Επιστροφή στην κανονικότητα, το καλοκαίρι, με την προϋπόθεση να έχει αποκτήσει ανοσία το 70% του πληθυσμού -είτε επειδή θα έχει εμβολιαστεί είτε επειδή θα έχει νοσήσει- «βλέπει» ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ο ίδιος ανέφερε πως εκτός απροόπτου μετά τις 7 Ιανουαρίου θα ανοίξουν τα σχολεία, ενώ διαβεβαίωσε πως το εμβόλιο θα είναι ασφαλές. Σε ότι αφορά τα εορταστικά τραπέζια, συνέστησε προσοχή και μέτρο και κάλεσε τους πολίτες να προφυλάσσουν τους εαυτούς τους, να μην συνωστίζονται για να μην έχουμε και πισωγύρισμα.

Ίσως το καλοκαίρι να είναι «ελεύθερο»

Ειδικότερα, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι η κοινωνία είναι εκείνη που καθορίζει τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Εάν από το καλοκαίρι εφαρμόζονταν σωστά τα μέτρα θα μπορούσαμε ενδεχομένως να έχουμε αποφύγει και αυτό το lockdown, είπε ο καθηγητής, προσθέτοντας  πως θα μπορούσε το καλοκαίρι του 2021 να είναι «ελεύθερο» εάν έχει αποκτήσει ανοσία το 70% του πληθυσμού της χώρας, είτε μέσω εμβολιασμού είτε μετά από μόλυνση.

«Έως τότε μάσκα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βατόπουλος.

Στο ερώτημα εάν είναι υπεραισιόδοξο να αναμένουμε άρση περιορισμών στις 7 Ιανουαρίου, ο καθηγητής απάντησε ότι «δεν είναι ούτε υπέρ, ούτε υπό, αλλά είναι μια ημερομηνία που μπορεί να ισχύσει».

Εκτός απροόπτου θα ανοίξουν όπως είπε τα σχολεία, εκτός αν η κατάσταση δεν έχει καλυτερέψει.

Ασφαλές το εμβόλιο

Απαντώντας σε όσους είναι σκεπτικοί έναντι των εμβολιασμών, ανέφερε ότι εφόσον περνάει από τους διεθνείς οργανισμούς που είναι πάρα πολύ προσεκτικοί θα είναι ασφαλές ενώ από την άλλη μέχρι να φτάσει η «σειρά» της Ελλάδας θα έχει χτιστεί και παραπάνω εμπειρία καθώς ήδη έχουν εμβολιαστεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και  η Βρετανία.

Σύμφωνα με όσα είπε στον Σκάι, φαίνεται πως (το εμβόλιο) δεν έχει σοβαρές παρενέργειες…  «Ενα κοκκίνισμα μπορεί να προκαλέσει κάθε εμβόλιο» ανέφερε προσθέτοντας ότι ο ίδιος και η οικογένειά του θα εμβολιαστούν.

«Προσοχή και μέτρο»

Για τα γιορτινά τραπέζια τόνισε ότι δεν είναι σίγουρος για τον αριθμό 9 ατόμων αλλά σίγουρα ο αριθμός πρέπει να είναι μικρός.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να ζητάμε από τον κόσμο να μείνουν όλοι κλειδωμένοι μέσα στα σπίτια τους.

Συνεπώς, «η πολιτεία πρότεινε και εμείς συμφωνήσαμε να γίνει ένα σταδιακό άνοιγμα λόγω των Χριστουγέννων».

Συνέστησε προσοχή και μέτρο και κάλεσε τους πολίτες να προφυλάσσουν τους εαυτούς τους, να μην συνωστίζονται για να μην έχουμε και πισωγύρισμα.

Στο ερώτημα γιατί η επιτροπή έδωσε «πράσινο φως» για αύξηση του αριθμού των πιστών στις Εκκλησίες, απάντησε ότι οι λοιμωξιολόγοι συνειδητοποίησαν ότι οι αριθμοί ήταν τέτοιοι που επιτρέπουν την ύπαρξη αποστάσεων και συνεπώς μπορούσε να υιοθετηθεί αυτό το μέτρο υγειονομικά.

Έθεσε επίσης την ψυχολογική διάσταση που δεν μπορεί κανείς να μην την μετράει, καθώς αρκετοί πολίτες θέλουν να πάνε στην Εκκλησία.