Στο πλευρό του καλού του φίλου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέκεται μέχρι τέλους ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε περίπου ένα μήνα θα παραδώσει την εξουσία των ΗΠΑ στον Τζο Μπαίντεν.

Συγκεκριμένα, περίπου 24 ώρες μετά την έγκριση του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό, τον οποίο υπερψήφισε η Γερουσία, ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος γνωστοποίησε την πεποίθησή του να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο, το οποίο ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400.

Μέσα από το αγαπημένο του Twitter, ο Τραμπ, εξέφρασε την πεποίθηση πως η Κίνα θα βγει κερδισμένη από το νέο νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ. Παράλληλα, εξήγησε πως γι’ αυτόν τον λόγο θα ασκήσει βέτο.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο πέρασε από την Γερουσία και χρειάζεται την έγκριση του Ντόναλντ Τραμπ. Αν αρνηθεί, όπως λέει, να το εγκρίνει θα επιστρέψει στη Βουλή.

Το βέτο, ωστόσο, μπορεί να ανατραπεί από τα δύο τρίτα των ψήφων τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία. Αν συμβεί αυτό, το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος των ΗΠΑ.

«Ναι» της Γερουσίας στις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, το οποίο -μεταξύ άλλων- άνοιξε τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία αναφορικά με την προμήθεια των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

Είχε προηγηθεί η έγκριση του νομοσχεδίου και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μέτρα για να καθυστερήσει ή να εμποδιστεί η προγραμματισμένη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία και το Αφγανιστάν, δυσκολεύοντας επίσης τον πρόεδρο να αναπτύξει στρατιωτικό προσωπικό στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Οι νομοθέτες συμπεριέλαβαν, επίσης, αναφορές που θα υποχρέωναν τον πρόεδρο να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των S-400, ένα βήμα που ο Ντόναλντ Τραμπ φαινόταν απρόθυμος να κάνει, παρά την παρότρυνση νομοθετών και στα δύο κόμματα.

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται διστακτική στην επιβολή κυρώσεων, οι νομοθέτες της Γερουσίας ενέκριναν τον ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό με ευρεία πλειοψηφία (84-13), με την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα να αγνοεί τις εκκλήσεις του Τραμπ τις τελευταίες ημέρες περί καταψήφισής του.