργία, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αποφασιστικότητα και τη δυναμική αντίδραση όσων πλήττονται από τα νέα αντιδραστικά κυβερνητικά σχέδια.

Η σπουδή της κυβέρνησης να υιοθετήσει και να προωθήσει σχεδόν κάθε πρωτοβουλία για την ανώτατη -και όχι μόνο- εκπαίδευση που άφησε ημιτελή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (από την αναγνώριση των κολεγίων μέχρι το σύστημα πρόσβασης, κι από τα δίδακτρα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μέχρι τη θέσπιση δομών κατάρτισης κατ’ επιταγή του ΣΕΒ) αποδεικνύει την αγαστή σύμπλευση των αστικών κομμάτων με τις επιταγές του κεφαλαίου για τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση» αναφέρει επίσης η ανακοίνωση του ΚΚΕ και καταλήγει τονίζοντας:

«Οι αλλαγές της κυβέρνησης θα πρέπει να συναντήσουν τη μαχητική απάντηση της νεολαίας, των εκπαιδευτικών, όλου του λαού».