Στο θέμα του εμβολιασμού και κυρίως στο διάστημα που θα χρειαστεί μετά από αυτόν για να είμαστε ασφαλής απέναντι στον κοροναϊό αναφέρθηκε με νέα του ανάρτηση ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ο καθηγητής του LSE εξήγησε ότι τα αποτελέσματα που έχουν οι επιστήμονες στα χέρια τους από τις μελέτες των εμβολίων δείχνουν ότι θα χρειαστεί να περιμένουμε και τη δεύτερη δόση για να είμαστε προστατευμένοι.

Το διάστημα που πρέπει να μεσολαβήσει από την πρώτη μέχρι την δεύτερη δόση θα είναι μεγαλύτερο των 21 ημερών και μόνο τότε θα αρχίσουμε να μετράμε πραγματικά αντίστροφα.

Όπως ανέφερε ο κ. Μόσιαλος μια εβδομάδα μετά την δεύτερη δόση το εμβόλιο θα μας παρέχει ολική προστασία από τον κοροναϊό.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου

Πόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό θα είμαστε προστατευμενοι από τον νέο κορωνοιό;

Το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech όπως δείχνουν τα δημοσιευμένα αποτελέσματα (DOI: 10.1056/NEJMoa2034577) θα μας παρέχει ολική προστασία από τον κοροναϊό μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του.

Ο εμβολιασμός γίνεται στο μπράτσο και η δεύτερη δόση θα πρέπει να χορηγηθεί τουλάχιστον 21 ημέρες μετά την πρώτη. Έχω αναφέρει και παλαιότερα πως το υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας (95%) υπολογίστηκε 7 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Ας περιμένουμε όμως για περισσότερο από 7 ημέρες, καλύτερα για δύο εβδομάδες, για να είμαστε σίγουροι.

Άρα, τι σημαίνει πρακτικά πως έχουμε κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου;

Θα συνεχίζουμε να προσέχουμε από την έναρξη της πρώτης δόσης για 4-5 εβδομάδες. Όπως βλέπετε και στο σχήμα (και με περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσίευση του NEJM: https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2034577…), θα υπάρχει κάποια προστασία και πριν από αυτό το διάστημα, αλλά αυτός είναι ο χρόνος που ενδείκνυται για να ξεκινήσει η πλήρης προστασία. Είναι πιθανό η αποτελεσματικότητα του εμβολίου να είναι λίγο μικρότερη όταν γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί, ίσως για τους πολύ μεγάλους σε ηλικία ή τους ανοσοκατεσταλμένους.

Όμως, δεν αναμένεται να είναι πολύ μικρότερα αυτά τα ποσοστά. Θα μάθουμε περισσότερα σχετικά με την έκταση της προστασίας και πόσο διαρκεί καθώς εισέρχονται δεδομένα και από τις τρέχουσες κλινικές δοκιμές και από το μαζικό εμβολιασμό που άρχισε ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναμένεται να ξεκινήσει και στις ΗΠΑ.

Πόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό θα είμαστε προστατευμενοι από τον νέο κοροναιό;

Το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech όπως…

Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Α. Μόσιαλος στις Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020